Η αναγνωρισιμότητα του δρος Μάικλ Μόσλεϊ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προβολή της υπόθεσης της εξαφάνισής του.

Το δράμα που βίωσε το νησί της Σύμης, όμως, δεν αποτελεί κάτι πρωτάκουστο για την ελληνική ύπαιθρο και τα νησιά μας, καθώς κάθε χρόνο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο οι εξαφανίσεις προσώπων είναι καταγεγραμμένο φαινόμενο. Από κάθε μεριά του ακριτικού νησιού, οι πολίτες υπερέβαλαν εαυτούς προκειμένου να φτάσουν στον εντοπισμό του Βρετανού παρουσιαστή. Ηταν τέτοια η συναισθηματική επένδυση, που οι εικόνες της θλίψης τους έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων.

Αυτή η κατάσταση είναι γνώριμη στις κατά τόπους εθελοντικές διασωστικές οργανώσεις, οι οποίες αποτελούνται από τους ντόπιους, που αφήνουν πίσω την καθημερινότητά τους τόσο για την εκπαίδευση όσο και για τη συμμετοχή τους σε μια κρίσιμη επιχείρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., μόνο κατά το διάστημα του καλοκαιριού πέρυσι πάνω από 1.600 δηλώσεις εξαφάνισης πραγματοποιήθηκαν στα Α.Τ. όλης της χώρας. Ενα γενναίο κομμάτι των παραπάνω συμβάντων αφορά τουρίστες, όπως ο εκλιπών γιατρός και παρουσιαστής του BBC και της «Daily Mail». Και φέτος όμως αντίστοιχα στοιχεία καταφθάνουν με υψηλότατο ρυθμό.

Παραγνώριση κινδύνων

Κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των υποθέσεων είναι η υποτίμηση των κινδύνων που ελλοχεύουν στην ελληνική άγρια φύση. Μια φαινομενικά απλή πεζοπορία συχνά μετατρέπεται σε παγίδα θανάτου, ιδίως για πρόσωπα που ενδεχομένως πάσχουν από καρδιοπάθεια.

Τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν λάβει φέτος δεκάδες σήματα για την εξαφάνιση τουριστών από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, που συνήθως αφορούν ηλικίες άνω των 50 ετών. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως, πέρα από την περίπτωση του δρος Μόσλεϊ στη Σύμη, άλλα δύο περιστατικά σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μόλις μερικών ωρών. Το ένα στην Αμοργό και το άλλο στη Σάμο, όπου ένας 59χρονος Αμερικανός τουρίστας, από τη μία, και ένας 74χρονος Ολλανδός παραθεριστής, από την άλλη, εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, και οι δύο άνδρες δεν είχαν δώσει ίχνος ζωής, με πεζοπόρα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και των εθελοντών να καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους.

Στην υπόθεση της Αμοργού, ο 59χρονος είχε ξεκινήσει το πρωί της περασμένης Τρίτης για πεζοπορία σχεδόν 15 χιλιομέτρων. Στην υπόθεση δε της Σάμου, ο χρόνος και οι ελπίδες για τον Ολλανδό τουρίστα, που ξεκίνησε επίσης για πεζοπορία, έχουν στερέψει. «Την Τετάρτη πέσαμε πάνω σε δύο περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε περιστατικό. Δύο ζευγάρια τουριστών, χωρίς τον παραμικρό εξοπλισμό και προμήθειες, πέρασαν από μπροστά μας την ώρα που πραγματοποιούνταν debrief μεταξύ ημών, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Οι πρώτοι γύρω στα 60. Διανοείστε πως ο άνδρας είχε βγει για πεζοπορία με ένα αμάνικο μπλουζάκι, χωρίς καπέλο, χωρίς γυαλιά και χωρίς νερό;», επισημαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος και υπεύθυνος επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης της Σάμου, Δημήτρης Καλατζής.

Ο κ. Καλατζής χωρίς ίχνος υπερβολής ισχυρίστηκε πως μέσα σε λίγα λεπτά εντόπισε ακόμα ένα ζευγάρι υπό τις ίδιες συνθήκες, το οποίο όμως είχε αποπροσανατολιστεί. «Ο καλός πεζοπόρος ή ορειβάτης στην Ολλανδία ή στο Βέλγιο εδώ είναι για… νηπιαγωγείο. Δεν έχει καμία σχέση το άγριο ανάγλυφο που έχουμε εδώ με το… περιποιημένο μονοπάτι που έχουν στις χώρες τους. Πέφτουν “θύματα” των συμβατικών εφαρμογών χαρτών, όπου δεν απεικονίζεται ούτε το ανάγλυφο ούτε το είδος του τερέν ούτε βεβαίως οι υψομετρικές διαφορές. Την πατάνε επειδή βγαίνουν από τα μονοπάτια, είτε για να κάνουν κάτι… extreme είτε για να κόψουν δήθεν δρόμο. Οταν βγαίνεις όμως από αυτά τα μονοπάτια, πεθαίνεις», συμπλήρωσε μιλώντας με σκληρή και ρεαλιστική γλώσσα.

«Σειρήνα» και η Κρήτη

Δεν είναι όμως μόνο τα κατά βάση ξερά νησιά του Αιγαίου που παρασύρουν τους τουρίστες να τα εξερευνήσουν απερίσκεπτα. Ακόμα και η σχεδόν… ηπειρωτική Κρήτη έχει τον φυσικό πλούτο που μαγεύει τους αφελείς τουρίστες ώστε να την εξερευνήσουν απροετοίμαστοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από τον Μάιο μέχρι σήμερα τρεις φορές κλήθηκαν κλιμάκια της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβίσουν από φαράγγια ή άλλους προορισμούς ισάριθμους τουρίστες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 70χρονου Δανού, που χάθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Ή μιας 51χρονης Γερμανίδας τουρίστριας, που τραυματίστηκε τον περασμένο Μάιο στο Φαράγγι της Σαμαριάς, στο 9ο χιλιόμετρο της διάσημης διαδρομής. Αντίστοιχη εικόνα και στο Φαράγγι των Μύλων στο Ρέθυμνο, όπου ένας 67χρονος Ολλανδός τουρίστας υπέστη έμφραγμα και εντέλει, δυστυχώς, κατέληξε.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ