Oλοκληρωτική ήταν η καταστροφή του εργοστασίου ΠΑΛ στην Κάτω Κηφισιά το οποίο κάηκε ολοσχερώς χθες από την μεγάλη φωτιά, με τον τοξικό καπνό και τις αναθυμιάσεις να δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

45 πυροσβέστες με 15 οχήματα έδωσαν μάχη με τις φλόγες. Στοχευμένες ρίψεις του ελικοπτέρου Ericsson πάνω από το φλεγόμενο εργοστάσιο, το οποίο όμως μέσα σε ελάχιστα λεπτά έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Κηφισιά: Tο χρονικό της καταστροφικής φωτιάς


Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε μετά από έκρηξη στο εργοστάσιο στις 3:30 το μεσημέρι. Το πρώτο και βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να προκλήθηκε από μπαταρία αυτοκινήτου που φόρτιζε.

Η εικόνα πάντως σήμερα είναι απόκοσμη. Το εργοστάσιο ΠΑΛ ήταν ιδιοκτησίας του Βασίλη Παλαμήδη, συζύγου της πρώην υπουργού και πνευμονολόγου Μίνας Γκάγκα ο οποίος αποκάλυψε πως η φωτιά προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις αποθήκες.

Ο Βασίλης Παλαμήδης στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ανέφερε: «Η φωτιά ήταν στους αποθηκευτικούς χώρους της μονάδας. Δεν γνωρίζουμε ακόμα το μέγεθος της ζημιάς».

Kηφισιά: 80 χρόνια παρουσίας στην αγορά η ΠΑΛ


Κόποι μιας ζωής έχουν γίνει στάχτη. Από το 1947 κατασκεύαζε τηγάνια και άλλα ανοξείδωτα σκεύη η εταιρεία του συζύγου της Μίνας Γκάγκα.

«Η Παλαμήδης ΑΕ είναι μια εταιρεία με σχεδόν 80 χρόνια παρουσίας στην αγορά και απασχολεί περίπου 130 εργαζόμενους», γράφει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2022, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 23,6 εκατ. ευρώ από 17,6 εκατ. ευρώ ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 403 χιλ. ευρώ από 536 χιλ. ευρώ.

Είναι ο Βασίλης Παλαμήδης με τους δυο γιους που έχει αποκτήσει με την Μίνα Γκάγκα. «Είμαστε μια δεμένη οικογένεια» είχε πει σε συνέντευξη της η πρώην υπουργός. «Οι γιοι μου δεν ζουν πια μαζί μας, έχουν τα δικά τους σπίτια, αλλά συναντιόμαστε συχνά, τρώμε παρέα, κανονίζουμε κάποιες διακοπές μαζί. Είμαστε μια δεμένη οικογένεια», είχε πει σε παλιότερες δηλώσεις της η πνευμονολόγος.

Οι αναρτήσεις της Μίνας Γκάγκα με τα παιδιά και τον σύζυγο της είναι συχνές, ανεβάζοντας φωτογραφίες τόσο από καλοκαιρινές τους διακοπές όσο και από κοινωνικές εκδηλώσεις.


mina-gkagka-palamidis__1_
mina-gkagka-palamidis__2_


Η γνωστή πνευμονολόγος γνώρισε και παντρεύτηκε τον σύζυγο της όταν ακόμα εκείνη έκανε την ειδικότητα της και λίγο μετά απέκτησαν το πρώτο τους παιδί.

«Ο άντρας μου, που με υποστήριζε σε κάθε μου βήμα, μου είχε πει τότε: ”Αξίζει να κάνεις κάτι παραπάνω, να φύγεις για μετεκπαίδευση”. Εκείνο το διάστημα ο ίδιος δεν μπορούσε να αφήσει τη δική του επιχείρηση και να με ακολουθήσει. Έτσι, για να μπορέσω να πάω στην Αγγλία, ζήτησα τη βοήθεια των μαμάδων μας. Όταν πήγα να πω στην πεθερά μου ότι θα φύγω για δύο χρόνια με το μωρό, φαντάστηκα πως δεν θα της πολυάρεσε. Όμως, ενώ δεν μιλούσε καν αγγλικά, μου είπε: ”Να πας κι εγώ θα έρχομαι να σου κρατάω το παιδί”. Αυτή τη στήριξη την είχα όποτε χρειάστηκε και αισθάνομαι ευγνώμων για αυτό».

Για δύο χρόνια η Μίνα Γκάγκα βρισκόταν στην Αγγλία με το μωρό και σπούδαζε όσο ο σύζυγος της Βασίλης Παλαμήδης διηύθυνε και μεγάλωνε την οικογενειακή επιχείρηση πίσω στην Ελλάδα.

«Τις προάλλες μού είχαν ζητήσει μιλήσω για τις νέες εργαζόμενες γυναίκες κι αυτό που τους είπα είναι: ”Διαλέξτε σωστά τον σύντροφό σας. Πρέπει να είναι υποστηρικτικός μαζί σας και εσείς αντίστοιχα”. Θεωρώ πως είναι ο μόνος τρόπος να εξελισσόμαστε στη ζωή. Ο σύντροφος που σε ζηλεύει και δεν σε στηρίζει δεν σε αφήνει να πας μπροστά».

Όλα αυτά τα χρόνια πορεύτηκαν μαζί στα εύκολα και τα δύσκολα. Από την μια εκείνος συνέχισε την οικογενειακή επιχείρηση καταφέρνοντας να κάνει εξαγωγές σε 10 χώρες.

Και από την άλλη εκείνη ακολούθησε τα χνάρια του πνευμονολόγου πατέρα της. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μάχης κατά του κορωνοϊού ενώ τον Αύγουστο του 2021 έγινε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας για δύο χρόνια.

Όταν την ρωτούν όμως ποιο είναι το μεγαλύτερο της επίτευγμα απαντά οι δύο γιοί της.

Εργοστάσιο ΠΑΛ: 80 χρόνια πορείας στη κατασκευή ανοξείδωτων σκευών


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σύμβουλου Έκδοσης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», Νίκου Φιλιππίδη η εταιρεία έχει έτος ίδρυση 1947 από τον Ανδρέα Παλαμήδη, πατέρα του Βασίλη Παλαμήδη, και τα αδέρφια στο Περιστέρι.

Το 1990 συνέβη η μετεγκατάσταση της εταιρείας στην Κάτω Κηφισιά, έχοντας αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης ο Βασίλης Παλαμήδης.

Αντικείμενο της επιχείρησης αρχικά ήταν τα σκεύη μαγειρικής και οι συσκευασίες τροφίμων, από 2000.

Ήταν μία πλήρως εξαγωγική εταιρεία με τις εξαγωγές να φθάνουν το 85% σε 30 χώρες, απασχολεί 160 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών για το 2023 υπολογίζεται ότι ήταν στα 25 εκατ. €.

Η καταστροφή στο εργοστάσιο ήταν ολοκληρωτική. Το καταστροφικό συμβάν έρχεται σε μια περίοδο μάλιστα που η εταιρεία εξέταζε το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις παραγωγικές εγκαταστάσεις. Τώρα ξεκινάει το δύσκολο έργο της αποτίμησης του μεγέθους της ζημιάς.