Για τρεις παράγοντες κινδύνου έκαναν λόγο περιφέρεια και ΕΟΔΥ όσον αφορά το μολυσμένο νερό στη Μαγνησίακατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου το πρωί της Πέμπτης (06.06).

Ξηρασία, διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, καθώς και απουσία χλωρίωσης κρύβονται πίσω από τη σαλμονέλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις νέες δειγματοληψίες. Παρολ' αυτά, όπως τόνισαν, η αιτία που προκάλεσε τη σαλμονέλα και κατά συνέπεια τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ακόμα διερευνάται.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, έδωσαν σήμερα αναλυτικά στοιχεία για το μολυσμένο νερό σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο. Ο κ. Χατζηχριστοδουλου είπε ότι ταυτοποιήθηκε η σαλμονέλα στο νερό και τα κλινικά δείγματα, προσθέτοντας ότι η σαλμονέλα εντοπίστηκε σε μια από τις τρεις γεωτρήσεις, η δεύτερη είναι καθαρή και η τρίτη με μικροβιακό φορτίο, με το αίτιο να είναι υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από μια περίοδο μεγάλης ξηρασίας, που υπήρχε τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλές διακοπές νερού και έγιναν ρηγματώσεις στο έδαφος, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στην εισροή μόλυνσης από τα κτήματα, ενώ δεν έγινε χλωρίωση στη δεξαμενή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το γεγονός αυτό είναι προς διερεύνηση. Προηγήθηκε μία περίοδος ξηρασίας, μετά είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, βρέθηκε σαλμονέλα, η οποία φαίνεται να πήγε στη δεξαμενή, ενώ είχαμε και περιόδους με διακοπές στην ύδρευση και διακοπές ηλεκτροδότησης και δεν είχαμε αυτό το διάστημα και χλωρίαση του νερού. Ολοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να συνέβαλαν στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε ότι: «Τώρα γίνονται ενέργειες να καθαρίσει όλο το δίκτυο και στόχος είναι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η υδροδότηση».

Επεσήμανε ακόμη πως με τους συνεχόμενους ελέγχους πρέπει να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο, γι’ αυτό θα καταρτιστεί πρόγραμμα ελέγχων και σε άλλες περιοχές για πρόληψη κινδύνου.

Με τη σειρά του ο κ. Κουρέτας είπε πως εκτός από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, έλεγχοι θα γίνουν επίσης στους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως θα γίνει συνολική μελέτη για τους τρεις δήμους και θα υποχρεωθούν οι ΔΕΥΑ να εφαρμόσουν σχέδιο εκτίμησης κινδύνου για το νερό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες τα συνολικά καταγεγραμμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ήταν 121 και το φαινόμενο σήμερα είναι σε ύφεση.