Παρά το κενό συναισθηµάτων που διατείνεται πως φωλιάζει µέσα της για τον 39χρονο καθ’ οµολογίαν δολοφόνο της µητέρας της, η κόρη του 63χρονου θύµατος παλεύει πλέον µε νέους δαίµονες. Κάτι που µπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικό, καθώς έχοντας χάσει τον συνταξιούχο αστυνοµικό πατέρα της τον Ιανουάριο του 2023, ήρθε το νέο αβάσταχτο πλήγµα από τα χέρια του παιδικού της φίλου στις 10 του περασµένου Μαΐου. Η 37χρονη κόρη της αδικοχαµένης Μαρίας ∆ασκαλοπούλου, σύµφωνα µε πληροφορίες από το περιβάλλον της, προσπαθούσε να στυλωθεί ενόψει των όσων θα άκουγε κατά την απολογία του 39χρονου Σ.Κ. Ηδη το κλίµα είχε φορτιστεί ακόµη περισσότερο, όταν ήρθε στην επιφάνεια πως ο δράστης επικαλέστηκε προβλήµατα εθισµού µε τον τζόγο, όπως και ένα χρέος. Παρά τη διά στόµατος του συνηγόρου του, Βασίλη Βαλιάνου, δήλωση µεταµέλειας, τα πράγµατα έγιναν ακόµη χειρότερα, όταν µέσω του ίδιου του αγγελιαφόρου εξέφρασε αυτοκτονικούς ιδεασµούς. «Ας το κάνει να ησυχάσουµε», αφήνει να διαρρεύσει το περιβάλλον της, υποδεικνύοντας ενδεχοµένως τη δυσπιστία που επικρατεί, καθώς ουδείς µπορεί να απορρίψει το σενάριο πως πρόκειται περί στρατηγικής για τη λήψη ελαφρυντικών.

Το προφίλ του 39χρονου δολοφόνου

Η περίπτωση του 39χρονου καθ’ οµολογίαν δολοφόνου της Εξω Παναγίτσας στη Χαλκίδα αποτελεί το κλασικό παράδειγµα του ανθρώπου υπεράνω πάσης υποψίας. Ιδιαίτερα ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα, χαρακτηριζόταν εξωστρεφής και ίσως αφελής, κατά τις εκφράσεις του. ∆εν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως έδειχνε συγκλονισµένος από τον φόνο της Τριανταφυλλιάς το καλοκαίρι του 2021 στη Φολέγανδρο από τον σύντροφό της, κάνοντας παράλληλα καυστικά σχόλια για το περιστατικό. Συν τοις άλλοις, προέβαλλε συχνά το προφίλ του ευαίσθητου ζωόφιλου, παρουσιάζοντας τα κατά καιρούς κατοικίδιά του. Παρά τις ευαισθησίες του όµως δεν δίστασε να πετάξει από τις σκάλες το θύµα του, να το σπρώξει και δεύτερη φορά, πριν πετύχει τα θανάσιµα πέντε µαχαιρώµατα στον λαιµό. Ανάµεσα στα υπόλοιπα, ήταν και η ανάγκη του να σχολιάζει συνεχώς τα όσα συνέβαιναν την εποχή της πανδηµίας. Ο ίδιος παραδέχτηκε στους αστυνοµικούς πως εκείνη την εποχή «κατρακύλησε» πιο βαθιά στον τζόγο. Ισως γι’ αυτό εξέφραζε µε ειρωνείες τα µέτρα που λαµβάνονταν κατά της διάδοσης του κορονοϊού.

Του εκµυστηρεύτηκε πού φύλαγε τις οικονοµίες της

Η χαροκαµένη κόρη σε ανύποπτο χρόνο και εντελώς άθελά της έδωσε στον δολοφόνο της µητέρας της το ερέθισµα γι’ αυτό που σηµειώθηκε στις 10 Μαΐου. Είναι τουλάχιστον µία δεκαετία, σύµφωνα µε πληροφορίες από το περιβάλλον της 37χρονης, που εκµυστηρεύτηκε στον φίλο της το πού φύλαγε τις οικονοµίες της. Αυτή την πληροφορία τη διατήρησε ο 39χρονος για πολλά χρόνια στο κεφάλι του, µέχρι που την ανέσυρε για να «χτίσει» το σχέδιό του. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, τα χρήµατα που είχε µαζέψει η φίλη του δεν ήταν αρκετά. Αφού πέτυχε τα µοιραία χτυπήµατα στην άτυχη γυναίκα, αφού ξετρύπωσε ένα κουτί Nescafe από την ντουλάπα του δωµατίου της φίλης του, πήγε στην κρεβατοκάµαρα της µητέρας της. Εκείνο ήταν και το µοιραίο λάθος. Με γυµνά χέρια άνοιξε τη θήκη των χρυσαφικών της, αφήνοντας παράλληλα το αποτύπωµά του. Οταν οι αστυνοµικοί το εντόπισαν, διαπίστωσαν πως, αν και στενός φίλος της οικογένειας, δεν είχε κανέναν λόγο να απλώσει εκεί τα χέρια του. Το παζλ είχε αρχίσει να σχηµατίζεται. Το κοµµάτι που έλειπε ήταν το βιντεοληπτικό υλικό από την κάµερα ασφαλείας ενός γείτονα, όπου ο 39χρονος απεικονίζεται µε σχετική ευκρίνεια.

Στα ίχνη του θανάσιµου «εργαλείου»

Η συµβολή του Τµήµατος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής ήταν καθοριστική στις ενέργειες της Ασφάλειας Χαλκίδας. Ενα πληρέστατο φάσµα από στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας, υποδεικνύοντας πως δεν ξέφυγε τίποτα από το µικροσκόπιο των Αρχών κατά τη διάρκεια της προανάκρισης. Ωστόσο από τη λίστα των πειστηρίων απουσιάζει µόνο ένα αντικείµενο, που δεν είναι άλλο από το όργανο του εγκλήµατος: το µοιραίο κουζινοµάχαιρο που απέσπασε από τα συρτάρια του σπιτιού του θύµατος ο 39χρονος δράστης. Σύµφωνα µε ασφαλείς πηγές της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», οι αστυνοµικοί βρίσκονται ήδη στα ίχνη του. «∆εν ήξερα τι να κάνω. Βγήκα από το σπίτι, έβαλα ξανά τα κλειδιά στη θέση τους στη γλάστρα, πήρα µαζί µου το µαχαίρι και έφυγα µε το αµάξι µου. Πήγα στο σπίτι µου. Εκατσα λίγο και κάπνισα, καθώς δεν µπορούσα να πιστέψω αυτό που είχα κάνει», φέρεται να είπε κατά την ανάκριση στους αστυνοµικούς και από εκείνη τη στιγµή ξεκίνησε η αναζήτηση του πειστηρίου. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, µέσα σε καθεστώς σύγχυσης υπέδειξε δύο σηµεία: µία γέφυρα κοντά στην περιοχή της Εξω Παναγίτσας στη Χαλκίδα, όπως και έναν κάδο απορριµµάτων σε ένα παλιό εργοστάσιο.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»