Ως ένα κρίσιμο «όπλο» στη μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας αναδεικνύεται το «κουμπί πανικού» (panic button), το οποίο έρχεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο με αφορμή την υπόθεση βιαιοπραγίας της συζύγου του Απόστολου Λύτρα, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, από τον ίδιο.

Άλλωστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της, αφού οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, σημείωσε πως ανέφερε στον αστυνομικό στον οποίο έδινε κατάθεση «να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και να μου δώσουν κουμπί πανικού, έτσι ώστε οι αστυνομικοί να αντιληφθούν τι είχε συμβεί και όχι ο άνδρας μου», καθώς τον φοβόταν και δεν ήθελε να μιλήσει ανοιχτά.

Η εφαρμογή «panic button» (κουμπί πανικού) ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά μέσω κινητών τηλεφώνων και στη χώρα μας, με σκοπό να ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Αρχικά απευθυνόταν μόνο σε γυναίκες και αφορούσε μόνο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ειδικότερα χορηγείτο σε όσες απευθύνονταν στα αστυνομικά τμήματα ή εξυπηρετούνταν στα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ).

Πλέον, όμως, χορηγείται σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, και σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχαν υπογράψει τον Μάιο οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, και η (τότε) υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Το panic button ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του προσώπου που την χρησιμοποιεί.

Panic Button: Πώς λειτουργεί και πότε χορηγείται

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνόψισε τα βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής, τον τρόπο λειτουργίας, τα κριτήρια χορήγησης και τα προσωπικά στοιχεία που καταγράφονται.

Πώς θα λειτουργεί και πώς θα την χρησιμοποιεί το άτομο που απειλείται και κινδυνεύει;

Με έναν αριθμημένο κωδικό που θα λάβει ώστε να εγκαταστήσει στο κινητό της την εφαρμογή.

Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η εγγραφή της εφαρμογής. Το panic button μπορεί να εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα έξυπνης τεχνολογίας (smartphones), που υποστηρίζουν λογισμικά ios και android, ανεξαρτήτως του παρόχου κινητής τηλεφωνίας με τον οποίο είναι συμβαλλόμενο το εγγεγραμμένο πρόσωπο.

Για την εγγραφή στην εφαρμογή απαιτείται η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας του δικαιούχου, καθώς και η εισαγωγή του αριθμητικού κωδικού, που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα καταχωρείται και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία που ζητείται από τον δικαιούχο. Να αναφέρουμε ότι η διαδικασία εγγραφής και συμπλήρωσης των απαιτούμενων προσωπικών στοιχείων γίνεται με ευθύνη της, καθώς παρέχει ρητή συναίνεση στους όρους χρήσης.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, το άτομο για το οποίο πρόκειται έχει την δυνατότητα να ειδοποιεί την διεύθυνση άμεσης δράσης Αττικής («100»), με το πάτημα της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου του, σε περίπτωση που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ή σε απειλή κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητάς του. Εάν το συμβάν αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η διεύθυνση άμεσης δράσης Αττικής ενημερώνει άμεσα την αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Με το πάτημα της ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, η εφαρμογή ενεργοποιείται και αμέσως αποστέλλεται sms στο επιχειρησιακό κέντρο της διεύθυνσης άμεσης δράσης Αττικής, με τις απαραίτητες εξατομικευμένες πληροφορίες του εγγεγραμμένου προσώπου, που βρίσκονται καταχωρημένες ως δεδομένα της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, καθώς και ο σύνδεσμος με την θέση γεωεντοπισμού της γυναίκας που κινδυνεύει, όπως εμφανίζεται κατά τον χρόνο ενεργοποίησης της εφαρμογής.

Διαδικασία χορήγησης του Panic Button από τις αστυνομικές αρχές

Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, που επιλαμβάνονται καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ενημερώνουν το άτομο που έπεσε θύμα αυτής για την δυνατότητα που έχει να εγκαταστήσει την εφαρμογή «ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ» (panic button) στην συσκευή κινητού τηλεφώνου, καθώς και για την διαδικασία και τους όρους εγκατάστασης και χρήσης.

Σε περίπτωση που ένα άτομο επιθυμεί να εγγραφεί στην εφαρμογή, τής αποδίδεται αριθμητικός κωδικός για την είσοδό της και την εκτέλεση της διαδικασίας εγκατάστασης της εφαρμογής. Η εφαρμογή απεγκαθίσταται από την συσκευή του κινητού τηλεφώνου της από το ίδιο το εγγεγραμμένο πρόσωπο.

Ποια στοιχεία καταγράφονται στη βάση δεδομένων

Η εφαρμογή panic button λειτουργεί στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης βάση δεδομένων με ονομασία «ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟY (Panic Button)».

Τα στοιχεία που καταγράφονται κρυπτογραφημένα στην βάση δεδομένων «ΚΟΥΜΠΙ ΠΑΝΙΚΟY (Panic Button)» είναι τα εξής :

α. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

β. Ονοματεπώνυμο

γ. Αριθμός Κινητού Τηλεφώνου

δ. Διεύθυνση κατοικίας (με αριθμό και Ταχυδρομικό Κώδικα σε διακριτά πεδία)

ε. Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας

στ. Όροφος Κατοικίας

ζ. Ύπαρξη ιστορικού περιστατικών κακοποίησης

η. Ένδειξη κατοχής όπλου

θ. Ένδειξη ύπαρξης τέκνων

ι. Ένδειξη ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες

ια. Ένδειξη ύπαρξης ιστορικού ψυχολογικών διαταραχών

ιβ. Ένδειξη εγκυμοσύνης (σε περίπτωση που η εγκατάσταση αφορά γυναίκα)

ιγ. Κωδικός χρήσης της εφαρμογής που αποδίδεται στο χρήστη

Σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, να αναφέρουμε ότι οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες που λαμβάνουν τους αριθμητικούς κωδικούς που τηρούνται στη βάση δεδομένων της ΓΓΠΣΔΔ θα εφαρμόζουν το πλαίσιο ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων της ΓΓΠΣΔΔ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Panic Button: Το νέο όπλο και κατά της βίας ανηλίκων στα κινητά των μαθητών 

Πέραν, όμως, της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, το «panic button» πρόκειται να αποτελέσει όπλο και κατά των φαινομένων bulling και επεισοδίων βίας ανηλίκων.

Η εφαρμογή θα εγκαθίσταται στο κινητό των εφήβων, οι οποίοι θα μπορούν να εκπέμπουν σήμα κινδύνου όταν κινδυνεύουν. Η αστυνομία θα λαμβάνει το στίγμα της τοποθεσίας του παιδιού και θα μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα.

Την σχετική ανακοίνωση είχε κάνει τον προηγούμενο μήνα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυξήσαμε την αστυνόμευση και θα δημιουργήσουμε σύντομα και ένα panic button για εφήβους, που θα μπορεί με γεωεντοπισμό να ενημερώνει ένα νέο παιδί άμεσα την Αστυνομία, αν αισθάνεται ότι δέχεται οποιαδήποτε απειλή. Γιατί αυτό αφορά τα φαινόμενα bullying και βίας εκτός σχολείου».

Υπάρχουν και εκείνοι, ωστόσο, που εκφράζουν επιφυλάξεις. «Θεωρώ ότι πολύ σημαντικό να υπάρχει κάτι τέτοιο το βασικό όμως είναι να μπορούν τα παιδιά να το κάνουν εκείνη την ώρα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί δεν ξέρεις αν θα τους πάρουν το κινητό θα τους το πετάξουν».