Tη στιγμή που η έρευνα για τα αίτια της γαστρεντερίτιδας, η οποία προκάλεσε συναγερμό στη Μαγνησία, είναι ακόμα σε εξέλιξη, ΕΟΔΥ και Περιφέρεια ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, χθες, ότι πίσω από τη σαλμονέλα που μόλυνε το νερό και εντοπίστηκε σε μία από τις τρεις γεωτρήσεις κρύβονται παράγοντες όπως η ξηρασία, οι έντονες βροχοπτώσεις (που ακολούθησαν), οι διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης και η απουσία χλωρίωσης.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας από τη Λάρισα έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για το μολυσμένο νερό που κατανάλωσαν οι κάτοικοι σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι ταυτοποιήθηκε η σαλμονέλα στο νερό και τα κλινικά δείγματα, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο μικρόβιο εντοπίστηκε σε μια από τις τρεις γεωτρήσεις, η δεύτερη είναι καθαρή και η τρίτη με μικροβιακό φορτίο, με το αίτιο να είναι υπό διερεύνηση. Όπως εξήγησε, έπειτα από μια περίοδο μεγάλης ξηρασίας, όπως συνέβη τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλές διακοπές νερού και έγιναν ρηγματώσεις στο έδαφος, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στην εισροή μόλυνσης από τα κτήματα, ενώ ταυτόχρονα δεν είχε γίνει χλωρίωση στη δεξαμενή.

Ο καθηγητής δήλωσε πως με τον συνεχή έλεγχο πρέπει να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο και για τον λόγο αυτό θα καταρτιστεί πρόγραμμα ελέγχων και σε άλλες περιοχές για πρόληψη κινδύνου. Εξάλλου, ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες για να καθαρίσει όλο το δίκτυο και στόχος είναι στις αρχές της άλλης βδομάδας να αποκατασταθεί και η υδροδότηση. Από την πλευρά του, ο κ. Κουρέτας είπε πως εκτός από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και στους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Μετά τις ανακοινώσεις στη συνέντευξη τύπου Κουρέτα - Χατζηχριστοδούλου, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρήγα Φεραίου ανακοίνωσε πως θα υλοποιήσει μεταξύ άλλων καθαρισμό και απολύμανση από πιστοποιημένη εταιρεία καθαρισμού δεξαμενών και συστημάτων ύδρευσης, ενώ θα ακολουθήσει υπερχλωρίωση της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευτινή