Δύο πρωτοποριακά προγράμματα θέτει σε εφαρμογή η ΔΥΠΑ για συνολικά 50.000 ωφελούμενους:

1. Το πρώτο πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και αφορά την προετοιμασία για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα 25.000 νέων ανέργων ηλικίας ως 29 ετών, οι οποίοι θα αμείβονται από την υπηρεσία απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ).

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι 18-29 ετών εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης ούτε απασχολούνται κατά την υπόδειξή τους μέχρι την τοποθέτησή τους στην επιχείρηση (συμφωνητικό συνεργασίας).

Η προεργασία διαρκεί 8 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 7 μήνες και η ΔΥΠΑ καταβάλλει στους συμμετέχοντες μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό. Επιπρόσθετα, καταβάλλεται αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Οι ωφελούμενοι απολαμβάνουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη υπαγόμενοι στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού κατά το τρίμηνο πριν από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ.

2. Από χθες ξεκίνησε επίσης η υποβολή αιτήσεων ανέργων για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων για 25.000 άτομα, τα οποία θα επιδοτούνται με 400 ευρώ από τη ΔΥΠΑ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ενεργή έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).