Ρολά σε ευαίσθητους τομείς κατεβάζει η χώρα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την εισβολή των υψηλότατων θερμοκρασιών που από χθες καταγράφονται στο μεγαλύτερο μέρος της.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για έναν ανεπανάληπτο καύσωνα, όχι λόγω της έντασής του, αλλά εξαιτίας της πρώιμης εμφάνισής του στην Ελλάδα, αφού είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, δηλαδή πριν καν κάνει την επίσημη ημερολογιακή είσοδό του το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, «τον 20ό αιώνα δεν υπήρξε κανένας καύσωνας στη χώρα πριν από τις 19 Ιουνίου. Τον 21ο αιώνα είχαμε αρκετούς καύσωνες μέσα στον Ιούνιο, για παράδειγμα το ’07, το ’10, το ’16, το ’17 και το ’21, όλοι όμως αυτοί συνέβησαν μετά τις 15 Ιουνίου».


Τα σχολεία κλείνουν, πλέον, το ένα μετά το άλλο, προκειμένου να προστατευτούν οι μαθητές, καθώς σε πολλά συγκροτήματα οι αίθουσες δεν κλιματίζονται επαρκώς, ενώ στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί η τηλεργασία, όπου είναι δυνατόν. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται και για άλλους χώρους, όπου οι εργαζόμενοι καταπονούνται κάτω από τον καυτό ήλιο.

Διαβάστε ακόμα: Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα στον ιδιωτικό τομέα - "Φρένο" στα delivery, η δυνατότητα τηλεργασίας & το "τσουχτερό" πρόστιμο 2.000 ευρώ

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1x1y102fitt)

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Εγκύκλιο με έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από τον καύσωνα εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-17:00), όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, κατά περίπτωση, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της διάταξης, επιβάλλεται στην επιχείρηση, από την Επιθεώρηση Εργασίας, χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς σε 7 περιοχές

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά θερμοπληξίας, αλλά και να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους τυχόν εστίες πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σήμερα υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις παρακάτω περιοχές της χώρας:

* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
* Περιφέρεια Αττικής
* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)
Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να καλεί τον διοικητή του ΕΚΑΒ και τους διοικητές των ΥΠΕ να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα προκύψουν από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xdz9w03xnl)

Κορύφωση του καύσωνα την Πέμπτη

Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται την Πέμπτη, ενώ ήδη από χθες ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας, την ώρα που σε 146 από τους 509 ενεργούς σταθμούς καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου. Η κατάσταση στα αστικά κέντρα θα είναι δυσκολότερη, καθώς καύσωνας θα επικρατεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού το θερμόμετρο δεν θα δείχνει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 41 βαθμούς σε Ψαχνά Ευβοίας, Λευκοχώρι Φθιώτιδας και Σπάρτη, όπου έφτασε τους 41,2, και στη Θήβα, με 41,1 βαθμούς Κελσίου. Καμίνι θύμιζε και η Αττική, με τις πέντε υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες να καταγράφονται σε: Παλλήνη 40,1 βαθμούς Κελσίου, Φυλή/Άνω Λιόσια 40,1 βαθμούς Κελσίου, Σπάτα 39,9 βαθμούς Κελσίου, Βλυχάδα 39,6 βαθμούς Κελσίου, Κορυδαλλό 39,6 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα αγγίξουν σήμερα ακόμη και τους 41 βαθμούς, ενώ την Πέμπτη θα φτάσουν τους 42. Στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.


Κλειστά νηπιαγωγεία, δημοτικά, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην Αθήνα

Σήμερα και αύριο αναστέλλεται η λειτουργία όλων των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν, έπειτα από νεότερη απόφαση του Δήμου Αθηναίων, και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Αθηναίων.

Στον Πειραιά, αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα - θα λειτουργήσουν σήμερα έως τις 13:15 και αύριο θα παραμείνουν κλειστά.

Δεν θα λειτουργήσουν, επίσης, τα σχολεία σε Ν. Ηράκλειο, Μοσχάτο-Ταύρο, Πέραμα, Ζωγράφου, Καισαριανή, Βύρωνα, Δάφνη, Υμηττό, Χολαργό, Παπάγου, Βριλήσσια και Διόνυσο.

Στην Αγία Βαρβάρα, η δημοτική Αρχή αποφάσισε τη διακοπή των μαθημάτων στις 11.30 π.μ.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Εύβοια, ενώ ανάλογες αποφάσεις πήραν οι δήμαρχοι σε Πάτρα, Εύοσμο και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Νάουσα, Βέροια, Σέρρες, σε όλες τις περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, στα Μετέωρα, στον Τύρναβο, στα Τρίκαλα και στη Σάμο.

Σημειώνεται ότι κανονικά θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές και οι προαγωγικές εξετάσεις.

Η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός σήμερα (12/6) με αραιές νεφώσεις.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 4, στα νότια θαλάσσια 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα είναι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους κυρίως στην ανατολική Στερεά τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1xdg47wldw1)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 με 39 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 με 37 στα νησιά Ιονίου και στα ηπειρωτικά έως 38 με 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 και τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 37 και στην Κρήτη έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 13-06-2024
Στα δυτικά κεντρικά και βόρεια αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από το απόγευμα νότιοι 4 με 5 ενώ στο νοτιοανατολικό βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, κυρίως στα νότια και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς, στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς ενώ τοπικά στη Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-06-2024
Στα δυτικά κεντρικά και βόρεια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά ενώ στα βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού αναμένεται προς τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά-βορειοδυτικά.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ ενώ στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά από δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή υποχώρηση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αναλυτικότερα, στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς ενώ στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα περί τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-06-2024
Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει αισθητή πτώση σε όλη σχεδόν την χώρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο στα δυτικά.