Στη διαπίστωση ότι δεν γίνεται για έναν άνθρωπο που έδειξε τέτοια βιαιότητα να μην προϋπήρχε κανένα σημάδι ψυχολογικής βίας ή άλλης μορφής κακοποίησης προχώρησε η δρ Εγκληματολογίας Κέλλυ Ιωάννου μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega» για την υπόθεση άγριου ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα από τον γνωστό ποινικολόγο.

«Τόσο η τυπολογία του δράστη και του θύματος δεν έχει συγκεκριμένα επίπεδα. Βλέπουμε ότι όταν η γυναίκα είναι μορφωμένη, ενός αντίστοιχου επιπέδου με τον άνδρα, είναι πιο δύσκολο να βγει κάτι στην επιφάνεια. Γιατί είναι πιο δύσκολο να διαχειριστεί η ίδια την κατακραυγή. Με θυμώνει το ότι εμμένουμε στο αν υπήρχε ιστορικό βίας ή όχι. Η βία δεν είναι μόνον η σωματική βία. Αρνούμαι να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος έδειξε τέτοια βιαιότητα και δεν προϋπήρχε κανένα σημάδι ψυχολογικής βίας ή άλλης μορφής κακοποίησης προγενέστερη. Δεν είναι δυνατόν το 2024 να χρησιμοποιούμε πλαίσια όπως το "εν βρασμώ ψυχής". Ένας άνθρωπος για να φτάσει στο σημείο να είναι τόσο βίαιος, σημαίνει ότι προϋπήρχαν σημάδια», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε σχολιάζοντας πώς μπορεί ένας άνθρωπος που καταδικάζει στον δημόσιο λόγο του την ενδοοικογενειακή βία να προβαίνει σε παρόμοιες πράξεις: «Νομίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν άνθρωπο να είναι διαφορετικός στο προσκήνιο και διαφορετικός στο παρασκήνιο. Όταν ένας άνθρωπος είναι αναγνωρίσιμος, μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτόν τον ρόλο. Θεραπεία υπάρχει για όλους, το θέμα είναι να μη φτάνουμε σε αυτό το σημείο και να προσπαθούμε να απευθυνόμαστε εγκαίρως εκεί που πρέπει και όχι να το έχουμε σαν άλλοθι για ελαφρυντικά. Εγκληματολογικά και νομικά μιλώντας, όταν μιλάμε για όρους ψυχικής ασθένειας, το ακαταλόγιστο έχει να κάνει με ψυχωσικό επεισόδιο. Άρα να αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι τη στιγμή εκτέλεσης οποιουδήποτε εγκλήματος δεν είχε συνείδηση ο δράστης τού τι έκανε. Εδώ βλέπουμε ότι υπήρχε συνειδητό, αλλά το φάσμα της ψυχικής ασθένειας βλέπουμε ότι είναι ευρύτερο. Δεν δικαιολογούμε κανέναν, αλλά ένας άνθρωπος που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, και να μην έχει μάθει να το διαχειρίζεται και να εξουσιάζει και κυριαρχεί έναντι της γυναίκας του, πιστεύει στους στερεοτυπικούς ρόλους του φύλου. Δεν μπορούμε να τον βάλουμε κάτω από την ομπρέλα της ψυχικής ασθένειας».

«Η βία δεν έχει να κάνει μόνο με το σηκώνω το χέρι μου και χτυπάω τον άλλον. Όταν παίρνει το κινητό της συντρόφου του, όταν σε έναν τσακωμό οδηγεί βίαια και τραμπουκίζει, αν τη μειώνει, αν ζηλεύει παράφορα, αυτά είναι σημάδια κακοποίησης», συμπλήρωσε.


Διαβάστε ακόμα: Απόστολος Λύτρας: Το στοιχείο ''φωτιά'' που αποκάλυψε τον γνωστό ποινικολόγο - Το ερωτηματολόγιο που ''έδειξε'' τον ξυλοδαρμό της συζύγου του


«Ορθή η παρέμβαση του Αρείου Πάγου»

Την ίδια ώρα, ο ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση σημειώνοντας: «Η χθεσινή παρέμβαση του Αρείου Πάγου είναι ορθή. Από την άλλη, η ωμή παρέμβαση στην κρίση των δικαστών θεωρώ ότι ήταν ατυχής και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Προφανώς η δημοσιότητα έπαιξε ρόλο και η αντίδραση των ΜΜΕ. Έχουμε μια πράξη κακουργήματος και υπάρχουν πολλές συνθήκες, προφυλάκιση ή να αφεθεί ελεύθερος. Ένα κακούργημα δεν συνοδεύεται μόνο από προφυλάκιση. Η βαριά απλή βλάβη είναι πλημμέλημα, η επικίνδυνη σωματική βλάβη επίσης, η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη είναι κακούργημα. Προφανώς στο να αφεθεί ελεύθερος έπαιξε ρόλο η κατάθεση της παθούσης, που είπε να μην μπει φυλακή, βέβαια αυτό κρίνεται αυτεπαγγέλτως. Δεύτερον έπαιξε ρόλο η κατάθεση της πρώην συζύγου και της κόρης του».

«Το σωστό είναι και να βοηθηθεί, εφόσον έχει πρόβλημα, και να ελεγχθεί εάν παίρνει αυτή τη βοήθεια. Δεν ζήτησε το ακαταλόγιστο, ζήτησε βοήθεια από εδώ και πέρα. Ελαφρυντικό τέτοιου τύπου δεν θα έχει. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει όμως. Η παρέμβαση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η οποία μας ξένισε και δεν έχει προηγούμενο, μας δημιουργεί προβληματισμό. Δηλαδή, κάθε φορά ο ανεξάρτητος δικαστής θα σκέφτεται αν θα έχει πειθαρχικό αν αφήσει κάποιον έξω. Πόσες φορές έχει παρέμβει ο Άρειος Πάγος σε άδικες προφυλακίσεις και μετά αυτοί οι άνθρωποι αθωώθηκαν; Μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε δει είναι επικίνδυνη σωματική βλάβη και είναι καθαρά πλημμέλημα. Αν πήγαινε στο αυτόφωρο, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα», συμπλήρωσε.


«Απειλήθηκε και πάτησε το panic button»

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, ανέφερε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητά πολίτης από την ΕΛ.ΑΣ. να προστατευθεί. Πρέπει να αποφασιστεί από τον επικεφαλής διευθυντή σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές. Αποφάσισαν να υπάρχει περιπολικό έξω από το σπίτι της. Χθες υπήρξε μια επίσκεψη στην οικία της, χθες το βράδυ, και ένιωσε ότι απειλήθηκε και γι΄αυτό πάτησε το panic button. Δεν έγινε από τον δράστη η επίσκεψη, αλλιώς θα είχε συλληφθεί. Το περιπολικό θα μείνει όσο κρίνει ότι πρέπει να μείνει για να προστατευθεί η γυναίκα».


Αναζητείται ο Απόστολος Λύτρας για να συλληφθεί μετά τη μήνυση της συζύγου του

Σύμφωνα με τον Γιώργο Καλλιακμάνη, «απ' ό,τι φαίνεται, το μήνυμα έχει να κάνει σε μια εφαρμογή που μιλούσαν κάποια άτομα μεταξύ τους και ζητούσε τα ρούχα του -δεν ξέρω αν τα ζητούσε επιτακτικά- και γι’ αυτόν τον λόγο έκανε μήνυση η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα. Θα το κρίνει ο εισαγγελέας αν έχει παραβιάσει τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε σε τι αφορά η απειλή και τα περιοριστικά μέτρα ακριβώς. Η πρώην υπέβαλε μήνυση για αυτοδικία, παράνομη βία και απειλή και προς τον κ. Λύτρα. Έκανε μήνυση στον κ. Λύτρα γιατί λέει ότι ζητούσε επιτακτικά τα ρούχα του. θα το δούμε αυτό στη συνέχεια. Δεν ξέρω αν ήταν το περιπολικό εκεί. Αν πήγαινε η κόρη του κ. Λύτρα, θα πήγαινε το περιπολικό να σταματήσει την κόρη; Δεν ξέρω ακριβώς. Το περιπολικό το ζήτησε η νυν σύζυγος ενώπιον του ανακριτή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλο το βράδυ γινόταν ανταλλαγή μηνυμάτων σε μια κοινή συνομιλία. Πήγαν από το σπίτι ο δικηγόρος, η πρώην σύζυγος και η κόρη, λιποθύμησε η νυν σύζυγος και πήγε το ασθενοφόρο και μετά από μήνυση κρατείται στο Α.Τ. Ομόνοιας η πρώην σύζυγος του κ. Λύτρα.