Η γνώση σώζει ζωές, όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση ενός 13χρονου παιδιού στην Εύβοια που είχε παρακολουθήσει σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών και κατάφερε να σώσει τη ζωή του φίλου του, ο οποίος παραλίγο να πνιγεί από σουβλάκι, καθώς μια μεγάλη μπουκιά τού είχε φράξει τον αεραγωγό.

Η παρέα των ανηλίκων είχε πάει στον Κάραβο για να φάει σουβλάκια. Το παιδί από το Αλιβέρι κατάπιε μια μεγάλη μπουκιά, με αποτέλεσμα να φράξει το αναπνευστικό του σύστημα και να νιώσει ότι πνίγεται. Δεν μπορούσε να μιλήσει, το πρόσωπο του κοκκίνισε και έκανε μόνο νοήματα στην παρέα του πως πνιγόταν.

Για καλή του τύχη, στην παρέα βρισκόταν ένας συμμαθητής του, που είχε παρακολουθήσει μαθήματα διάσωσης από την εθελοντική ομάδα του Αλιβερίου «SAR 312», η οποία, εκτός από την παρουσία της σε φωτιές, πλημμύρες και κάθε φυσική καταστροφή, όπου συνδράμει το έργο των Αρχών, παράλληλα επισκέπτεται όλα τα σχολεία και παραδίδει μαθήματα πρώτων βοηθειών.

Ο 13χρονος χρησιμοποίησε τη λαβή Heimlich και κατέφερε να σώσει το φίλο του. Ο πατέρας του μικρού διασώστη, γεμάτος περηφάνια για το γιο του, έστειλε μήνυμα στον Νίκο Αποστόλου, υπεύθυνο της ομάδας διάσωσης, ο oποίος με τη σειρά του το κοινοποίησε στα social media, αισθανόμενος κι εκείνος υπερήφανος για τη δουλειά που γίνεται στα σχολεία, σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.