Η αντίστροφη μέτρηση για την αργία του Αγίου Πνεύματος έχει ξεκινήσει, με τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να έχουν κυκλώσει τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024. Πρόκειται για την ημέρα που πέφτει η αργία του Αγίου Πνεύματος, σχηματίζοντας τριήμερο.

*Διαβάστε εδώ: Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση από σήμερα - Ποια ακολουθούν τις επόμενες ημέρες

Θεωρείται κινητή γιορτή. Εορτάζεται πάντοτε ημέρα Δευτέρα, 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα και είναι η επόμενη ημέρα από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Ωστόσο, δεν είναι αργία για όλους. Η ημέρα αυτή είναι αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες και για αρκετούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Οι τράπεζες είναι κλειστές, ανοιχτά όμως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα.

Αγίου Πνεύματος: Ποιοι δεν δουλεύουν 

Σύμφωνα με ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων, τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, δεν εργάζονται οι υπάλληλοι:

Βιβλιοπωλείων
Διαγνωστικών Κέντρων
Δημοσιογράφοι Περιοδικών
Εργοδηγούς Σχεδιαστές
Οίκων Ευγηρίας
Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας
Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων
Θυρωρούς
Καπνοβιομηχανιών
Κλινικών
Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων)
Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων
Πρακτορείων Ναυτιλιακών
Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας
Ραδιοφωνικών Σταθμών
Ραδιοφώνου Τεχνικούς
Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων
Τηλεοπτικών Σταθμών
Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος
Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων
Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων
Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών
Φωτοστοιχειοθέτες
Χειριστές βιομηχανικών επιχειρήσεων
Λατομείων Πέτρας – Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.


Πώς αμείβεται η αργία του Αγίου Πνεύματος

Όσοι εργαζόμενοι δουλέψουν στην αργία του Αγίου Πνεύματος 2024 θα έχουν προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρόλο που έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε:

Για την πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.