Απαγόρευση πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ για 48 ώρες από την προηγουμένη των εκλογών. Έτσι έλεγε ο νόμος που εφαρμοζόταν μέχρι πριν από κάποιες δεκαετίες στη χώρα μας. Τα μαγαζιά που πωλούσαν αλκοόλ έκλειναν, τα καφενεία σέρβιραν μόνο καφέ.

Μετά τη μεταπολίτευση η νέα κυβέρνηση Καραμανλή επανέφερε το Σύνταγμα του 1952. Και αυτό περιελάμβανε και τον τότε εκλογικό νόμο, που προέβλεπε τη ρητή απαγόρευση πώλησης αλκοόλ από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι εκείνες της Δευτέρας μετά τις κάλπες. 

Ο νόμος αυτός είχε διπλή στόχευση. Αρχικά οι ψηφοφόροι να πάνε νηφάλιοι στις κάλπες και να κάνουν την επιλογή τους με καθαρό μυαλό, όμως πρωτίστως να αποφευχθούν οι τσακωμοί στα καφενεία μεταξύ μεθυσμένων πολιτικών αντιπάλων.

Λίγα χρόνια αργότερα και όταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε τις «εκσυγχρονιστικές» παρεμβάσεις από το οικογενειακό δίκαιο μέχρι και τον εκλογικό νόμο, η συγκεκριμένη διάταξη αποσύρθηκε και πλέον η πώληση αλκοόλ είναι νόμιμη, πριν αλλά και και κατά τη διάρκεια των εκλογών.


Γιατί ίσχυε η απαγόρευση πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ 48 ώρες πριν από τις εκλογές

Μετά την κατάρρευση της χούντας των Συνταγματαρχών, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε στην Ελλάδα και ανέλαβε επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αποτελούνταν από στελέχη των προδικτατορικών ΕΡΕ και Ένωσης Κέντρου. Μαζί με τον Καραμανλή όμως στη χώρα επέστρεψε και το προδικτατορικό Σύνταγμα του 1952. Μαζί με αυτό και πολλές από τις προβλέψεις του παλιού εκλογικού νόμου.

Έτσι στον εκλογικό νόμου του 1974 στο Κεφάλαιο Β’, άρθρο 42 αναφερόταν στο κεφάλαιο με τίτλο «Ημέρα ψηφοφορίας»: «Κατά την ημέραν της ψηφοφορίας και την προτεραίαν αυτής απαγορεύεται η εις δημόσια ή ιδιωτικά κέντρα πώλησις ή διανομή οιουδήποτε οινοπνευματώδους ποτού, συμπεριλαμβανομένου και του οίνου» ακόμα «Κατά την ημέρα της ψηφοφορίας παραμένουσι κλειστά όλα τα δημόσια κέντρα. Επιτρέπεται μόνον εις τα εστιατόρια και τα μαγειρεία να παραμένωσιν ανοικτά μέχρι τεσσάρων εν όλω ωρών κατά τα δι’ αστυνομικών διατάξεων εκάστοτε οριζόμενα».

Δείτε εδώ την πρόβλεψη του εκλογικού νόμου του 1974

eklogikos_nomos_alkool