Με υψηλές θερμοκρασίες στη Δυτική Ελλάδα, μπουρίνια στα βόρεια και μελτέμια στο Αιγαίο μπαίνει η βδομάδα. Στην Αττική, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ στη Δυτική Ελλάδα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Στα μέσα της εβδομάδας τα πρώτα σαραντάρια

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια «ο καύσωνας αποτελεί πλέον παρελθόν, ωστόσο ο Ιούνιος φαίνεται να κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (περίπου 5-8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά) και μάλιστα στα μέσα της εβδομάδας φαίνεται να έχουμε τα πρώτα σαραντάρια αυτή τη φορά στη Δυτική Ελλάδα».

Tο σύνδρομο του βραστού βατράχου

Κατόπιν, ο κ. Τσατραφύλλιας εξήγησε στην ίδια ανάρτηση στο Facebook τι είναι το σύνδρομο του βραστού βατράχου (The boiling frog syndrome): «Εάν ένας βάτραχος τοποθετηθεί σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, θα πεταχτεί αμέσως έξω. Ωστόσο, αν τον βάλουμε σε νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αρχίσουμε να τον ζεσταίνουμε σταδιακά, ο βάτραχος θα αρχίσει να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του στο νέο περιβάλλον αντί να πηδήξει έξω. Ο βάτραχος δεν θα καταλάβει ότι το νερό βράζει και όταν το κάνει, θα είναι πολύ αργά για να ξεφύγει», έγραψε.

Και εξήγησε: «Η ουσία του συνδρόμου του βραστού βατράχου είναι ότι όταν οι συνθήκες διαβίωσής μας επιδεινώνονται σταδιακά, προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες αντί να απαλλαγούμε από αυτές, έως ότου δεν είμαστε πλέον αρκετά δυνατοί για να ξεφύγουμε».

Με νεότερη ανάρτησή του, μάλιστα, επέστησε την προσοχή για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς εξαιτίας ζέστης, μελτεμιού και ξηρασίας.

Φαινόμενο των τροπικών νυκτών λόγω της κλιματικής κρίσης

Από την πλευρά του, ο καθηγητής-πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ αναφέρθηκε στο φαινόμενο των τροπικών νυκτών λόγω της κλιματικής κρίσης: «Είναι σημαντικό η θερμοκρασία να πέφτει τη νύχτα κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, διότι όταν τους ξεπερνά τότε μιλάμε πια για τις λεγόμενες τροπικές νύχτες. Όταν λοιπόν έχουμε σταθερά υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή 40 βαθμούς το μεσημέρι και 28-30 τη νύχτα, τότε η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντική».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή