Νέες εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση του παραλιακού μπαρ στη Ρόδο που κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων, επειδή είχε ξαπλώστρες μέσα στο νερό, όπου οι σερβιτόροι πήγαιναν κανονικά παραγγελίες.

Τελικά σύμφωνα με το Mega το συγκεκριμένο μαγαζί σφραγίστηκε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1tjm053v6g1)
Συγκεκριμένα, έγινε συντονισμένη επέμβαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ στις 7 το πρωί της Παρασκευής (7/06) στην παραλία της Αγίας Μαρίνας Ρόδου. Η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων Α' προχώρησε στην σφράγιση του χώρου όπου εντοπίστηκαν παράνομες κατασκευές με ομπρελοκαθίσματα τόσο στην παραλία όσο και εντός της θάλασσας. Επιπλέον απαγορεύτηκε η είσοδος εντός αυτού με σχετική σήμανση, καθώς και η άσκηση οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας στον χώρο αυτό.

rodos-ksaplostres01


Τι προβλέπει η διαδικασία

Η εν λόγω επιχείρηση αποφασίστηκε να διενεργηθεί τις πρωινές ώρες προκειμένου να μην δημιουργηθεί όχληση στους λουόμενους και στην συνολική τουριστική δραστηριότητα της περιοχής.

Η διαδικασία προβλέπει:

  1. Την έκδοση του σχετικού προστίμου εντός της ημέρας το οποίο με βάση τον νέο αυστηρό νόμο, που θεσπίστηκε πριν από λίγους μήνες, ανέρχεται στο 4πλάσιο του ανταλλάγματος, που θα κατέβαλε ο επιχειρηματίας για ένα έτος αν είχε συνάψει σύμβαση.
  2. Την άμεση απομάκρυνση- εντός 48 ωρών- όλων των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων καθώς και τα κινητά στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών με ευθύνη του επιχειρηματία. Αν αυτό δεν γίνει, τότε την ευθύνη απομάκρυνσης την αναλαμβάνει ο Δήμος.
  3. Για τα μεταλλικά στοιχεία θα εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης εντός των επόμενων ημερών.

rodos-ksaplostres02

«Νομιμότητα παντού!»

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε επί του θέματος: «Το έχω ξαναπεί και το υπογραμμίζω. Ας το καταλάβουν όλοι ανεξαιρέτως και κυρίως αυτοί που νομίζουν ότι θα μας ξεγελάσουν και ότι μπορούν να περιφρονούν τον νόμο: όπως κάναμε πέρυσι, όπως κάναμε σήμερα στη Ρόδο, έτσι θα κάνουμε και από εδώ και στο εξής. Νομιμότητα παντού! Και κανένα τερτίπι δεν πρόκειται να μας εμποδίσει. Είναι βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτή η χώρα καλύτερη».

rodos-ksaplostres03


Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη υπό τον συντονισμό της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Ν. Κόλλια με εκπροσώπους του Δήμου Ρόδου, της ΕΛΑΣ, της οικονομικής αστυνομίας, στελεχών του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμεναρχείου Ρόδου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα παραπάνω θα εφαρμοστούν στο ακέραιο χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις ως προς τις προβλέψεις του νόμου.


Ρόδος: «Μέσα σε 48 ώρες πρέπει να ξηλωθούν οι ξαπλώστρες»

Τον τρόπο που η καταγγελία για το beach bar στη Ρόδο -που είχε και φέτος ξαπλώστρες εντός της θάλασσας- έφτασε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Όμηρος Τσάπαλος. Όπως ανέφερε ο Όμηρος Τσάπαλος στο MEGA «πέρσι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε πιαστεί για αυτή την παράβαση. Απομακρύνθηκαν οι κατασκευές και φέτος ό ίδιος επιχειρηματία πήγε και έκανε ξανά το ίδιο, απροκάλυπτα, χωρίς άδειες, χωρίς τίποτα σε επίπεδο νομοθέτησης».

rodos-ksaplostres04


Ακολούθως υπογράμμισε πως η καταγγελία ήρθε στο myCoast. «Έγινε ο έλεγχος χθες, και σφραγίστηκε το beach bar. Μέσα σε 48 ώρες πρέπει να ξηλωθούν οι ξαπλώστρες. Αφότου αποκτήσει τις άδεις, αφαιρέσει ό,τι παράνομο έχει, και πληρώσει το πρόστιμο μπορεί να ανοίξει», υπογράμμισε. Τέλος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις παραβατών και θα σηκωθούν drone για να εντοπιστούν. Ωστόσο στην εν λόγω περίπτωση δεν εντοπίστηκε ο παραβάτης με αυτόν τον τρόπο.

rodos-ksaplostres05


Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο στελεχών της κτηματικής υπηρεσίας και του λιμεναρχείου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο και διαπίστωσε παράνομες παράνομες κατασκευές (19 μεταλλικές κατασκευές) εντός της θάλασσας καθώς και παραβάσεις στον αιγιαλό.

Παρά την καμπάνα που έπεσε πέρυσι στην επιχείρηση ανάλογη παράβαση διαπιστώθηκε και φέτος και λαμβάνονται αντίστοιχα διοικητικά μέτρα σε εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων σε αιγιαλό και παραλίες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1soffzb9wo9)


Το beach bar καλούσε σε πάρτι λίγο μετά την εντολή να σφραγιστεί 

Νωρίτερα είχε δημιουργηθεί νέο ζήτημα με το όργιο παρανομίας και θράσους στην Ρόδο παρά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να σφραγίσει για 48 ώρες την επιχείρηση. Συγκεκριμένα λίγες ώρες μετά την εντολή για 48ωρη σφράγιση του beach bar για παράνομη τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών μέσα στη θάλασσα, ο ιδιοκτήτης όχι μόνο δεν απομάκρυνε τις πλωτές ξαπλώστρες, αλλά διοργάνωσε και πάρτι με δεκάδες παραθεριστές να απολαμβάνουν το μπάνιο, το φαγητό, το ποτό τους, στις παράνομες κατασκευές στο νερό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1t3bzur7tpl)
Η συγκεκριμένη επιχείρηση όμως δεν είναι η μόνη που παρανομεί. Και σε άλλες παραλίες στη Ρόδο οι ξαπλώστρες έχουν μπει σχεδόν μέσα στο νερό και σε καμία περίπτωση δεν απέχουν τέσσερα μέτρα από τον αιγιαλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως πέρασε κλιμάκιο χθες, Τετάρτη, από την επιχείρηση, αναμένεται το πρωτόκολλο κατεδάφισης και θα ανακοινωθεί το πρόστιμο στην επιχείρηση.

rodos-ksaplostres06