Μνήμες από τον τραγικό χαμό του 51χρονου δικυκλιστή που τον Αύγουστο του 2022 καταπλακώθηκε από πεύκο στη λεωφόρο Δημοκρατίας «ξύπνησε» η πτώση δέντρου το απόγευμα της Τετάρτης στον Μασταμπά - 22 μήνες περιμένει το πόρισμα του εισαγγελέα η οικογένειά του.

Τον φόβο, τον τρόμο, αλλά και την αγανάκτηση των πολιτών έχουν προκαλέσει οι ξαφνικές πτώσεις δέντρων, αλλά και τεράστιων κλαδιών σε δρόμους και σε γειτονιές του Ηρακλείου, που όπως δυστυχώς αποδείχτηκε, εκτός από τις υλικές ζημιές που προκαλούν, μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ανθρώπινη ζωή. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της nea kriti.gr, το ευτυχώς αναίμακτο αυτή τη φορά συμβάν πτώσης δέντρου στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουνίου, όταν μεγάλο τμήμα πεύκου έπεσε στην «καρδιά» του Μασταμπά και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Σμπώκου και Ιερολοχιτών, έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2022 στη λεωφόρο Δημοκρατίας, όταν δέντρο καταπλάκωσε και σκότωσε τον 51χρονο δικυκλιστή Παναγιώτη Μητρέλο ενώ περίμενε αμέριμνος να ανάψει το φανάρι.

Ένα από τα 29 δέντρα που είχαν κριθεί επικίνδυνα

Το συγκεκριμένο δέντρο, να σημειωθεί, ανήκει στη λίστα των 29 που έχουν κριθεί επικίνδυνα και έχουν προταθεί για κοπή από την επιστημονική επιτροπή που είχε συσταθεί αμέσως μετά το τραγικό συμβάν του Αυγούστου του 2022. 

Την ίδια στιγμή όμως, κινητοποίησε τις αρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες και άμεσα αναμένεται να προχωρήσει η κοπή 29 επικίνδυνων δέντρων, όπως ανακοίνωσε στο δελτίο της “ΚΡΗΤΗ TV” o αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Γιαλιτάκης.

Οι κίνδυνοι ξαφνικής πτώσης δέντρων και σε άλλες γειτονιές του Ηρακλείου (μη συμπεριλαμβανομένων και των πτώσεων δέντρων που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς λόγω ισχυρών ανέμων) αποτελούν, όπως μαρτυρούν τα γεγονότα, τακτικό φαινόμενο, με τους δημότες, που φοβούνται πλέον και τη σκιά τους, να ζητούν τη λήψη μέτρων για την ασφάλειά τους. Σημειώνεται, βέβαια, πως υπάρχουν συλλογικότητες και σύλλογοι της πόλης που χαρακτηρίζουν «έγκλημα» την κοπή δέντρων. Στον απόηχο του προχθεσινού περιστατικού, τον προβληματισμό τους εκφράζουν και κάτοικοι του Μασταμπά. 

Ζητά δικαιοσύνη 

Δικαιοσύνη στη μνήμη του άντρα της ζητά η χήρα του Παναγιώτη Μητρέλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από πεύκο στη λεωφόρο Δημοκρατίας. Η Σταυρούλα Μητρέλου μίλησε στην “ΚΡΗΤΗ TV” και για τη λίστα ακατάλληλων δέντρων στον δήμο, όπου έκανε λόγο για μια παγιωμένη κατάσταση, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και εκθέτει σε κίνδυνο τους πολίτες, όπως είπε. 

«Πραγματικά θλίβομαι για πολλά. Θλίβομαι γιατί ο Δήμος δεν έχει κάνει τίποτα για το θέμα. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να έχουν κοπεί όλα αυτά τα επικίνδυνα δέντρα που υπάρχουν στην πόλη. Από την άλλη, θλίβομαι και για τη δική μου περίπτωση γιατί βλέπω πως ούτε ο εισαγγελέας έχει βγάλει το πόρισμα ακόμα, παρά το ότι έχουν περάσει 22 μήνες από την τραγική εκείνη ημέρα και παρά το ότι έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια του, το οποίο θεωρώ πως θα πρέπει να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στον Δήμο. Θα ήθελα όμως να προσθέσω πως παράλληλα με θλίβει ο ίδιος ο κόσμος, ο οποίος δεν καταλαβαίνει την επικινδυνότητα και αντιδρά στο κόψιμο των δέντρων. 

Να υπογραμμίσω λοιπόν ότι όλοι μας θέλουμε τα δέντρα. Ποιος δε θέλει το πράσινο. Όταν όμως κάποια δέντρα είναι επικίνδυνα, έχεις να κάνεις με τη ζωή σου. Με τη ζωή των παιδιών σου ή με τη ζωή κάποιου δικού σου ανθρώπου, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση, που έχασα τον σύζυγό μου λόγω πτώσης δέντρου. Από τότε έχουν πέσει και άλλα δέντρα. Ας τα αντικαταστήσουν με μικρότερα δέντρα, αν αυτό είναι μια σύμφωνη απ’ όλους λύση», είπε η κ. Μητρέλου, με την ίδια ωστόσο να χαρακτηρίζει «δολοφονία» τον θάνατο του συζύγου της. 

Την δημοτική Αρχή πρόλαβαν τα γεγονότα

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η νέα δημοτική Αρχή είχε βρει νομική φόρμουλα ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες εργασίες για την ασφάλεια των πολιτών. Ωστόσο, την πρόλαβαν τα γεγονότα... Μετά το συμβάν στον Μασταμπά πάντως, δρομολογεί το προσεχές διάστημα την απομάκρυνση των 29 συνολικά επικίνδυνων δέντρων στο Ηράκλειο.

Υπενθυμίζεται πως στις 30 Ιανουαρίου 2023 η... “μάχη των δέντρων” επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μετά το προσωρινό “πάγωμα” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που είχε ακυρώσει σχετική απόφαση του Δήμου, κάνοντας αποδεκτή προσφυγή 98 πολιτών. Η δημοτική Αρχή τότε είχε φέρει εκ νέου στο Συμβούλιο, μέσω τριών διαφορετικών εισηγήσεων, την επείγουσα κοπή 30 δέντρων που έχουν κριθεί επικίνδυνα από την ειδική διεπιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί από τη Λότζια μετά το τραγικό συμβάν του Αυγούστου στη λεωφόρο Δημοκρατίας με τον άδικο χαμό του Παναγιώτη Μητρέλου. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την κοπή συνολικά 30 δέντρων.

Συγκεκριμένα, στην 1η εισήγηση ζήτησε την κοπή των παρακάτω 13 δέντρων και τη φύτευση διπλάσιων δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου: Πεύκο στην οδό Γεωργίου Στυλιανού 20, πεύκο στην οδό Ατσιπάδων 3, πεύκο στην οδό Ηγουμένου Γαβριήλ, πεύκο στην οδό Διγενή Ακρίτα, πεύκο στην οδό Δελφών 7Γ, πεύκο στη λ. Δημοκρατίας 59, πεύκο στη συμβολή των οδών Σγουρομαλλίνης και Σταυράκη Νικολάου, πεύκο στη νησίδα Σμπώκου έναντι 78, πεύκο στο Δημοτικό Σχολείο Σκαλανίου, καζουαρίνα στο Νηπιαγωγείο Σκαλανίου, πεύκο στην οδό Ανθέων 83, πεύκο στην οδό Σόλωνος 119 και πεύκο στη λ. Δημοκρατίας 1 (εντός του σχολικού συγκροτήματος Καπετανάκειου). 

Στη 2η εισήγηση, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την κοπή των παρακάτω 4 δέντρων και τη φύτευση διπλάσιων δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου: Πεύκο στην οδό Δελφών 7Α, πεύκο στην οδό Σμπώκου και Γεωργίου Στυλιανού 14, πεύκο αρ. 3 εντός πάρκου Γεωργιάδη, δέντρο επί της λ. Ικάρου, έμπροσθεν εμπορικού καταστήματος. 

Επίσης, στην 3η εισήγηση, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την κοπή των παρακάτω 13 δέντρων και τη φύτευση διπλάσιων δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου: Πεύκο στην είσοδο κηποθεάτρου, που έχει ακουμπήσει το ενετικό τείχος, πεύκο μπροστά από την πόρτα κηποθέατρου “Ν. Καζαντζάκης” σε ρείθρο, πεύκο στη λ. Δημοκρατίας, νότια καταστήματος “Κύβος”, πεύκο στη λ. Δημοκρατίας, στο 3ο Λύκειο, πεύκο Εργατικού Κέντρου, πεύκο στον Μασταμπά, σε στενή νησίδα οδών Σμπώκου και Πατριάρχου Γρηγορίου, πεύκο στο οδόστρωμα Σμπώκου και Ιερολοχιτών, πεύκο σε τσιμέντο νησίδας πεταλοειδούς με Ιερολοχιτών, πεύκο Ιερολοχιτών και Σμπώκου, δύο πεύκα στην Ιερολοχιτών, νότια της Σμπώκου, πεύκο στην Πατριάρχου Γρηγορίου, νότια της πεταλοειδούς, που στηρίζεται σε μπαλκόνι, πεύκο στην Πατριάρχου Γρηγορίου, έναντι καταστήματος “Λιοντομήτσου” και βόρεια ράμπας ιδιωτικής, και πεύκο μέσα σε Π.Χ., είσοδο κηποθεάτρου “Ν. Καζαντζάκης”. 

«Να αναλάβουν άπαντες τις ευθύνες τους» - Έκκληση και από την “Ανθρώπινη Ασπίδα” 

Την ίδια ώρα, έκκληση αγανάκτησης προς τους ιθύνοντες για την ασφάλεια των πολιτών από τις πτώσεις των δέντρων στο νησί μας απευθύνει ο Σύλλογος Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής “Aνθρώπινη Ασπίδα”, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «έγγραφα και επισημάνσεις σε Δήμους για την επικινδυνότητα συγκεκριμένων δέντρων ενίοτε πέφτουν στο κενό, ελάχιστες κατόπιν πιέσεων θα διευθετηθούν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δε λαμβάνουμε καν απαντήσεις, όπως οφείλουν να κάνουν! Δεν κρούουμε απλά τον “κώδωνα” του κινδύνου, θέτουμε προ των ευθυνών τους τούς ιθύνοντες, αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι ενίοτε παρακωλύουν τις παρεμβάσεις των τεχνικών υπηρεσιών. Είναι καιρός άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους». 

Παραλίγο νέες τραγωδίες από πτώσεις δέντρων 

Ακολουθούν τρεις από τις δεκάδες πτώσεις κλαδιών και δέντρων που έχουν σημειωθεί στο Ηράκλειο: 

10 Ιανουαρίου 2023: Παραλίγο τραγωδία από τη νέα πτώση μεγάλου δέντρου στη λεωφόρο Ικάρου στο Ηράκλειο, με δύο διερχόμενους πεζούς να βιώνουν εφιαλτικές στιγμές και να κάνουν τον σταυρό τους καθώς στάθηκαν τυχεροί. Το δέντρο κατέπεσε στο πεζοδρόμιο και σε ένα πολυσύχναστο σημείο, το οποίο διασχίζουν καθημερινά δημότες, μαθητές και επισκέπτες της πόλης.

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 11 το πρωί, προκαλώντας αναστάτωση και συναγερμό σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, Δημοτική Αστυνομία και Υπηρεσία Πρασίνου. Πρόκειται για μια λεύκα με ύψος πάνω από 10 μέτρα, η οποία ξεριζώθηκε, με την πτώση του μεγάλου δέντρου να αποδίδεται στους ισχυρούς ανέμους. Ο κ. Κώστας Λημναίος, ένας από τους δύο διερχόμενους πεζούς οι οποίοι γλίτωσαν... παρά τρίχα, περιέγραψε έντρομος τις δραματικές στιγμές που έζησε από την πτώση του δέντρου, ενώ εξοργισμένος ο γιος του, μετά το περιστατικό, εξέφρασε την αγανάκτησή του σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. 

27 Ιουνίου 2023: Σοκ και τρόμος για έναν ντελιβερά και μία οδηγό αυτοκινήτου στο Ηράκλειο από νέα πτώση δέντρου που παραλίγο να αποβεί μοιραία στον δρόμο κοντά στο Δασαρχείο, που από τη μια μεριά οδηγεί στη Φοινικιά και από την άλλη σε γνωστή αθλητική εγκατάσταση. Ένα από τα δέντρα που βρίσκονταν στην άκρη έπεσε ξαφνικά, καλύπτοντας όλο το πλάτος του δρόμου. Εκείνη την ώρα από το σημείο περνούσε ένας νεαρός μοτοσυκλετιστής, εργαζόμενος ως ντελίβερι, που πρόλαβε ευτυχώς να φρενάρει ακριβώς μπροστά από το πεσμένο δέντρο. Πίσω του η οδηγός φρέναρε και εκείνη απότομα, ευτυχώς έγκαιρα.

19 Αυγούστου 2023: Ένα χρόνο και μία μέρα ακριβώς μετά την τραγωδία στη λεωφόρο Δημοκρατίας, που στοίχισε τη ζωή του άτυχου 51χρονου, τραγωδία παραλίγο να σημειωθεί το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 στον Μασταμπά αυτή τη φορά, όταν ένα τεράστιο κλαδί από τα αγέρωχα πεύκα της οδού Στυλιανού Γεωργίου αναίτια, σε συνθήκες πλήρους άπνοιας, έσπασε ξαφνικά, καταλήγοντας στο οδόστρωμα και δίπλα σε σταθμευμένα οχήματα, με τους περίοικους να σώζονται πραγματικά τελευταία στιγμή.