Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού είναι γεγονός και, καθώς έφτασε νωρίς, ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή. Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που ενδεχομένως θα «σκαρφαλώσουν» ακόμα και στους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ από το Σαββατοκύριακο το σκηνικό του καιρού αλλάζει απότομα

Μάλιστα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ μια σειρά από μέτρα που αφορούν τους εργαζομένους (ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία στο Δημόσιο), ενώ αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Διαβάστε ακόμα: Καύσωνας: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά - Τα μέτρα προστασίας από το υπουργείο Υγείας

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1wxwrivppj5)

Πού θα κλείσουν και πού θα λειτουργήσουν με ειδικό ωράριο τα σχολεία

Δήμος Μετεώρων

«Σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Μετεώρων, Λευτέρη Αβραμόπουλου, μειώνονται οι σχολικές ώρες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για τρεις μέρες, ήτοι από την Τρίτη 11 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου, αυστηρά μέχρι τις 11:30 και μετά τα σχολεία κλείνουν», αναφέρει ανακοίνωση.

Δήμος Χαλκιδέων

«Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού) από αύριο, Τρίτη 11 Ιουνίου, έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου», σημειώνει ο Δήμος Χαλκιδέων και προσθέτει:

«Οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π ΜεΑ του Δήμου Χαλκιδέων θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική».

Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία για τρεις μέρες λόγω καύσωνα και στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.

«Με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας ενημερώνει ότι διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και του παιδικού σταθμού του Μαντουδίου για το τριήμερο Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου λόγω του επερχόμενου καύσωνα».

Δήμος Ερέτριας

Με απόφαση του δημάρχου Ερέτριας ανακοινώθηκαν κλειστά σχολεία για τον καύσωνα.

Ειδικότερα, «ο δήμαρχος, για την προστασία των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το κύμα καύσωνα, προχωρά σε αναστολή λειτουργίας όλων των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Παιδικών Σταθμών της περιοχής από την Τρίτη 11 Ιουνίου μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουνίου».

Δήμος Λαμιέων

«Με απόφαση του δημάρχου Λαμιέων, μετά από επικοινωνία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, τροποποιείται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαμιέων, καθώς και όλων των βρεφικών και παιδικών σταθμών αρμοδιότητας του Δήμου Λαμιέων, για το διάστημα από Τρίτη 11 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ως προς την ώρα αποχώρησης, η οποία ορίζεται στις 11:30 π.μ.», τονίζει ο Δήμος Λαμιέων.

Δήμος Θηβαίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, αποφασίζεται διακοπή των μαθημάτων λόγω καύσωνα σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δήμοι Ορχομενού και Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας

Επίσης, στους Δήμους Ορχομενού και Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν έως τις 11:30.

Δήμος Νάουσας

«Στις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν αύριο, Τρίτη, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά του Δήμου Νάουσας, λόγω του επερχόμενου κύμα καύσωνα», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Μέτρα προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες στο Δημόσιο

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, μετά τις ανακοινώσεις των μετεωρολόγων για το κύμα καύσωνα που θα μας «επισκεφτεί» από σήμερα και κατόπιν συσκέψεως με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκαν μέτρα προστασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πάντως, στα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά δεδομένα, ο καύσωνας φαίνεται να διαρκεί τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Πέμπτη (13/06), ημέρα κατά την οποία αναμένεται και η κορύφωσή του προτού αρχίσει να υποχωρεί. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για το κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1wwi7pzs5cx)

Καιρός - Τάσος Αρνιακός: Κορύφωση του καύσωνα την Πέμπτη

Για τον καύσωνα που ξεκινά μίλησε σήμερα το πρωί ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, ο οποίος ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδεύονται και από ένα ισχυρό κύμα σκόνης, που θα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

«Από σήμερα θα έχουμε 40άρια και 41 βαθμούς. Θα είναι οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας. Δεν είναι όμως μόνο η ζέστη, αλλά και η σκόνη που θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Αύριο, Τετάρτη (12/06), περιμένουμε 42άρια, ενώ την Πέμπτη (13/06) αναμένεται η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς από την Αφρική. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δούμε ακόμα και 43 βαθμούς Κελσίου σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, καθώς και στην πεδιάδα της Μεσσαράς», ανέφερε ο Τάσος Αρνιακός στην πρόγνωσή του.

Μετά τον καύσωνα έρχονται άνεμοι και βροχές

«Από Παρασκευή και προς το Σαββατοκύριακο θα έρθει μια σημαντική αποκλιμάκωση, με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμα και 10 βαθμούς κάτω. Θα έχουμε ισχυρούς ανέμους, βορειοδυτικούς, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί αυτοί οι άνεμοι είναι πάντα επικίνδυνοι για πυρκαγιές μετά από καύσωνα. Θα έχουμε ωστόσο βροχές και μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας», συνέχισε.

Meteo: Από το Σάββατο υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/ΕΑΑ, κορύφωση αναμένεται να παρουσιάσει το κύμα υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας την τρέχουσα εβδομάδα και κατά τόπους θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Θερμότερες ημέρες εκτιμάται ότι θα είναι η Τετάρτη 12/06 και η Πέμπτη 13/06, οπότε η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, γρήγορη και σημαντική υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται το Σάββατο 15/06, κάτι που διακρίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 σε ύψος 1.500 μέτρων πάνω από το έδαφος, από τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 10/06 έως και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 15/06. Στο ύψος αυτό μελετάται η κίνηση των θερμών / ψυχρών αερίων μαζών. Με πορτοκαλί / κόκκινες αποχρώσεις σημειώνονται οι θερμότερες αέριες μάζες.

Meteo.gr: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κατά τόπους συνθήκες καύσωνα έως την Παρασκευή 14/06

 

Η πρόγνωση του καιρού μέρα προς μέρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

  1. Την Τρίτη (11/06) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

Α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην Κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Β. Στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Γ. Στην Ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Δ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και στα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

  1. Την Τετάρτη (12/06) και την Πέμπτη (13/06) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

Α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην Κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Β. Στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Γ. Στην Ανατολική Στερεά και στην Ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης είναι πιθανόν να φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και πιθανόν την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

  1. Την Παρασκευή (14/06) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στην Κεντρική Μακεδονία τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.

Γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.