«Ήταν ένα σημείο που μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες καταστροφές. Ευτυχώς, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσέγγισαν το σημείο άμεσα» δήλωσε στο EΡΤΝews o πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας. Μιλώντας για την καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς μέρος του εργοστασίου στην Κάτω Κηφισιά, ο έμπειρος αξιωματικός της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε και στη χρήση εναέριων μέσων προκειμένου να περιοριστεί η φωτιά που λόγω των εύφλεκτων υλικών πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Μιλώντας για το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε από την πυροσβεστική και γλίτωσε την περιοχή που είχε γεμίσει από μαύρους και τοξικούς καπνούς είπε σχετικά: «Έγινε διαβροχή γιατί από την κάτω πλευρά υπήρχε το ρεύμα της Χελιδονούς και μπορούσε να επεκταθεί η φωτιά ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προσέγγιζαν στο σημείο». Παράλληλα, ο κ. Τσίγκας έδωσε τα εύσημα και στο Δήμο Κηφισιάς που βοήθησε με υδροφόρες και με μηχανήματα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1zgpzirmyq9)

Όσον αφορά τα αίτια για την φωτιά ο κ. Τσίγκας αναφέρθηκε στην έκρηξη που συνέβη στο εργοστάσιο. «Από το ανακριτικό είναι σε εξέλιξη όλες οι έρευνες. Υπήρχαν εύφλεκτα υλικά» είπε τονίζοντας ότι ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση.

Ειδική αναφορά έκανε ωστόσο και στα τοξικά αέρια λέγοντας ότι αυτά «μένουν για μεγάλο διάστημα και στο σημείο και στο έδαφος και προκαλούν, μαζί με το θερμικό φορτίο, πάρα πολλούς κινδύνους για τους πυροσβέστες».

Αναλύοντας τις δυσκολίες που υπήρχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης τόνισε: «Υπήρχαν πάρα πολλά εργοστάσια και βιομηχανίες σε αυτή την περιοχή, στην Κάτω Κηφισιά». Όσον αφορά τα ελικόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν τόνισε ότι είναι βαρέως τύπου και σε κάθε ρίψη μεταφέρουν μέχρι και 12 τόνους νερού.

«Το Πυροσβεστικό Σώμα και οι πυροσβέστες επεμβαίνουν κάθε χρόνο σε 65.000 αστικά συμβάντα, είτε είναι παροχές βοήθειας είτε είναι αστικές πυρκαγιές. Πέρυσι είχαμε 20.000 αστικές πυρκαγιές μαζί με σχεδόν 9.000 δασικές πυρκαγιές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» σημείωσε ο ο Τσίγκας για να τονίσει το σημαντικό ρόλο της υπηρεσίας.

Πηγή: ΕΡΤ