Με οργανωμένο και συνοπτικό τρόπο ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γκίκας Μαγιορκίνης, παρουσίασε τα τέσσερα “μαθήματα”, που πήραμε σχετικά με το σύστημα Υγείας, από την «εκκωφαντική» πανδημία του νέου κορονοϊού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Δημόσια Υγεία.

Αυτά τα “μαθήματα” αφορούν, πρώτον, τα ευάλωτα άτομα, τα οποία είναι τα πρώτα που πλήττονται σε μια πανδημία και κατευθύνονται όλα μαζί στο σύστημα υγείας, συνεπώς θα πρέπει να έχει υπάρξει μέριμνα εκ των προτέρων. Δεύτερον, το έμψυχο δυναμικό του Ε.Σ.Υ. θα πρέπει να προστατεύεται καθώς τα τελευταία χρόνια υποφέρει από ένα πρωτοφανές brain drain. Τρίτον, ο πληθυσμός θα πρέπει να συμμετέχει στις προσπάθειες αντιμετώπισης μιας πανδημίας μέσω δύο βασικών εργαλείων: τα εμβόλια και τα self-test και, τέταρτον, θα πρέπει να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα του συστήματος υγείας από το σύνολο του πληθυσμού.

Από την δική του πλευρά, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, υπογράμμισε πως για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας του μεγέθους της COVID-19, οι προσπάθειες θα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από τρεις άξονες: α) την επιτήρηση, β) τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που να μπορεί να αντεπεξέλθει στην εκθετική αύξηση των αναγκών νοσηλείας και γ) τη δημιουργία ενός συστήματος πρόληψης. Εν κατακλείδι, τα διδάγματα που αποκομίσαμε από την πανδημία της COVID-19 μπορούν να αυξήσουν την ετοιμότητά μας για το μέλλον. Ωστόσο, η ετοιμότητα δεν μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτα την πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών και πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η προσαρμοστικότητα των συστημάτων