Κινεζικές σπουδές µε ελληνοαµερικανική συνεργασία από το Πανεπιστήµιο Columbia και το Πάντειο. Ενα σηµαντικό κενό στο γνωστικό αντικείµενο των κινεζικών σπουδών φιλοδοξεί να καλύψει η νέα συνεργασία του Πάντειου Πανεπιστηµίου σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο µε το εµβληµατικό Πανεπιστήµιο των ΗΠΑ, εισάγοντας το πρώτο σχετικό πρόγραµµα στην Ελλάδα. Μάλιστα, στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, που καλλιεργεί ένα ευρύτατο φάσµα επιστηµονικών πεδίων, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτοι φοιτητές µαθήµατα κινεζικής γλώσσας. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις καθηγητών από το ένα Πανεπιστήµιο στο άλλο για διδασκαλία και υποτροφίες σε Ελληνες φοιτητές, προκειµένου να πάνε στην Αµερική για σπουδές.

Το πρόγραµµα δεν θα λειτουργεί ξεχωριστά, αλλά θα ενταχθεί στο πλαίσιο σπουδών του Τµήµατος ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών. Στόχος της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη της έρευνας και η προώθηση και εξέλιξη της ακαδηµαϊκής συνεργασίας, όπως η συνδιοργάνωση σεµιναρίων και εκπαιδευτικών προγραµµάτων, η διεξαγωγή κοινής έρευνας, καθώς και η διοργάνωση δηµόσιων συζητήσεων και ακαδηµαϊκών συµποσίων και η από κοινού φιλοξενία επισκεπτών ερευνητών και από τα δύο Πανεπιστήµια. Στο ίδιο µήκος κύµατος, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, πολλά δηµόσια Πανεπιστήµια, που αναβαθµίζονται ως εκπαιδευτικά κέντρα σε διεθνές επίπεδο, κάνουν σηµαντικά «βήµατα». Ο νέος νόµος του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, ενισχύει τη διεθνοποίηση των δηµόσιων ΑΕΙ δίνοντάς τους και τα κατάλληλα εργαλεία είτε για να ανοίξουν παραρτήµατα στο εξωτερικό, όπως το πρώτο παράρτηµα του Πανεπιστηµίου Πατρών που αναµένεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, είτε για να συνεργαστούν στη χώρα µας µε φηµισµένα Πανεπιστήµια.

Μνηµόνιο

Για τον λόγο αυτό, µε αντικείµενο τις κινεζικές σπουδές, υπεγράφη Μνηµόνιο Συνεργασίας µεταξύ του Πανεπιστηµίου Columbia και του Πάντειου Πανεπιστηµίου, διά των εκπροσώπων τους, του καθηγητή Andrew Nathan και της πρυτάνεως Χριστίνας Κουλούρη, αντίστοιχα, παρουσία του γενικού γραµµατέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα, και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη. Το Μνηµόνιο εγκαινιάζει την ακαδηµαϊκή συνεργασία µεταξύ του Weatherhead East Asian Institute (WEAI) του Columbia και του Ινστιτούτου ∆ιεθνών Σχέσεων (Ι∆ΙΣ) του Παντείου. Η πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστηµίου, Χριστίνα Κουλούρη, δήλωσε ότι µε τη συγκεκριµένη συνεργασία το Πάντειο εισάγει το πρώτο πρόγραµµα κινεζικών σπουδών στην Ελλάδα.

Ο Κώστας Τσιµώνης, επίκουρος καθηγητής Κινεζικής Πολιτικής στο Πάντειο, εκ των συντελεστών του προγράµµατος, εξηγεί στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» τους στόχους του νέου εγχειρήµατος. «Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα υπήρχε κενό ως προς τις κινεζικές σπουδές, ενώ στην Κίνα συµβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς λειτουργούν εννέα τµήµατα ελληνικών σπουδών, από τα οποία οι απόφοιτοι λαµβάνοντας το πτυχίο µιλούν και ελληνικά». Ο καθηγητής εξηγεί ότι µε τον τρόπο αυτό θα επέλθει µία συµµετρία, όπως λέει χαρακτηριστικά, και υπογραµµίζει τη σηµασία της γνώσης της κινεζικής γλώσσας και κουλτούρας σε µία σειρά από δραστηριότητες και εργασίες για τους αποφοίτους του Πανεπιστηµίου.

∆εν έχουµε καταλάβει ακόµα τη µεγάλη σηµασία που έχει η γνωστική υποδοµή στις κινεζικές σπουδές και βέβαια η γνώση της κινεζικής γλώσσας στις διεθνείς σχέσεις, καθώς δίνουν συγκριτικό πλεονέκτηµα», σηµειώνει. Ο καθηγητής λέει ότι ακόµα και µικρές χώρες, όπως η Τσεχία και η Σλοβενία, έχουν προγράµµατα µε γνωστικό αντικείµενο τις κινεζικές σπουδές και όπως εξηγεί στόχος είναι να στηθεί µια ανεξάρτητη υποδοµή σε συνεργασία µε το Columbia, που θα δείξει νέους δρόµους σε όσους φοιτητές έχουν το ενδιαφέρον.

*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή»