Σήμερα, Πέμπτη 20/06, είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, καθώς απόψε το βράδυ (23:50 μ.μ.) λαμβάνει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο 2024, γεγονός που σηματοδοτεί «αστρολογικά» και την έλευση του φετινού καλοκαιριού, για το βόρειο ημισφαίριο της Γης, όπου ανήκει η Ελλάδα.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: Hot Dry Windy και σήμερα - 40άρια και μελτέμια ως 9 μποφόρ μέχρι το Σαββατοκύριακο - Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς

Παρόλο που το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει από 1η Ιουνίου, κάτι που έχουμε διαπιστώσει και από τις υψηλές θερμοκρασίες, σήμερα είναι η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Το θερινό ηλιοστάσιο που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, πρόκειται να διαρκέσει σχεδόν 15 ώρες (ανατολή του Ήλιου στις 06:02 και δύση στις 20:50).

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, και έτσι έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο (Ιούνιος), καθώς και το χειμερινό (Δεκέμβριος).

Το καλοκαίρι, η ημέρα του ηλιοστασίου είναι μεγαλύτερη, ενώ τον χειμώνα είναι η μικρότερη μέρα του έτους, σε όλες τις περιοχές της Γης.

Έρχεται η «Πανσέληνος της Φράουλας»

Παράλληλα, το προσεχές Σάββατο 22/06, θα λάβει χώρα η πανσέληνος του Ιουνίου ή «Πανσέληνος της Φράουλας». Της αποδίδεται αυτός ο χαρακτηρισμός, καθώς το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο σε μέγεθος και πιο σκούρο στο χρώμα, λόγω του ότι η σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη γη.

Μετά την 22η Ιουνίου, οι ημέρες αρχίζουν σταδιακά να μικραίνουν, μέχρι να εξισωθούν με τις νύχτες.

Η εξίσωση αυτή στη διάρκειας της μέρας με τη νύχτα, σηματοδοτεί την φθινοπωρινή ισημερία.


Τι σημαίνει ηλιοστάσιο

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται στο ψηλότερο ή χαμηλότερο σημείο του ουρανού.

Η λέξη ηλιοστάσιο είναι σύνθετη και προέρχεται από την λέξη «Ήλιος» και το «στέκομαι/ στάση)», καθώς λίγες μέρες πριν ή μετά τα ηλιοστάσια, ο ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή τα νότια, κίνηση που την ημέρα του ηλιοστασίου μηδενίζεται και αντιστρέφεται.