Γεράσιμος Παπαδόπουλος στα "Παραπολιτικά": Μετά από περίοδο ύφεσης, υπάρχει σεισμική έξαρση
Οι περιοχές σε υψηλή ζώνη σεισμικότητας
Ο διδάκτωρ σεισμολόγος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στα "Παραπολιτικά", εκτιμά ότι το επόμενο χτύπημα του εγκέλαδου μπορεί να γίνει σε περιοχή με μικρή δραστηριότητα
Με νηνεμία πριν από την καταιγίδα παρομοιάζουν οι σεισμολόγοι τη σεισμική ύφεση που επικρατεί στην Ελλάδα. Και αυτό διότι από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και σήμερα ναι μεν έχουν σημειωθεί σεισμικές δονήσεις, αλλά όχι με την ένταση της τριετίας 2019-2021.
*Διαβάστε εδώ: Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Μικρή έκπληξη ο σεισμός ανοιχτά της Κύθνου
Πλέον, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει έξαρση σεισμών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα το πότε και το πού θα σημειωθεί ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα σημειώνονται δονήσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλή σεισμικότητα, όπως, για παράδειγμα, τα 4,3 Ρίχτερ, το πρωί της προηγούμενης Κυριακής, στα ανοιχτά της Κύθνου, που έγιναν αισθητά ακόμα και στην Αθήνα.
Στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μιλάει σχετικά με τη σεισμική ακολουθία ο διδάκτωρ σεισµολόγος από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Για μένα ο σεισμός στην Κύθνο ήταν μια μικρή έκπληξη, διότι η περιοχή των Κυκλάδων γενικότερα και των Δυτικών Κυκλάδων, εκεί όπου σημειώθηκε ο σεισμός, ειδικότερα, δεν χαρακτηρίζονται από έντονη, αλλά από χαμηλή σεισμικότητα. Παρ’ όλα αυτά, ήταν ένας σεισμός με μέτριο μέγεθος. Είχε ίσως έναν μετασεισμό -πράγμα φυσιολογικό και είμαστε μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια- και δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος κίνδυνος», αναφέρει αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος.
«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα είναι η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στη χώρα. Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι υπάρχουν φάσεις ύφεσης και έξαρσης. Η μία ύφεση ακολουθείται από μία έξαρση και η έξαρση ακολουθείται από μία φάση ύφεσης. Από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τώρα η χώρα μας διανύει μια φάση σεισμικής ύφεσης. Δεν έχει σημειωθεί ούτε ένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ, αλλά κάποια στιγμή θα έχουμε μια νέα φάση έξαρσης. Γι’ αυτόν τον λόγο όλοι τονίζουμε την ανάγκη να υπάρχει προετοιμασία, ενημέρωση, πρόληψη και, βέβαια, πιστή εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού», επισημαίνει στη συνέχεια.
Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι εάν υπάρχει κάποια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια περιοχή με αυξημένη σεισμικότητα. Γενικώς ο αντισεισμικός κανονισμός της χώρας κατατάσσει τις διάφορες σεισμικές ζώνες της χώρας σε περιοχές υψηλής, μέτριας και χαμηλής επικινδυνότητας. Για παράδειγμα, η περιοχή του Κεντρικού Ιονίου (Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος) είναι ένα μέρος με υψηλή σεισμική επικινδυνότητα. Όχι μόνο με τις εκτιμήσεις μας, αλλά σύμφωνα με τον επίσημο αντισεισμικό κανονισμό της χώρας. Επίσης υψηλή σεισμικότητα έχει ο Κορινθιακός Κόλπος και το ελληνικό σεισμικό τόξο από την Κρήτη έως τα Δωδεκάνησα. Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι εκεί θα είναι η επόμενη σεισμική έξαρση. Είναι πολύ πιο πολύπλοκα τα φαινόμενα απ' ό,τι φαίνονται συνήθως», είναι η απάντηση που δίνει ο κ. Παπαδόπουλος.
«Ο επόμενος ισχυρός σεισμός μπορεί να γίνει σε κάποια περιοχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλή σεισμικότητα. Στο παρελθόν έχουν συμβεί τέτοιοι σεισμοί. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 1995 ο πολύ ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ σε Κοζάνη και Γρεβενά έγινε σε μια περιοχή που μέχρι τότε χαρακτηριζόταν ως χαμηλής σεισμικότητας. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να έχουμε από πριν εικόνα για το πού και το πότε θα είναι οι επόμενοι ισχυροί σεισμοί. Γι’ αυτό και λέμε ότι χρειαζόμαστε όλα τα μέτρα ισχυρής προστασίας», υποστηρίζει ακόμα.
Τέλος, σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος το αμέσως επόμενο διάστημα από το ρήγμα της Ανατολίας, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι «έχει γίνει πολλή συζήτηση τον τελευταίο καιρό για το ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μεγάλος σεισμός, 7,5 Ρίχτερ, στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης με την ενεργοποίηση του ρήγματος της Ανατολίας. Όμως έχει δοθεί κακώς, κατά τη γνώμη μου, η εντύπωση ότι αυτός ο σεισμός επίκειται και όπου να ’ναι θα γίνει».
«Όχι, δεν έχουμε στοιχεία ότι θα γίνει ή ότι επίκειται. Κάποια στιγμή θα συμβεί, αλλά δεν γνωρίζουμε το πότε. Επίσης δεν μπορούμε να πούμε από τώρα εάν θα επηρεαστεί γεωδυναμικά ο ελλαδικός χώρος. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις γεωφυσικές συνθήκες που θα επικρατούν τότε. Πότε θα γίνει ο σεισμός, πού ακριβώς θα είναι η εστία του, η κατευθυντικότητα της σεισμικής ενέργειας θα παίξουν τον ρόλο τους, αλλά από πριν δεν μπορούμε να το πούμε. Και αυτό διότι δεν μας επηρεάζουν γεωδυναμικά όλοι οι σεισμοί που γίνονται ανατολικά προς την Τουρκία. Απεναντίας, λίγοι είναι οι σεισμοί που στο παρελθόν επηρέασαν γεωδυναμικά τη χώρα μας», καταλήγει ο διδάκτωρ σεισµολόγος από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 8/06/2024
*Διαβάστε εδώ: Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Μικρή έκπληξη ο σεισμός ανοιχτά της Κύθνου
Πλέον, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει έξαρση σεισμών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα το πότε και το πού θα σημειωθεί ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα σημειώνονται δονήσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλή σεισμικότητα, όπως, για παράδειγμα, τα 4,3 Ρίχτερ, το πρωί της προηγούμενης Κυριακής, στα ανοιχτά της Κύθνου, που έγιναν αισθητά ακόμα και στην Αθήνα.
Στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μιλάει σχετικά με τη σεισμική ακολουθία ο διδάκτωρ σεισµολόγος από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Μικρή έκπληξη
«Για μένα ο σεισμός στην Κύθνο ήταν μια μικρή έκπληξη, διότι η περιοχή των Κυκλάδων γενικότερα και των Δυτικών Κυκλάδων, εκεί όπου σημειώθηκε ο σεισμός, ειδικότερα, δεν χαρακτηρίζονται από έντονη, αλλά από χαμηλή σεισμικότητα. Παρ’ όλα αυτά, ήταν ένας σεισμός με μέτριο μέγεθος. Είχε ίσως έναν μετασεισμό -πράγμα φυσιολογικό και είμαστε μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια- και δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος κίνδυνος», αναφέρει αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα είναι η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στη χώρα. Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι υπάρχουν φάσεις ύφεσης και έξαρσης. Η μία ύφεση ακολουθείται από μία έξαρση και η έξαρση ακολουθείται από μία φάση ύφεσης. Από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τώρα η χώρα μας διανύει μια φάση σεισμικής ύφεσης. Δεν έχει σημειωθεί ούτε ένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ, αλλά κάποια στιγμή θα έχουμε μια νέα φάση έξαρσης. Γι’ αυτόν τον λόγο όλοι τονίζουμε την ανάγκη να υπάρχει προετοιμασία, ενημέρωση, πρόληψη και, βέβαια, πιστή εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού», επισημαίνει στη συνέχεια.
«Συζητείται ότι θα υπάρξει μεγάλος σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, όμως έχει δοθεί κακώς η εντύπωση ότι αυτός όπου να ’ναι θα γίνει»
Οι περιοχές σε υψηλή ζώνη σεισμικότητας
Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι εάν υπάρχει κάποια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια περιοχή με αυξημένη σεισμικότητα. Γενικώς ο αντισεισμικός κανονισμός της χώρας κατατάσσει τις διάφορες σεισμικές ζώνες της χώρας σε περιοχές υψηλής, μέτριας και χαμηλής επικινδυνότητας. Για παράδειγμα, η περιοχή του Κεντρικού Ιονίου (Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος) είναι ένα μέρος με υψηλή σεισμική επικινδυνότητα. Όχι μόνο με τις εκτιμήσεις μας, αλλά σύμφωνα με τον επίσημο αντισεισμικό κανονισμό της χώρας. Επίσης υψηλή σεισμικότητα έχει ο Κορινθιακός Κόλπος και το ελληνικό σεισμικό τόξο από την Κρήτη έως τα Δωδεκάνησα. Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι εκεί θα είναι η επόμενη σεισμική έξαρση. Είναι πολύ πιο πολύπλοκα τα φαινόμενα απ' ό,τι φαίνονται συνήθως», είναι η απάντηση που δίνει ο κ. Παπαδόπουλος. «Ο επόμενος ισχυρός σεισμός μπορεί να γίνει σε κάποια περιοχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλή σεισμικότητα. Στο παρελθόν έχουν συμβεί τέτοιοι σεισμοί. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 1995 ο πολύ ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ σε Κοζάνη και Γρεβενά έγινε σε μια περιοχή που μέχρι τότε χαρακτηριζόταν ως χαμηλής σεισμικότητας. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να έχουμε από πριν εικόνα για το πού και το πότε θα είναι οι επόμενοι ισχυροί σεισμοί. Γι’ αυτό και λέμε ότι χρειαζόμαστε όλα τα μέτρα ισχυρής προστασίας», υποστηρίζει ακόμα.
Το ρήγμα της Ανατολίας
Τέλος, σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος το αμέσως επόμενο διάστημα από το ρήγμα της Ανατολίας, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι «έχει γίνει πολλή συζήτηση τον τελευταίο καιρό για το ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μεγάλος σεισμός, 7,5 Ρίχτερ, στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης με την ενεργοποίηση του ρήγματος της Ανατολίας. Όμως έχει δοθεί κακώς, κατά τη γνώμη μου, η εντύπωση ότι αυτός ο σεισμός επίκειται και όπου να ’ναι θα γίνει».«Όχι, δεν έχουμε στοιχεία ότι θα γίνει ή ότι επίκειται. Κάποια στιγμή θα συμβεί, αλλά δεν γνωρίζουμε το πότε. Επίσης δεν μπορούμε να πούμε από τώρα εάν θα επηρεαστεί γεωδυναμικά ο ελλαδικός χώρος. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις γεωφυσικές συνθήκες που θα επικρατούν τότε. Πότε θα γίνει ο σεισμός, πού ακριβώς θα είναι η εστία του, η κατευθυντικότητα της σεισμικής ενέργειας θα παίξουν τον ρόλο τους, αλλά από πριν δεν μπορούμε να το πούμε. Και αυτό διότι δεν μας επηρεάζουν γεωδυναμικά όλοι οι σεισμοί που γίνονται ανατολικά προς την Τουρκία. Απεναντίας, λίγοι είναι οι σεισμοί που στο παρελθόν επηρέασαν γεωδυναμικά τη χώρα μας», καταλήγει ο διδάκτωρ σεισµολόγος από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 8/06/2024