Πολλές εστίες εκδήλωσης νέων πυρκαγιών βρίσκονται διάσπαρτες στην Αττική, ιδίως σε περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, όπως φαίνεται στο φωτορεπορτάζ των «Π». Στα υπώρεια της Πάρνηθας, από τους Θρακομακεδόνες ευθεία στο Τατόι, τον Αγιο Μερκούριο, την αρχή της Μαλακάσας, την Αγία Τριάδα έως κάτω τις Αφίδνες και απέναντι στον Αγιο Στέφανο, σε μήκος 30 χιλιομέτρων του επαρχιακού οδικού δικτύου, τα συνεργεία της Περιφέρειας, των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν για την αποψίλωση των εκτάσεων και την αποκομιδή των ξερόκλαδων, εντούτοις οι «ενεργές βόμβες» είναι πολλές. Αυξάνονται, δε, μέρα με τη μέρα, καθώς οι κάτοικοι -υπό την απειλή των προστίμων- καθαρίζουν τα οικόπεδά τους πετώντας χόρτα και μπάζα στους δρόμους, τα οποία οι δήμοι δεν προλαβαίνουν να μαζέψουν. Τι κι αν σε διάστημα μίας εβδομάδας ξέσπασαν περίπου 190 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές περιοχές, έγιναν συλλήψεις και από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν επιβληθεί πάνω από 120 διοικητικά πρόστιμα. Πολλοί συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι «καλλιεργούν» συνθήκες μεγαλύτερης καταστροφής.

Ακαθάριστα οικόπεδα: Η κατάσταση που επικρατεί

Συγκεκριμένα, στις πρώτες στάσεις της Τατοΐου, έξω από το αεροδρόμιο, υπάρχουν παρατημένα πολλά κυβικά ξυλείας και στη συνέχεια, στον δρόμο προς τον Αγ. Μερκούριο, το δάσος παραμένει ακαθάριστο. Στη Μαλακάσα, στην αρχή της επαρχιακής οδού από τον οικισμό της Αγίας Τριάδας Αφιδνών, σε οικόπεδο ενός περίπου στρέμματος έχουν τοποθετηθεί τόνοι ξύλων στο πλάι ενός ακατοίκητου αυθαιρέτου.
Στο υψηλότερο σημείο προς τη λίμνη Μπελέτσι, καύσιμη ύλη και απορρίμματα εναποτέθηκαν δίπλα στα πεύκα. Καλύτερη είναι η κατάσταση μέσα στην κοινότητα των Αφιδνών, όμως ο κεντρικός δρόμος προς Αγ. Στέφανο, όπως και προς Θρακομακεδόνες είναι ακαθάριστος. Θάμνοι έχουν ξεφυτρώσει και στις νησίδες της λεωφόρου, που μοιραία θα λειτουργήσουν ως «αγωγοί» της φωτιάς από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη. Μόνο την Τρίτη (4/6), σε διάστημα λίγων λεπτών, ξέσπασαν παράλληλες πυρκαγιές σε διαφορετικές μεριές στην Πάρνηθα, καίγοντας χαμηλή βλάστηση, δηλαδή τα άκοπα χορτάρια γύρω από τους κορμούς των καμένων πεύκων.

akatharista_oikopeda_1
Πωλητήριο οικοπέδου στην καρδιά του δάσους


Στην κεντρική οδό Θεσσαλονίκης, στους Θρακομακεδόνες, έχουν τοποθετηθεί στοίβες κομμένων κλαδιών στο πλάι του μεγάλου δρόμου. Πιο ψηλά, στη Φλωρίνης και την Παύλου Μελά, εντοπίζονται πολλοί ακαθάριστοι χώροι και ερειπωμένα ακίνητα αγνώστων ιδιοκτητών, στα οποία -λόγω της πολυδαίδαλης νομολογίας- δεν μπορούν να γίνουν επεμβάσεις από τα συνεργεία.

Λόγω της άναρχης δόμησης, ακόμα και σε σημεία όπου πλησιάζει κανείς μόνο οδηγώντας σε χωματόδρομους, η πρόσβαση των φορτηγών είναι δύσκολη, πέραν του ότι ορισμένοι εργολάβοι κόβουν τα καμένα δέντρα και, αντί να τα μεταφέρουν, τα πετάνε ξανά στο δάσος. Τα περισσότερα αυθαίρετα που φτιάχτηκαν πρόσφατα βρίσκονται κατά μήκος του Αγ. Μερκουρίου, προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία, και στις Αφίδνες. Μάντρες ύψους δύο και τριών μέτρων χτίστηκαν σε μεγάλη απόσταση περιμετρικά των επαύλεων. Τσιμεντένια φράγματα έχουν κατασκευαστεί σε ρέματα. Μπουλντόζες σκάβουν θεμέλια στις πλαγιές, ενώ οι επιτήδειοι περιφράσσουν με συρματοπλέγματα τα καταπατημένα.


akatharista_oikopeda_2
Βουνά από κομμένα κλαδιά που έχουν ξεραθεί υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία


Πολλοί συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι «καλλιεργούν» συνθήκες μεγαλύτερης καταστροφής

Ούτε καν ανεξάρτητοι διοικητικοί φορείς, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, δεν τολμούν να θέσουν τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Περιορίζονται απλώς σε διαπιστώσεις, όπως πρόσφατα η εξής: «Το κράτος μέχρι σήμερα επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς να έχει προηγηθεί συγκεκριμένος χωροταξικός σχεδιασμός, χωρίς να έχει επιλύσει τα ζητήματα των κοινόχρηστων οδών, σε συνάρτηση με την οικοδομησιμότητα των γηπέδων κ.λπ., ενώ έχει κρίνει ως ανεκτά και τα μορφώματα οικισμών εντός δασών και δασικών εκτάσεων, με τις αντίστοιχες διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις. Πολλώ δε μάλλον, παραμένουν ακίνητα εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων τα οποία, αν και έχουν κριθεί ως τελεσιδίκως αυθαίρετα, δεν κατεδαφίζονται. Επίσης, η διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών της χώρας καθυστερεί, καθώς οι αρμόδιες επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων καλούνται να διαχειριστούν πλήθος αντιρρήσεων των πολιτών».


akatharista_oikopeda_3
Τα συνεργεία του δήμου βρίσκονται αντιμέτωπα με αυθαίρετες καγκελόπορτες μέσα στο δάσος

Οι υποχρεώσεις

Βάσει των νέων ρυθμίσεων, o απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 1) Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα. 2) Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης, όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά. 3) Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους. 4) Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης και 5) απομάκρυνση άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων. Στη διάταξη σημειώνεται ότι «οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού», χωρίς να εξηγείται πώς θα συνέβαινε κάτι τέτοιο χωρίς τη συνδρομή των φορτηγών των δήμων.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»