Ένα νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται να «σκεπάσει» μεγάλο μέρος της χώρας, το οποίο σε συνδυασμό με τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το Copernicus.

Η «επέλαση» της αφρικανικής σκόνης θα κορυφωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή (13-14/6) με αυξημένη συγκέντρωση χονδροειδών σωματιδίων PM10.

Οι προβλέψεις δείχνουν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σε περιοχές όπως η Ελλάδα για αρκετές ημέρες.

kairos

Ως αποτέλεσμα η ποιότητα του αέρα θα υποβαθμιστεί σημαντικά και τον ουρανό θα σκεπάσει ένα παχύ στρώμα σκόνης.

Copernicus: "Υπάρχει αύξηση της έντασης και της συχνότητας των επεισοδίων"

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus, Μαρκ Πάριγκτον, σημειώνει πως «η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Υπάρχει, όμως, αύξηση της έντασης και της συχνότητας αυτών των επεισοδίων για ορισμένα μέρη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, γεγονός που κάνει επιτακτική τη συνεχή παρακολούθησή τους για να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να αλλάξει η ποιότητα του αέρα».

kairos2

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΝΟΑ) της Ελλάδας, Βασίλης Αμερίδης, τονίζει: «Το Εθνικό Αστεροσκοπείο παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη των επεισοδίων μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, για την ενημέρωση του πληθυσμού για τη σοβαρότητά τους και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ποιότητα του αέρα».