Σοκαρισμένη εξακολουθεί να είναι η τοπική κοινωνία της Σύμης, αλλά και η Βρετανία από τον εντοπισμό της σορού του παρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλεϊ, κοντά στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, το πρωί της Κυριακής 9/06.

*Διαβάστε εδώ: Μάικλ Μόσλεϊ: Ολοκληρώθηκε η νεκροψία στη σορό του παρουσιαστή του BBC - Τι έδειξε

«Ήθελα να τον φέρω πίσω ζωντανό», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων (ΕΔΟΚ) Σύμης, Γιάννης Βόλας, εθελοντής που ηγήθηκε της αναζήτησης του τηλεοπτικού γιατρού Μάικλ Μόσλεϊ, περιγράφοντας το δράμα που έζησε με την τραγική κατάληξη της έρευνας.

«Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα, πάντα ελπίζαμε ότι θα τον βρίσκαμε ζωντανό», επισήμανε ο κ. Βόλας.

Η ιατροδικαστική εξέταση που ολοκληρώθηκε σήμερα, Δευτέρα 10/06, έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία κάκωση στον Μάικλ Μόσλεϊ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν είχε κανένα χτύπημα και αποκλείεται οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

Η αιτία θανάτου του Μάικλ Μόσλεϊ κρίθηκε ως απροσδιόριστη λόγω προχωρημένης σήψης.


Η τιτάνια μάχη των Ελλήνων εθελοντών για τον εντοπισμό του Μάικλ Μόσλεϊ

Ο Γιάννης και η Σοφία Βόλα, που είναι παντρεμένοι εδώ και 37 χρόνια, έχουν δύο αγόρια και ζουν στη Σύμη, ήταν οι επικεφαλής εθελοντές που κατευθύνονταν κάθε μέρα στα πιο επικίνδυνα βραχώδη σημεία της διαδρομής που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο Μόσλεϊ.

Έφυγαν μόνο και μόνο, για να πάνε στις δουλειές τους-η κ. Βόλα εργάζεται σε φούρνο της Σύμης και ο κ. Βόλας είναι σοβατζής και σιδεράς- και η εμφανής εξάντληση και στα δύο πρόσωπα έδειχνε πόσο πολύ είχαν προσπαθήσει οι Έλληνες εθελοντές να τον βρουν ζωντανό, αναφέρει το ρεπορτάζ του Independent.

Ο κ. Βόλας ήταν ανάμεσα στην ομάδα των 15 ατόμων που ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά της σορού όταν εντοπίστηκε. Τους πήρε σχεδόν μια ώρα να αναλύσουν πώς να μεταφέρουν καλύτερα τον Μόσλεϊ από το βουνό και η θλίψη με την οποία το έκαναν αυτό, την οποία αισθάνθηκαν όλοι, άγγιξε άπαντες εκείνο το βράδυ.

Ο ανταποκριτής του Independent γράφει: «Αφού είδαμε τη σορό του δρ. Μόσλεϊ να φεύγει με βάρκα, προσεκτικά τυλιγμένη και δεμένη πάνω σε φορείο, ο κ. Βόλας δεν μπορούσε να μου πει ούτε μία λέξη».

«Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα, πάντα ελπίζαμε ότι θα τον βρίσκαμε ζωντανό»

«Πριν δει το πτώμα και το μεταφέρει κάτω, είχε κουνήσει το κεφάλι του και μου είπε ότι με μεγάλη θλίψη είχε ακούσει για το εύρημα πριν πάει με την αστυνομία να τον μεταφέρουν», πρόσθεσε.

«Ήθελα να τον φέρω πίσω ζωντανό», είπε, στεκόμενος σκυφτός από την κούραση στο μοναδικό μπαρ στην Αγία Μαρίνα που στήριζε τους λουόμενους σε αυτόν τον άλλοτε τέλειο κόλπο.

«Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα, πάντα ελπίζαμε ότι θα τον βρίσκαμε ζωντανό», ανέφερε ακόμα, με το ηλιοκαμένο πρόσωπό του να είναι εκφραστικό, αλλά και σκληραγωγημένο σε αυτού του είδους την τραγωδία, γράφει ο ανταποκριτής.

«Τις περισσότερες φορές βρισκόμουν μόλις 50 μέτρα από εκείνο το σημείο», συμπλήρωσε ο κ. Βόλας με απογοήτευση και άρχισε να στρίβει άλλο ένα τσιγάρο.


«Ήταν τόσο κοντά, θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει»

Κοντά στις σπηλιές της Αγίας Μαρίνας, όπου πιστεύεται ότι κολύμπησε ο τηλεοπτικός γιατρός, κάτι είχε παρατηρηθεί από μια βάρκα. Οι ίδιες σπηλιές είχαν ερευνηθεί πριν από δύο ημέρες, αλλά οι ομάδες έρευνας έκτακτης ανάγκης αναγκάστηκαν να σταματήσουν λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

Τελικά, η σορός του δεν βρέθηκε σε σπηλιά, αλλά στη στεριά - ο γιατρός δεν είχε πέσει ποτέ στη θάλασσα από πεζοπορία, αλλά δεν είχε καταφέρει να φτάσει στη θάλασσα, όταν η ζωή του εξαρτιόταν από αυτό.

Είχε βρεθεί τόσο κοντά στη βοήθεια που όσοι βρέθηκαν στη σκηνή αποστομώθηκαν με το ότι θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει σε λιγότερο από πέντε λεπτά, αν η ζέστη των 40 βαθμών Κελσίου, με την οποία ξεκίνησε, δεν είχε κάνει τις συνθήκες τόσο δύσκολες, σημειώνει το βρετανικό μέσο.

Επιπλέον, αναστάτωση προκάλεσε το ότι τα νερά ακριβώς μπροστά από την Αγία Μαρίνα ήταν επίσης το επίκεντρο της αποστολής έρευνας δύο ημέρες πριν.

Το σημείο όπου βρέθηκε ο παρουσιαστής, ήταν τόσο κοντά, που μπορούσε κανείς να κολυμπήσει την απόσταση. Με τα κιάλια, οτιδήποτε βρισκόταν εκεί συμπεριλαμβανομένου του σιδερένιου φράχτη δίπλα στον οποίο βρισκόταν μετά από μια ύποπτη πτώση και με ή χωρίς την ακόλουθη κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή θερμοπληξία - ήταν απολύτως ορατό. «Τι έκαναν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη;» αναρωτήθηκαν όλοι, και ποιος ήταν ο λόγος ύπαρξής τους αν δεν μπορούσαν να βοηθήσουν σε μια τέτοια κατάσταση, σημειώνει το βρετανικό μέσο.

Το μονοπάτι από το πεσμένο σακίδιο μέχρι το σώμα του ήταν τόσο βραχώδες, που οι άνθρωποι οδηγούσαν ο ένας τον άλλον χέρι-χέρι στο ύπουλο έδαφος.

Η λύπη -και η θλίψη- είχε γίνει συντριπτική στη Σύμη μέχρι τη στιγμή που η σορός του Μόσλεϊ έφυγε από την Αγία Μαρίνα στις 2.45 μ.μ. για επίσημη έρευνα στη Ρόδο.

«Ήταν κάτι που το νησί δεν θα ξεχνούσε ποτέ, όπως δεν θα ξεχνούσε ποτέ και ο καθένας από εμάς που γνώριζε το έργο του και τον ίδιο προσωπικά», καταλήγει ο ανταποκριτής του Independent.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1w1yu0326xl)