Διήμερο στην κόλαση! Πιο δύσκολη από τη χθεσινή αναμένεται η σημερινή μέρα και οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους.

*Διαβάστε εδώ: Καύσωνας: Κλειστά σχολεία αύριο (13/06) - Που δεν θα γίνει μάθημα, αναλυτικά η λίστα

Χθες, σύμφωνα με το Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36,1°C, ενώ σε 51 μετεωρολογικούς σταθμούς ξεπέρασε τους 40°C. Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας: 43,2°C. Και σήμερα όμως δεν θα πάρουμε… ανάσα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες: Στη Μακεδονία 27-39 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία, στη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο από 29 έως 41 βαθμούς, στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο από 29 μέχρι 43 βαθμούς.

Στη νησιωτική χώρα το θερμόμετρο θα χτυπήσει 40άρι, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ακόμα και 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις αντιδράσεις γονέων μικρών μαθητών σε περιοχές όπου δεν έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρίνιζε πως «οι αποφάσεις για το κλείσιμο ή μη των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λαμβάνονται από τους κατά τόπους δημάρχους σε συνεργασία με τις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης».


Τι συνιστά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους ευπαθείς πολίτες να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, επισημαίνει ως πρόδρομα συμπτώματα της θερμοπληξίας τη δίψα, την αδυναμία, τη ζάλη, τον ίλιγγο, τον πονοκέφαλο και τη ναυτία και τονίζει πως κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του. Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ΕΚΕ, επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι πρώτες ημέρες του καύσωνα, καθώς το σώμα δεν έχει καταφέρει να εγκλιματιστεί στις υψηλές θερμοκρασίες (χρειάζεται 7-14 ημέρες) και παρατηρούνται τα λεγόμενα σύνδρομα υπερθερμίας.

Εμφανίζονται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά κ.λπ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1y7a725cy6p)