Υποχωρεί λίγο η θερμοκρασία από σήμερα (6/6) μέχρι και την Κυριακή, ωστόσο στη συνέχεια θα έρθει νέο κύμα καύσωνα, που θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο πάνω από τους 40 βαθμούς κελσίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένονται συννεφιές ακόμη και σποραδικές μπόρες και καταιγίδες μέχρι και το Σαββατοκύριακο, όμως από εκεί και έπειτα θα έρθει ένα νέο θερμό κύμα, το οποίο θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία, τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Πέμπτη (13/6).

Ο Καλλιάνος λέει πως έρχεται κολασμένη εβδομάδα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, από τη Δευτέρα (10/06) θα έχουμε την έλευση μιας θερμής εισβολής από τη Βόρεια Αφρική. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί στους 38 με 39 βαθμούς, ενώ θα πνέει ισχυρό μελτέμι, συνθήκες που θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Αν διατηρηθούν τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία, από την ερχόμενη Τρίτη (11/06) και έπειτα θα μας επηρεάσει ένας ισχυρότατος καύσωνας, με τον υδράργυρο να φτάνει και στους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (12-13-14/06) η θερμοκρασία ενδεχομένως να φτάσει και τους 44 βαθμούς.

Πάντως, και να αλλάξουν τα προγνωστικά στοιχεία προς το καλύτερο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει ζέστη, καθώς η θερμοκρασία στην περίπτωση αυτή ίσως δεν φτάσει τους 43 βαθμούς, αλλά θα κυμανθεί γύρω στους 39-40, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της χώρας έτσι κι αλλιώς θα βιώσουν δύσκολες συνθήκες.

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος, τα μοντέλα δείχνουν ότι στα 1.500 μέτρα υψόμετρο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 30 βαθμούς, κάτι που δείχνει ότι με την αναγωγή σε χαμηλότερα υψόμετρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 44-45 βαθμούς Κελσίου!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1sn2st7aixt)


Μαρουσάκης: «Προ των πυλών αστάθεια, μελτέμια και νέο κύμα ζέστης» –

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, υποστηρίζει πως οι καιρικές συνθήκες θα είναι ασταθείς τις επόμενες ημέρες, καθώς μία πιο ψυχρή αέρια μάζα έρχεται για να συνδυαστεί με την πολύ θερμή επιφάνεια.

«Με αρκετή ζέστη για την εποχή που βρισκόμαστε κυλούν οι τελευταίες ημέρες στη χώρα μας με τον υδράργυρο να προσεγγίζει σε αρκετές περιοχές τους 34° με 36° βαθμούς ένω πολύ τοπικά συναντήσαμε θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 38° βαθμούς κελσίου.
Και σήμερα θα είναι μια αρκετά ζεστή ημέρα ενώ το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή μια πιο ψυχρή αέρια μάζα ψηλά στην ατμόσφαιρα έρχεται για να συνδυαστεί με την πολύ θερμή επιφάνεια και να δώσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια», αναφέρει αρχικά ο έμπειρος μετεωρολόγος και συνεχίζει παραθέτοντας και σχετικούς πίνακες:

«Στον πρώτο μας χάρτη σημειώνουμε την ψυχρότερη αέρα μάζα σε ύψος 5.5 χιλιομέτρων περίπου ψηλότερα από την επιφάνεια, ενώ στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζεται η αστάθεια που θα επηρεάσει πολλές ηπειρωτικές περιοχές το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή».

«Τι σημαίνει ασταθής ατμόσφαιρα»

Στη συνέχεια, ο μετεωρολόγος επισημαίνει πως η θερμοκρασιακή αντίθεση θα οδηγήσει σε έντονα ανοδικές κινήσεις του αέρα προς σχηματισμό καταιγιδοφόρων νεφών εφόσον και η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Έτσι λοιπόν εκεί που θα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές και αυτες βέβαια εντοπίζονται αργά το απόγευμα, εκεί θα είναι τα χρονικά διαστήματα που θα αναπτύσσονται μπόρες, καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις», σημειώνει και προσθέτει:

«Ο πολύ θερμός αέρας εκτονώνεται με μεγάλη ένταση προς τα επάνω συμπαρασύροντας και ταυτοχρόνως συμπυκώνοντας τους υδρατμούς που αυτός φέρει. Σχηματίζονται λοιπόν τα καταιγίδοφόρα νέφη που μπορεί να φτάσουν ως προς τις κορυφές τους σε μεγάλα ύψη κι έτσι λοιπόν τα υδροσταγονίδια μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλια τα οποία συνεχώς αυξάνουν το μέγεθός τους καθώς συγκρούονται με άλλα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλια (φανταστείτε τους φλοιούς του κρεμμυδιού). Όταν λοιπόν φτάσουν σε ένα μέγεθος όπου η βαρύτητα νικάει το ανοδικό ρεύμα θα πέσουν προς τα κάτω με τη μορφή χαλαζόκοκκων».

Μελτέμια το Σαββατοκύριακο

Παράλληλα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης υποστηρίζει πως μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περιοριστεί και πάλι η αστάθεια κυρίως σε ορεινές περιοχές και καθώς αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κινηθούν προς Τουρκία θα ενισχύσουν τη διαφορά πίεσης κάτω χαμηλά και άρα τα μελτέμια ή καλύτερα ετησίες προς την πλευρά του Αιγαίου.

«Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν σιγά σιγά να περιορίζονται τα μελτέμια οπότε θα δοθεί η ευκαιρία στον θερμό αέρα να κατακλύσει και πάλι την περιοχή μας. Έτσι λοιπόν από τις 10 του μήνα και μέχρι τις 14 περίπου είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ένα ανάλογο με αυτών των ημερών κύμα ζέστης. Για τη συνέχεια όπως μπορείτε να δείτε και στο τελευταίο μας διάγραμμα υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα οπότε και καλό είναι να κλείσουμε τ’ αυτιά μας σε ανακοινώσεις του τύπου “έρχονται 40άρια ή 45άρια” από τα μέσα του μήνα κτλ.
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους», καταλήγει στην αναρτησή του.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ανάρτηση με τους πίνακες που παραθέτει ο μετεωρολόγος:


Αρναούτογλου: Ο υδράργυρος θα ανέλθει μέχρι και στους 43 βαθμούς

Σε ανάρτηση που πραγματοποίησε σήμερα ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στο facebook, τόνισε ότι ο καύσωνας είναι «προ των πυλών», με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, στον πίνακα που παρέθεσε ο Σάκης Αρναούτογλου, δείχνει τη θερμοκρασία να αυξάνεται προοδευτικά από την Παρασκευή (7/6) μέχρι και την Πέμπτη (13/6).

Στο γράφημα, η μέση θερμοκρασία ξεκινά από τους 32 βαθμούς Κελσίου και φτάνει μέχρι τους 40, ενώ σε ορισμένες περιοχές της δυτικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, της Αττικής και της Κρήτης, που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, ο υδράργυρος αναμένεται να ανέλθει την Πέμπτη ακόμη και στους 42-43 °C.

Παράλληλα, στις ορεινές περιοχές με 500-1.000 μέτρα υψόμετρο η θερμοκρασία θα είναι 3-6 βαθμούς χαμηλότερη από τον μέσο όρο του γραφήματος, όπως το ίδιο ισχύει και αντίστοιχα για τις παραθαλάσσιες περιοχές, που η θερμοκρασία θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Nέο κύμα έντονης ζέστης πιθανώς και με χαρακτηριστικά καύσωνα από τις 11 Ιουνίου και μετά! Η μέση θερμοκρασία στα...

Δημοσιεύτηκε από Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou στις Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Αρνιακός: Κύμα ζέστης θα φέρει θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1, Τάσο Αρνιακό, η θερμοκρασία από σήμερα μέχρι και το Σάββατο -με τη βοήθεια και των βοριάδων- αναμένεται να πέσει μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου, δίνοντας μια αίσθηση ανακούφισης, διότι από την Κυριακή και στη συνέχεια ο καύσωνας θα είναι «προ των πυλών» και ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Οι περιοχές που θα πλήξει περισσότερο η ζέστη θα είναι οι πεδιάδες της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου, οι οποίες βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα.

Το κύμα ζέστης θα κρατήσει μέχρι την Πέμπτη-Παρασκευή και από το Σαββατοκύριακο το επόμενο θα αρχίσει ο υδράργυρος να υποχωρεί.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1snybswi9t5)

Γιαννόπουλος: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας πριν από τον καύσωνα

Παρασκευή και Σάββατο το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, που θα ρίξουν λίγο ακόμα τη θερμοκρασία στα ανατολικά, ενώ ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Η Κυριακή θα είναι μια καλοκαιρινή ημέρα με αίθριο ουρανό, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει λίγο τοπικά στα ηπειρωτικά και θα φτάσει μέχρι και τους 36 βαθμούς.

Από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο, ενώ από την Τρίτη και μετά θα βρισκόμαστε σε τροχιά καύσωνα, του πρώτου για φέτος, και από τους πιο πρώιμους των τελευταίων 20 χρόνων.

Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από την Τρίτη και μετά θα ξεπερνά τους 38 βαθμούς. Με τα πρώτα στοιχεία, η διάρκεια του θερμού αυτού επεισοδίου θα ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1soc2jhinbd)