Ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, από την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, σε ένα ψηφιακό αρχείο με χιλιάδες τεκμήρια, φωτογραφίες, έγγραφα, χειρόγραφα, ανέκδοτα ντοκουμέντα, προσβάσιμα σε όλους μας. Το ψηφιοποιημένο ιστορικό, αθλητικό και πολιτιστικό αρχείο της οικογένειας Πετραλιά και της e-learning πλατφόρμας παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και σύσσωμης σχεδόν της κυβέρνησης και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα από την οικογένεια Πετραλιά με το βαρύ πολιτικό όνομα, να συμπυκνώσει τη γνώση και τα ιστορικά τεκμήρια χρόνων και χρόνων και να τα κάνει κτήμα όλων των Ελλήνων. Ένα έργο ζωής της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, το οποίο πήρε σάρκα και οστά χάρη στην άοκνη και εντατική προσπάθεια της εγγονής του πρώτου βουλευτή Ηλείας, Θάνου Πετραλιά, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα του αρχείου.

Περιλαμβάνει 3.117 τεκμήρια ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, στη μεγάλη τους πλειονότητα μοναδικά και στο σύνολό τους εξαιρετικά σπάνια και καλύπτει την περίοδο από τη θεμελίωση του νέου Ελληνικού Κράτους, και συγκεκριμένα τεκμήρια από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, του εθνικού διχασμού, του μεσοπολέμου, από την ιστορία του ευρωπαϊκού και διεθνούς γυναικείου κινήματος, μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Επιπλέον, το αρχείο της ιστορικής οικογενείας περιλαμβάνει σπάνιο έντυπο και φωτογραφικό υλικό που σχετίζεται με την παρουσία μιας από τις παλαιότερες πολιτικές οικογένειες στη χώρα, με κοινοβουλευτική παρουσία από το 1844.

Διαβάστε ακόμα: Σακελλαροπούλου: ''Η σφαγή του Διστόμου πληγώνει βαθιά τη συλλογική μας μνήμη''

Το περιεχόμενο των ιστορικών αρχείων της οικογένειας Πετραλιά

Εξάλλου, η συνεισφορά της οικογένειας Πετραλιά είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ιστορία του τόπου μας στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και της πολιτικής, ενώ να σημειωθεί ότι η τεκμηρίωση του Αρχείου βασίστηκε στα Μητρώα βουλευτών της Βουλής, τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και το αρχείο της οικογένειας Πετραλιά. Το ιστορικό αρχείο Θάνου Πετραλιά περιέχει μεταξύ άλλων πλήθος ντοκουμέντων από την Ελληνική Επανάσταση, την απόρρητη έκθεση από τη Δίκη των Έξι, έγγραφα από την περίοδο των εξοριών του βασιλιά Κωνσταντίνου του πρώτου. Το ιστορικό αρχείο Επαμεινώνδα Πετραλιά περιλαμβάνει έγγραφα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό με περιοδείες στα σύνορα έως τη δεκαετία του 1950 και αθλητικά γεγονότα. Ακόμη, το αρχείο Ελληνικού και Διεθνούς Γυναικείου Κινήματος αναδεικνύει την εξέλιξη του γυναικείου κινήματος και τη θέση της Ελληνίδας στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης.

Καθοριστική συμβολή ως προς αυτή την αξιοποίηση του αρχείου έχει η πρώην υπουργός και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών. Το αρχείο Πετραλιά περιλαμβάνει ακόμη συλλεκτικά βιβλία που τυπώθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σπάνια χειρόγραφα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών και λογοτεχνών του 20ού αιώνα.