Πανελλαδικές 2024: Χαμηλές επιδόσεις σε Νέα, Αρχαία και Μαθηματικά - Πτωτική πορεία των βάσεων ''δείχνουν'' τα πρώτα στοιχεία
Τι λένε βαθμολογητές
Τι ''δείχνουν'' τα πρώτα στοιχεία από τις βαθμολογίες των υποψηφίων ανά μάθημα - Στο 13 με 14 κινούνται τα περισσότερα γραπτά στην Έκθεση
Πτωτική πορεία των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια προοιωνίζονται οι χαμηλές επιδόσεις που σημειώνουν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των γραπτών που έχουν στη διάθεσή τους τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Σε ό,τι αφορά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, τα περισσότερα γραπτά κινούνται στη βαθμολογική περιοχή του 13 με 14, με «άριστα» το 16, στα Μαθηματικά και των δύο πεδίων τα μισά γραπτά έως τώρα λαμβάνουν βαθμολογίες κάτω από τη βάση, στα Αρχαία Ελληνικά οι υποψήφιοι συσσωρεύονται στις μεσαίες βαθμολογίες, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι βαθμολογίες στα μαθήματα των Λατινικών και της Πληροφορικής, όπου, όπως δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία, όσοι είχαν μελετήσει απέδωσαν.
Διαβάστε ακόμα: Πανελλήνιες 2024: Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα - Πώς θα ενημερωθείτε για τις βαθμολογίες
Αντίθετα, η Ιστορία, με τα θέματα αυξημένης δυσκολίας, φαίνεται ότι θα κατεβάσει τις βάσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ενώ στο 2ο επιστημονικό πεδίο το μάθημα της Φυσικής αναμένεται να οδηγήσει σε πτωτική πορεία ακόμα και τις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές, όπως και στο 3ο επιστημονικό πεδίο, πάλι λόγω Φυσικής, η πτώση αναμένεται να είναι οριζόντια, ενώ στο 4ο επιστημονικό πεδίο η εικόνα που διαμορφώνεται είναι αντίστοιχη της περσινής, αλλά με πτωτική τάση λόγω Μαθηματικών. Όπως λένε βαθμολογητές, κύριο χαρακτηριστικό στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας είναι η συσσώρευση των γραπτών σε μεσαίες βαθμολογίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων, αναμένεται πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο, κατακόρυφη πτώση στο 2ο επιστημονικό πεδίο, πτώση στο 3ο επιστημονικό πεδίο, ενώ η ίδια πτωτική πορεία θα παραμείνει, σε μικρότερη κλίμακα, και στο 4ο επιστημονικό πεδίο.
Πανελλαδικές 2024: Μικρή κάμψη στην πορεία των βάσεων των Ανθρωπιστικών Σπουδών
Ειδικότερα, από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει μικρή κάμψη στην πορεία των βάσεων των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Από τα δεδομένα που διαμορφώνονται στα βαθμολογικά κέντρα προκύπτει ότι στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, παρότι τα θέματα κρίθηκαν ως αναμενόμενα, δεν μπαίνουν υψηλές βαθμολογίες. Χαρακτηριστική εικόνα μετέφερε βαθμολογητής, όπου σε 100 γραπτά είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού όσα βαθμολογήθηκαν με πάνω από 15-16. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα, περίπου το 80% των γραπτών που έχουν βαθμολογηθεί έως τώρα έχουν λάβει χαμηλές βαθμολογίες, με την πλειονότητα να κινείται και κάτω από τη βάση.
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι βαθμολογίες στα μαθήματα των Λατινικών και της Πληροφορικής, όπου, όπως δείχνουν τα στοιχεία, όσοι είχαν μελετήσει απέδωσα
Οι υποψήφιοι κάνουν λάθη σε συντακτικό και γραμματική, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, που κρίνουν ότι συνολικά οι βαθμολογίες σε αυτό το μάθημα θα είναι πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι. Οι βαθμολογητές κάνουν λόγο για βαθμολογίες που κινούνται κοντά στο 11-12.
Δεν υπάρχουν ''Άριστα''
Σε ό,τι αφορά την Εκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα στην επαρχία, κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τις περισσότερες βαθμολογίες να συσσωρεύονται στο 13-14. Τις ίδιες βαθμολογίες επιβεβαιώνουν και οι πληροφορίες από την περιοχή του Πειραιά για τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, με βάση την εικόνα των γραπτών που έχουν διορθώσει μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχουν άριστα γραπτά, αλλά τα λεγόμενα καλά γραπτά με υψηλή βαθμολογία κυμαίνονται στο 14 με 16. Υπάρχουν και γραπτά κάτω από τη βάση από υποψηφίους που δεν ασχολήθηκαν αρκετά με το θέμα, ενώ, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς της ΟΕΦΕ, τα θέματα δεν παρουσίαζαν δυσκολίες για τον μαθητή που είχε προετοιμαστεί και στα τρία χρόνια του Λυκείου και ήταν σε θέση να διατυπώσει την προσωπική του άποψη.
Τα Λατινικά μέχρι τώρα συγκεντρώνουν καλές βαθμολογίες, αν και οι εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν τα θέματα δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά.
Στα Μαθηματικά που αφορούν στους υποψηφίους του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου η εικόνα περιλαμβάνει πολλά γραπτά με βαθμολογίες κάτω από τη βάση και το «άριστα» φτάνει έως το 16. Αλλά και η Βιολογία φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψηφίους, με μεγάλο ποσοστό γραπτών να είναι κάτω από τη βάση. Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών εκτιμά ότι λόγω της Φυσικής θα σημειωθεί πτώση στο 2ο και το 3ο πεδίο, καθώς και η έκταση των θεμάτων ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη, με συνέπεια ο διαθέσιμος χρόνος να είναι ανεπαρκής. Επίσης, δεν υπήρξε διαβάθμιση της δυσκολίας των θεμάτων, με προφανές αποτέλεσμα τη «σαλαμοποίηση» των βαθμολογιών των υποψηφίων «προς τα κάτω».
H Ιστορία κρίθηκε απαιτητική και για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές, ενώ τα θέματα εξέταζαν μεγάλο εύρος της ύλης, που, όπως διαφαίνεται, δυσκόλεψαν ακόμα και τους καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. «Γενικά, το φετινό διαγώνισμα της Ιστορίας ήταν το πιο απαιτητικό των τελευταίων ετών και απαιτούσε μακροσκελείς απαντήσεις», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της ΟΕΦΕ.
Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»