Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για τα μεγάλα μέτωπα φωτιάς που ξέσπασαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 21/06, σε Αρκαδία, Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου, Θήβα, Αργολίδα, Κεφαλονιά, Αχαΐα.

Η πυροσβεστική, το μεσημέρι της Παρασκευής, έθεσε υπό έλεγχο τη φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι, μετά από δύο ώρες κατάσβεσης.

Σημειώνεται ότι το 112 έχει ήδη ηχήσει σε πολλές περιοχές.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη, δήλωσε πως τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές, ενώ εστάλησσαν 11 μηνύματα μέσω 112 για ενημέρωση ή για απομάκρυνση κατοίκων.

«Στην Κεφαλονιά, το Αγρίνιο, τη Λειβαδιά και τη Θήβα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα. Σε μερικές περιπτώσεις, η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95 χλμ την ώρα, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών» ανέφερε, εξηγώντας ότι υπήρχαν και δυσκολίες προσέγγισης των εναέριων μέσων.

Φωτιά στην Εύβοια

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16:30 σε δασική περιοχή στην Εύβοια.

Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής, έχουν κινητοποιηθεί 32 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρων και ένα ελικόπτερο.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες του evima.gr, η πυρκαγιά οφείλεται σε σκαπτικό μηχάνημα.

Το μηχάνημα έπεσε σε γκρεμό 200 μέτρων την ώρα που εκτελούσε εργασίες και από την απότομη πτώση προκλήθηκε η πυρκαγιά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ένας τραυματίας από την φωτιά, ο οποίος μεταφέρεται αυτή την ώρα στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Φωτιά στην Θήβα 

Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες στη Θήβα για να κρατήσουν τις φλόγες και να μην περάσουν τον δρόμο Θηβών-Χαλκίδας. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι αλλά η φωτιά είναι μακριά από δασική περιοχή. Ήδη όμως έχουν πάθει ζημιές αποθήκες θερμοκήπια και άλλες εγκαταστάσεις.

Ακόμα πριν από λίγο ξέσπασε πυρκαγιά στον 'Αγιο Σπυρίδωνα Λιβαδειάς αλλά και στο Γουλέμι της Λοκρίδας στη Φθιώτιδα. Η φωτιά στον 'Αγιο Σπυρίδωνα Λιβαδειάς είναι σε καλαμιές και ήδη έχουν φτάσει τα πυροσβεστικά και υδροφόρες των ΟΤΑ και προσπαθούν να σταματήσουν τις φλόγες.

Η φωτιά στο Γουλέμι είναι επίσης σε καλαμιές κοντά στα σπίτια του χωριού και έχει αναπτύξει μέτωπο και κατευθύνεται προς δασική περιοχή. Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική που βρίσκονταν κοντά στο σημείο καθώς 2 ώρες πριν χρειάστηκε να επέμβουν δυνάμεις της και να σβήσουν άλλη φωτιά που έκαψε 10 στρέμματα περίπου αγροδασικής έκτασης κοντά στο Μεγαπλάτανο της Αταλάντης.

Στο σημείο για την κατάσβεση της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα της Πυροσβεστικής και τρία αεροσκάφη.


Φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι 

Υπό έλεγχο μετά από δύο ώρες τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ανάβυσσο, κοντά σε σπίτια. Η Πολιτική Προστασία είχε εκδόσει 112 ζητώντας την εκκένωση της περιοχής Μαύρο Λιθάρι προς Γλυφάδα.

Η τροχαία ανακοίνωσε ότι η Αθηνών - Σουνίου είναι ανοιχτή, καθώς είχε διακοπεί νωρίτερα η κυκλοφορία.

Παράλληλα, εκκενώθηκε προληπτικά κατασκήνωση στη Λάκκα.

Το μέτωπο της φωτιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ήταν κοντά στην Αθηνών – Σουνίου και κοντά στο Μαύρο Λιθάρι. Οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Στο σημείο επιχειρούσαν 55 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα, 16 οχήματα και 3 ελικόπτερο.

Φωτιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 21/06, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σε περιοχή κοντά στο ορυχείο της ΔΕΗ.

*Διαβάστε εδώ: Σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς η Αττική: Κλειστά πάρκα και δρυμοί στην Αττική σήμερα λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς

Στο σημείο επιχειρούν 9 οχήματα και 30 πυροσβέστες, ενώ έχει δοθεί εντολή να επιχειρήσουν και εναέρια μέσα, δύο αεροσκάφη ένα ελικόπτερο.




Φωτιά στο Ορυχείο ΔΕΗ Μεγαλόπολης





Εστάλη μήνυμα από το 112

Λόγω της φωτιάς, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Χωρέμη Αρκαδίας, ώστε να απομακρυνθούν προς Βελιγοστή.


Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και στους κατοίκους των περιοχών Απιδίτσα και Χρούσα Αρκαδίας, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς Μεγαλόπολη λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.


Μεγάλο πύρινο μέτωπο στην Αργολίδα

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής 21/06 σε δασική έκταση στη Λυρκεία Αργολίδας.

*Διαβάστε εδώ: Φωτιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, κοντά στο ορυχείο της ΔΕΗ - Εστάλη 112 στους κατοίκους

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 40 πυροσβέστες, 2 τμήματα πεζοπόρων, μαζί με 10 οχήματα, ενώ έχουν σηκωθεί 1 αεροσκάφος και 3 ελικόπτερα, πραγματοποιώντας εναέριες ρίψεις.

Λίγο μετά τις 16:00 μεγάλη φωτιά ξέσπασε και στο Κρανίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνθήκες στο σημείο είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς άνεμοι 8 μποφόρ πνέουν στην περιοχή. Η εικόνα το απόγευμα της Παρασκευής είναι βελτιωμένη, ενώ νωρίτερα η πυρκαγιά επεκτεινόταν πολύ κοντά σε οικιστική ζώνη στο Κρανίδι, ενώ στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 4 ελικόπτερα.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην περιοχή Δούκα Βρύση, στην Αργολίδα, της οποίας οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν νωρίτερα με 112 για να κατευθυθούν προς Λύρκεια, ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι προς το παρόν δεν απειλείται ο οικισμός. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και συγκεκριμένα 54 πυροσβέστες, με τρία πεζοπόρα τμήματα και 16 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.


Φωτιά στην Αργολίδα: Ήχησε το 112

Το 112 ήχησε νωρίς το μεσημέρι για τους κατοίκους της Αργολίδας, καθώς εστάλη μήνυμα στους κατοίκους της Δούκας Βρύσης να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Λίγο πριν τις 13:30, εστάλη και δεύτερο 112 στους κατοίκους των περιοχών Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο, προκειμένου να απομακρυνθούν από τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Λύρκεια.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Δούκα_Βρύση & #Κεφαλόβρυσο #Αργολίδας απομακρυνθείτε προς #Λύρκεια», αναφέρει το δεύτερο μήνυμα του 112.


Φωτιά και στην Κεφαλονιά

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής 21/06 στην περιοχή Διβαράτα Κεφαλονιάς.

Για την κατάσβεση του μετώπου επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.


Πυρκαγιά στην Αχαΐα και μπαράζ μηνυμάτων μέσω του 112

Μπαράζ μηνυμάτων μέσω του 112 εστάλησαν πριν λίγο προς κατοίκους οικισμών που είναι κοντά στην φωτιά που έχει εκδηλωθεί σε αγροτοδασική έκταση στο Μαστραντώνη Αχαΐας.

Νωρίτερα, εκδόθηκε μήνυμα του 112 προς κατοίκους της περιοχής Πανουσάικα Αχαΐας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Σταυροδρόμι.

Επιπλέον οι κάτοικοι των οικισμών Κατσουπριναίικα και Πανταζαίικα Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς Κάλφα.

Ακόμη μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και όσοι βρίσκονται στην περιοχή Γάλαρο Αχαϊας ώστε να απομακρυνθούν προς Πόρτες.


fotia_axaia

Αρχικά, οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα 112, για να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.




Έπειτα, ήρθε νέο μήνυμα από το 112, προκειμένου όσοι βρίσκονται στην περιοχή Ράχη να απομακρυνθούν προς Σκούρα.
Μετά από λίγα λεπτά, το 112 ήχησε ξανά, καλώντας όσους βρίσκονται στην περιοχή Αγία Βαρβάρα να κατευθυνθούν προς την περιοχή Κάλφα.

Μεγάλη φωτιά και στην Ηλεία

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας λόγω φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

112: Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας 21/06/2024 17:40. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews.gr, στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί συνδρομή από εναέρια μέσα, τα οποία αναμένεται να επιχειρήσουν σε λίγο.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα και καίει σε διάσπαρτες εστίες με κάποιες από αυτές να είναι κοντά σε σπίτια.