Στη δημιουργία ναυτικού πανεπιστημίου προχωρά ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου. Ήδη, ο κ. Προκοπίου ήλθε σε συμφωνία με τη LAMDA Development για την πώληση του 2% των ιδίων μετοχών σε εταιρεία συμφερόντων του. Όπως αποκάλυψε η στήλη Big Mouth του powergame.gr, «στην έκταση που αγόρασε ο γνωστός εφοπλιστής, σχεδιάζει να οικοδομήσει ένα μεγάλο κτίριο, που θα γίνει πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα ο Προκοπίου, εκμεταλλευόμενος τον νόμο Πιερρακάκη, έχει έρθει σε συμφωνία με μεγάλο αμερικανικό πανεπιστήμιο, προκειμένου να φτιάξει στο Ελληνικό την πρώτη Ναυτική Πανεπιστημιακή Σχολή».

Ίδρυση Ναυτικής Πανεπιστημιακής Σχολής

Η Ναυτική Πανεπιστημιακή Σχολή θα έχει μεταξύ άλλων Τμήματα Πλοιάρχων και Μηχανικών. Η ίδρυση Ναυτικής Πανεπιστημιακής Σχολής από τον κ. Προκοπίου, η οποία αναμένεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο στη χώρα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα γίνει σε συνεργασία με ένα από τα πλέον φημισμένα πανεπιστήμια που λειτουργούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η πώληση αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο μερών, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με διεθνές πρόγραμμα σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τ.μ. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα. Ο δρόμος για την έλευση ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας άνοιξε με την ψήφιση του νέου νόμου που επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, με τη μορφή παραρτημάτων ΑΕΙ της αλλοδαπής.

Ξένα πανεπιστήμια: Εν αναμονή της έκδοσης διοικητικών πράξεων για την εφαρμογή του νόμου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», τα ξένα πανεπιστήμια βρίσκονται εν αναμονή της έκδοσης διοικητικών πράξεων για την εφαρμογή του νόμου, που εκτιμάται ότι θα γίνει έως τα μέσα Ιουλίου. Αμερικανικά πανεπιστήμια, βρετανικά αλλά και κυπριακά ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στη χώρα μας και να υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Ήδη ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων ξένων πανεπιστημίων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα, αξιοποιώντας και τους Έλληνες πανεπιστημιακούς της διασποράς. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες που επιθυμούν πανεπιστήμιά τους να ιδρύσουν παραρτήματα.

Ποιος είναι ο Γιώργος Προκοπίου

Ο Γιώργος Προκοπίου είναι ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες εφοπλιστές. Σύμφωνα με το «Forbes», η περιουσία του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,6 δισ. δολάρια. Ο κ. Προκοπίου είναι ιδιοκτήτης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών Dynacom, Dynagas Holding και Sea Traders, ενώ διατηρεί μερίδιο 42% στην εισηγμένη Dynagas LNG Partners. Ίδρυσε τη Sea Traders το 1974, την Dynacom το 1991 και την Dynagas το 2004 και οδήγησε την Dynagas LNG Partners στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2013. Οι εταιρείες διαθέτουν συλλογικά 116 δεξαμενόπλοια, πλοία ξηρού φορτίου χύδην και LNG. Το 2021 εξαγόρασε τα ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό έναντι 44.000.000 δολαρίων.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή