Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις σε σημεία-κλειδιά σε όλο τον Νομό Ηλείας, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα προκύψουν προβλήματα από τη μανία που έχει κυριεύσει συγγενείς, φίλους, γνωστούς, αλλά και αυτόκλητους τιμωρούς. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η απολογία ενώπιον των ανακριτικών Αρχών του 37χρονου Σπύρου Σπυρόπουλου, του άνδρα που αποπειράθηκε να βιάσει και τελικά σκότωσε την 11χρονη Βασιλική Νικολοπούλου στην τοποθεσία Καταρράχι Ηλείας.

Διαβάστε ακόμα: Δολοφονία 11χρονης στην Ηλεία: "Εύχομαι να βγει νεκρός από τη φυλακή - Για μένα δεν υπάρχει", λέει η σύζυγος του δράστη

Πύργος: Ενίσχυσε τις δυνάμεις της η ΕΛΑΣ

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν βάσιμες υποψίες πως κάποιοι από το ευρύτερο περιβάλλον της οικογένειας του θύματος ή την κοινωνία των Ρομά της περιοχής προσανατολίζονται στο να πάρουν εκδίκηση για τον χαμό του 11χρονου κοριτσιού. Τρανή απόδειξη αποτελούν δύο περιστατικά: Η μαζική απόπειρα λιντσαρίσματος του δράστη κατά τη μεταγωγή του στο δικαστικό μέγαρο του Πύργου για την άσκηση διώξεων από τις εισαγγελικές Αρχές, αλλά και ο εμπρησμός μιας αυτοσχέδιας καλύβας που διατηρούσε ο 37χρονος στον οικισμό Μυρτιά, κοντά στο σπίτι του αδικοχαμένου κοριτσιού.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της με άνδρες από τους όμορους νομούς, θέτοντας υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό τόσο το δικαστικό μέγαρο, την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της περιοχής, το χωριό Μυρτιά, όσο και το χωριό Αρετή, στο οποίο διατηρεί και άλλη κατοικία ο 37χρονος με την οικογένειά του. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως οι στενοί συγγενείς του, μεταξύ αυτών και η έγκυος σύζυγός του με τα παιδιά τους, έχουν φύγει από την περιοχή και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο.

Απόλυτη μυστικότητα

Η κρίσιμη ώρα όμως είναι σήμερα, καθώς ενόψει της απολογίας του 37χρονου αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας. Σε πρώτη φάση, η τοποθεσία και η ώρα της μεταγωγής του κατηγορουμένου είναι απολύτως μυστικές. Άλλωστε, και η απαγγελία των κατηγοριών πραγματοποιήθηκε μακριά από το δικαστικό μέγαρο. Η ΕΛ.ΑΣ. απεργάζεται σχέδιο για την αποτροπή επεισοδίων ή ακόμη και δολοφονικών επιθέσεων, προκειμένου να περάσει η πρώτη αυτή κρίση, μέχρι και τη μεταγωγή του 37χρονου στις φυλακές, καθώς η προσωρινή κράτησή του θεωρείται δεδομένη. Από εκεί και πέρα, οι Αρχές εξετάζουν τον τρόπο μέσω του οποίου θα προφυλαχθούν οι συγγενείς του 37χρονου, καθώς πιστεύουν πως δεν είναι διόλου απίθανη η έναρξη βεντέτας, ακόμη και αν η σύζυγος και τα παιδιά του δράστη δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για ό,τι συνέβη.

Έντονη αντίδραση δικαστών

Παρά το γεγονός πως οι δικαστές του ΜΟΔ Ζακύνθου είχαν επιβάλει ποινή κάθειρξης εννέα ετών στον κατηγορούμενο για την προγενέστερη υπόθεση βιασμού ανήλικης, οι ίδιοι δικαστές ήταν εκείνοι που αποφάσισαν την αναστολή της ποινής του μέχρι το εφετείο. Είναι κοινώς αποδεκτό πως εκείνη η απόφαση επηρέασε καθοριστικά τη μοίρα της 11χρονης Βάσιας.

Παρ’ όλα αυτά, για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) άλλα είναι τα προβλήματα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ζητεί την παρέμβαση της πολιτείας και του ΕΣΡ προκειμένου να νουθετηθούν οι δημοσιογράφοι και οι τηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες θέτουν στο μικροσκόπιο τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1yuounynzgx)

Στην ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Ένωση κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών». «Γνωστοί παρουσιαστές εκπομπών δημοσιογραφικής αλλά και ποικίλης ύλης επιδίδονται πάλι σε ένα κυνήγι μαγισσών, στοχοποιώντας προηγούμενη σύνθεση Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που, ενόψει άλλης υπόθεσης με ίδιο κατηγορούμενο, απεφάνθη ομόφωνα και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση περί της χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση που άσκησε ο εκεί καταδικασθείς κατηγορούμενος», σημειώνεται αρχικά και συμπληρώνεται με ύφος: «Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και χώρος για να εξηγήσουμε στους τηλεοπτικούς ειδήμονες γενικών καθηκόντων τι σημαίνει ορκωτό δικαστήριο, τι σημαίνει έφεση, τι σημαίνει ανασταλτικό αποτέλεσμα και πώς αυτά συνθέτουν το κράτος δικαίου».

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της, σχολιάζει την τάση της πολιτείας να νομοθετεί υπό το βάρος των αντιδράσεων έπειτα από αντίστοιχα περιστατικά, ενώ σημειώνει πως δεν είναι δυνατόν να προβλέψει το δικαστήριο το τι μπορεί να πράξει ένας καταδικασθείς στο… μέλλον. Μάλιστα, γίνεται αναφορά σε «δημοσιογραφική βαρβαρότητα», που «θυσίασε τη νομική επιστήμη στον βωμό της τηλεθέασης». Παράλληλα, σημειώνεται πως η περιβόητη απόφαση λήφθηκε συνυπολογίζοντας τον φόβο του τότε θύματος, το ότι η… δημοσιότητα που θα απέρρεε από τον εγκλεισμό (!) του δράστη «θα είχε ως συνέπεια τον σοβαρό ψυχικό τραυματισμό» του θύματος, ενώ γίνεται αναφορά και στο γεγονός πως ο δράστης της δολοφονίας είχε επιδείξει καλή διαγωγή τηρώντας τους περιοριστικούς όρους που του είχαν τεθεί. Εντέλει, η ΕΔΕ ζητεί το «μίνιμουμ σεβασμού του κάθε θεσμού στους λοιπούς θεσμούς» και καταλήγει πως «η συστηματική προσπάθεια υποκατάστασης της Δικαιοσύνης από αυτόκλητους τηλε-δικαστές και τηλε-εισαγγελείς υποβαθμίζει τόσο την ποιότητα της ενημέρωσης όσο και την αξία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης».