Oι σκελετοί που παραµένουν, δήθεν, κρυµµένοι στην ντουλάπα της ελληνικής κοινωνίας αναδύθηκαν για τα καλά το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουνίου, όταν η ανυποψίαστη 11χρονη Βάσια µπήκε χωρίς δεύτερη κουβέντα στο µαύρο αυτοκίνητο του 37χρονου θείου και κουµπάρου της, στον οικισµό Μυρτιά της Ηλείας.

Η εις βάθος έρευνα, αναφορικά µε το πλαίσιο µέσα στο οποίο τελέστηκε η στυγερή δολοφονία του νεαρού κοριτσιού από τα χέρια του Σ.Σ., έφερε στην επιφάνεια γνώριµες διαπιστώσεις για τις οποίες όµως ουδείς είναι διατεθειµένος να φτάσει το µαχαίρι µέχρι το κόκαλο.

Από τη µία, η εν γένει συµπεριφορά του 37χρονου κατηγορουµένου σε βάθος χρόνου, ακόµη και σήµερα όπου η ποινική µεταχείρισή του φαντάζει δεδοµένη. Από την άλλη, τα ήθη της φυλής των Ροµά τα οποία εκτροχιάζουν την οµαλότητα στη δηµόσια συζήτηση για την εξάλειψη του διαχωρισµού από τα υπόλοιπα µέλη της κοινωνίας.

Προϊστορία και προφίλ

∆εν χωρά η παραµικρή αµφιβολία πως όλα πήγαν λάθος στη µεταχείριση του 37χρονου καθ’ οµολογίαν δολοφόνου. Αλλωστε, πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο από το 2012 έχει δώσει σηµάδια γραφής, µε το σύστηµα ∆ικαιοσύνης να µην καταφέρνει να επαναφέρει τον κατηγορούµενο ποτέ στον ίσιο δρόµο.

Πηγές της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» τόνιζαν πως η παρουσία του στο Βιβλίο Συµβάντων των τοπικών Τµηµάτων ήταν συστηµατική. Κλοπή αυτοκινήτου το 2012, κλοπή µοτοσικλέτας το 2014, όπως επίσης και κλοπή µιας καραµπίνας την ίδια χρονιά και µία συµπεριφορά ιδιοτελής, καθώς ο αγνώστου πατρός άνδρας επεδίωκε να παραπλανά τα αστυνοµικά όργανα δίνοντας κάθε φορά ελαφρώς διαφοροποιηµένα στοιχεία ταυτότητας.

Η µεγάλη καταστροφή όµως σηµειώθηκε το 2017, όταν ο τότε 30χρονος κατηγορούµενος είχε αρπάξει και βιάσει στην παραλία του Αγίου Ηλία, στο Πυργί Ηλείας, την τότε 14χρονη θεία (ξαδέλφη του πατέρα) της άτυχης Βάσιας. Παρά τις προσπάθειες της Αστυνοµίας, παρά την ερήµην καταδίκη του για τα πρότερα αδικήµατα, ο τότε νεαρός Σ.Σ. δεν είχε περάσει ποτέ από το κόσκινο του, έστω και υποτυπώδους, σωφρονισµού. Και αν οι αστυνοµικοί θεώρησαν πως το δράµα της 14χρονης ενδεχοµένως να έδινε µία ελπίδα απεµπλοκής του 37χρονου σήµερα από την παραβατικότητα, η θεωρία τους καταρρίφθηκε οικτρά.

Παρά την απάνθρωπη τιµωρία του µέσω ξυλοδαρµού από τους συγγενείς της 14χρονης και παρά την καταδίκη του, δεν άλλαξε το παραµικρό. Βεβαίως, για εκείνη την καταδίκη, της οποίας η ποινή αναστάλθηκε ανεξήγητα, ήδη έχει παρέµβει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θέτοντας στο µικροσκόπιο τις τρεις δικαστίνες του ΜΟ∆ Ζακύνθου.

Οπως και να ’χει, η ουσία αναφορικά µε τη συµπεριφορά του 37χρονου είναι πως ανέκαθεν αντιµετώπιζε µε κυνισµό και αντικοινωνικότητα τις πράξεις του, είτε µιλάµε για τα ελαφρύτερα είτε για τα βαρύτερα αδικήµατα. Τα όσα φέρεται να εξέφρασε, δε, κατά τη διπλή οµολογία του στους αστυνοµικούς είναι απολύτως χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», ύστερα από πολύωρες (περίπου 6 ώρες) πιέσεις οµολόγησε το έγκληµά του και σε δεύτερο χρόνο παραδέχθηκε µε χαρακτηριστική απάθεια πως είχε σκοπό να βιάσει το νεαρό κορίτσι.

Κάτω από το χαλί

Αν η ερµηνεία των νόµων και η επιείκεια στην ποινική µεταχείριση του κατηγορουµένου αποτελεί τη µία όψη των προβληµάτων που συνοδεύουν την ειδεχθέστατη πράξη της δολοφονίας, υποκινούµενη από το αρρωστηµένο ένστικτο του βιασµού τον οποίο και φέρεται ν’ αποπειράθηκε, η άλλη όψη απορρέει από το πόρισµα του ιατροδικαστή Πατρών, Ανδρέα Γκότση. Οπως αναφέρουν πηγές της «Κυριακάτικης Α», η νεκροψία-νεκροτοµή στη σορό της 11χρονης έφερε στην επιφάνεια ακόµη µία οδυνηρή διαπίστωση. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως το κορίτσι είχε ενδεχοµένως ολοκληρωµένη σεξουαλική επαφή στο παρελθόν, όχι όµως το µοιραίο βράδυ.

Οι έµπειροι αξιωµατικοί της Ασφάλειας Πύργου είχαν ζητήσει ρητώς τη συγκεκριµένη εξέταση του κοριτσιού στο πλαίσιο της υποψίας, καθώς είχαν να κάνουν µε έναν σεσηµασµένο και καταδικασµένο παιδοβιαστή. Επειτα από το προαναφερθέν πόρισµα, ζητήθηκε και η εργαστηριακή εξέταση δειγµάτων, ώστε να εξακριβωθεί αν ο κατηγορούµενος είχε διαπράξει βιασµό σε προγενέστερο χρόνο. Σε ανεπίσηµες συζητήσεις, δεν υπήρξε ούτε ένας που να µη δυσφόρησε από το γεγονός πως ένα 11χρονο κορίτσι είχε βιώσει µία τέτοια εµπειρία, τόσο πρώιµα.

Πρόκειται σαφώς για ένα πολύ σηµαντικό ζήτηµα που αναδεικνύεται για πολλοστή φορά και όπως τονίζεται «... δεν µπορεί η συγκεκριµένη κατάσταση να προσπερνιέται επειδή είναι απόλυτα συνηθισµένη µεταξύ των Ροµά». Μέσα σε ένα πλαίσιο πρώιµων γάµων, ανήλικα αγόρια και κορίτσια «εκπαιδεύονται» στη ζωή των θεωρητικά ώριµων και ενηλίκων. Αυτό βεβαίως είναι ένα ζήτηµα το οποίο γνωρίζουν άπαντες τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στα υψηλότερα πατώµατα της ελληνικής πολιτείας, ωστόσο δεν γίνεται ποτέ κουβέντα επ’ αυτού.

Επί του παρόντος πάντως οι αρµόδιες Αρχές επικεντρώνονται στην υποστήριξη των δικαστικών ερευνών, ενώ αναζητείται και το περιβόητο κατσαβίδι, το οποίο ο δράστης οµολόγησε πως χρησιµοποίησε για να πλήξει τουλάχιστον τρεις φορές την 11χρονη, σε στήθος, πλευρά και πλάτη, καταστρέφοντας τη σπλήνα και την καρδιά της.

Ολα τα παραπάνω, πάντως, µοιάζουν να έχουν δευτερεύουσα αξία µπροστά στο γεγονός πως ένα κορίτσι έχασε τη ζωή του µε αυτόν τον βάναυσο τρόπο. Αλλωστε πρόκειται για ένα ζήτηµα το οποίο µπαίνει σε δεύτερο πλάνο, τη στιγµή που στην Ηλεία επικρατεί αναβρασµός, µε τις αστυνοµικές Αρχές να έχουν στα χέρια τους σαφή δείγµατα για επικείµενη βεντέτα.

Τρανή απόδειξη αποτελούν δύο περιστατικά: Η µαζική απόπειρα λιντσαρίσµατος του -ήδη προφυλακισµένου- δράστη κατά τη µεταγωγή του στο∆ικαστικό Μέγαρο του Πύργου για την άσκηση διώξεων από τις εισαγγελικές Αρχές, αλλά και ο εµπρησµός µιας αυτοσχέδιας καλύβας που διατηρούσε ο 37χρονος στον οικισµό Μυρτιά, κοντά στο σπίτι της αδικοχαµένης.



* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής, στις 16/6