Κορύφωση του καύσωνα αναμένεται σήμερα, Πέμπτη 13/06, με τον υδράργυρο να «ψήνει» για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πολλές περιοχές της χώρας. Χθες, θερμοκρασίες-ρεκόρ για την εποχή καταγράφηκαν στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας και στη Σπάρτη, όπου το θερμόμετρο έδειξε 43,2 και 43,1 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι η δυσκολότερη μέρα του καύσωνα θα είναι η σημερινή.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: Στον "φούρνο" και σήμερα η Ελλάδα - Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα, με μέγιστη θερμοκρασία 43 βαθμούς Κελσίου

Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τόσο ως προς τις μέγιστες, όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους, με εξαίρεση τα βορειοδυτικά, όπου αναμένεται μικρή πτώση.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Ίδια εικόνα θα παρουσιάζουν η ανατολική Στερεά και η ανατολική Πελοπόννησος. Στη Μακεδονία η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27-39 βαθμούς, στη Θεσσαλία, στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο από 29 έως 41 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα το θερμόμετρο θα δείξει 40, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα ακόμη και 42 βαθμούς Κελσίου.


Καιρός: Έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Όμως, τα νέα δεν φαίνεται να είναι τόσο αισιόδοξα, αφού η ανάσα δροσιάς (πτώση της θερμοκρασίας κατά 6-8 βαθμούς) που υπόσχονται οι μετεωρολόγοι ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής μπορεί να κρύβει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με μακροσκελή ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο Facebook, μετά τον καύσωνα, η χώρα θα περάσει σε επικίνδυνες καταιγίδες το επόμενο διάστημα.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται το ισχυρό κύμα ζέστης που τουλάχιστον για τα μεγάλα αστικά κέντρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν καύσωνας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλοι πλέον έχουμε καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, μα το ερώτημα των περισσοτέρων πλέον είναι πόση διάρκεια θα έχει αυτή. Ο επιστήμονας έχει στις μέρες μας τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να δώσει απαντήσεις με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι ένα διάγραμμα που μας δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας ψηλά στην ατμόσφαιρα και το οποίο προσωπικά μου αρέσει να το αποκαλώ το διάγραμμα της αλήθειας».

Κι εξήγησε: «Παρατηρούμε λοιπόν ότι από τις 14 του μήνα, ημέρα Παρασκευή, ο υδράργυρος παίρνει την κατηφόρα και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έντονο θα συμβεί. Πράγματι, λοιπόν, μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους, που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα. Μετά μάλιστα -και το Σάββατο- θα πάμε σε ήπια ζέστη κι έτσι δείχνει να κρατά μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας».

Όπως υπογραμμίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, «η απότομη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα κι επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες, με έμφαση τα βόρεια τμήματα».