Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται από σημέρα και για τις επόμενες τρεις ημέρες η χώρα, με το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου και την πολιτεία να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς αναμένεται εκτίναξη της ζήτησης για ρεύμα.


Αυξημένη η ζήτηση κλιματιστικών και ανεμιστήρων

Γεμίζουν τα ταμεία των καταστημάτων που πωλούν κλιματιστικά τις ημέρες αυτές, όμως περισσότερη ζήτηση έχουν οι ανεμιστήρες όλων των ειδών.

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου η ζήτηση για ρεύμα ξεπέρασε τα 8.600 μεγαβάτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον περσινό καύσωνα του Ιουλίου άγγιξε τα 11.000 μεγαβάτ και, ως εκ τούτου, οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ όλες οι άδειες έχουν ανακληθεί.


Το λάθος που κάνουμε στη χρήση των κλιματιστικών

Το πιο σύνηθες και σοβαρό λάθος που κάνουμε στη χρήση των κλιματιστικών είναι ότι τα ρυθμίζουμε να δουλεύουν σε θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από εκείνη του περιβάλλοντος. Τις ημέρες του καύσωνα δεν υπάρχει λόγος το κλιματιστικό να είναι ρυθμισμένο στους 18 βαθμούς Κελσίου, γιατί έτσι δεν θα είναι αποδοτικό και θα φέρει πολύ ανεβασμένο λογαριασμό.

Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10-15 βαθμούς Κελσίου.

Πόσο "καίει" το κλιματιστικό και πόσο ο ανεμιστήρας

Ακολουθεί το κόστος από τη χρήση κλιματιστικού και ανεμιστήρα από το εργαλείο υπολογισμού της ΡΑΕ, με δεδομένο ότι η τιμή ανά κιλοβατώρα είναι 0,14 ευρώ.


Χρήση κλιματιστικού


  • 9άρι: 0,18 ευρώ/ ώρα
  • 12άρι: 0,23/ ώρα
  • 18άρι: 0,41 ευρώ/ ώρα
  • 24άρι: 0,55 ευρώ/ ώρα

Ανεμιστήρας

  • Δαπέδου: 0,01 ευρώ/ ώρα
  • Οροφής: 0,03 ευρώ/ ώρα


Ζήτηση ρεύματος

Χθες: έως 8.336 MW (εκτίμηση)

Σήμερα: έως 8.850 MW (εκτίμηση)


Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στον καύσωνα του περσινού Ιουλίου η ζήτηση είχε φτάσει έως 10.967 MW (21 Ιουλίου, με θερμοκρασία στην Αθήνα έως 41 βαθμούς).