Τ­α περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται μέρα με τη μέρα, διότι πλέον ανοίγουν τα στόματα και τα θύματα βλέπουν πως οι Αρχές ανταποκρίνονται και συλλαμβάνουν τους κακοποιητές. Αυτή είναι η εκτίμηση των στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κάθε μέρα καταγράφουν εκατοντάδες συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα.


Συγκλονίζουν τα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τα περιστατικά κακοποίησης 


Το 2024 βρίσκεται μόλις στα μισά και ήδη 8 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τους συντρόφους ή τους συζύγους τους, όταν όλο το 2023 οι δολοφονίες γυναικών ήταν 6. Τα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αναφορικά με τα περιστατικά κακοποίησης συγκλονίζουν.

Τον Μάιο του 2024 κατεγράφησαν 2.157 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα, με το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης να έχει δεχθεί 3.814 κλήσεις από θύματα επιθέσεων και τους αστυνομικούς να προχωρούν στη σύλληψη 1.357 κακοποιητών.

Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία, τον προηγούμενο μήνα του φετινού έτους αστυνομικοί μετέφεραν σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας συνολικά 90 θύματα ενδοοικογενειακής βίας για την καταγραφή των τραυμάτων τους από τους ιατροδικαστές βάρδιας. Την ίδια ώρα, σε 55 περιπτώσεις, θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς ζήτησαν και μεταφέρθηκαν σε ειδικές δομές ή στα αποκαλούμενα «ασφαλή σπίτια» («safe houses»). Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 20 θύματα ενδοοικογενειακής βίας τα οποία παραμένουν στις οικίες τους έχοντας 24ωρη φύλαξη από αστυνομικούς, καθώς εκδήλωσαν φόβο για τυχόν επανάληψη των κρουσμάτων βίας σε βάρος τους από συζύγους ή συντρόφους, ένα εκ των οποίων είναι και η σύζυγος του έγκλειστου πλέον στις Φυλακές Κορυδαλλού Απόστολου Λύτρα.

Ως προς το θέμα της λειτουργίας της εφαρμογής «panic button», τα πρώτα δείγματα αποδεικνύουν πως η χρήση της είναι σωτήρια. Από τον Μάρτιο του 2023 και μέχρι σήμερα, συνολικά 6.981 γυναίκες ήταν δικαιούχοι της εφαρμογής «panic button». Πρόκειται δηλαδή για επιβεβαιωμένα θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών που κατήγγειλαν τη βία που ζούσαν μέσα στο σπίτι τους. Από αυτές, μόλις οι 2.124 ζήτησαν να το ενεργοποιήσουν, καθώς οι υπόλοιπες είτε φοβούνταν μήπως το βρει ο σύζυγός τους και τις κακοποιήσει χειρότερα είτε επειδή δεν ένιωθαν πως ο σύντροφος ή ο σύζυγός τους θα τους κακοποιούσε ξανά.

Ωστόσο, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν σε 292 περιπτώσεις από το «κουμπί πανικού» («panic button») που ενεργοποίησαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Πρόκειται δηλαδή για γυναίκες που κατήγγειλαν τους θύτες στους αστυνομικούς, εγκατέστησαν την εφαρμογή και ζήτησαν εκ νέου βοήθεια εξαιτίας της συνεχιζόμενης κακοποιητικής συμπεριφοράς των δραστών.

«Πρωταθλήτρια» στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αναδεικνύεται η Αττική, όπου οι κλήσεις στο «100» τον Μάιο του 2024 έφτασαν τις 2.970 και οι συλλήψεις την ίδια περίοδο ήταν 538. Δεύτερη και με ραγδαία αύξηση σε σχέση με το 2023 έρχεται η Δυτική Ελλάδα, όπου οι κλήσεις για περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς έφτασαν τις 111, ενώ πραγματοποιήθηκαν 94 συλλήψεις. Αντιθέτως, τα λιγότερα περιστατικά καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης ήταν μόλις 13 και οι συλλήψεις δραστών έφτασαν τις 20.

Οπως προκύπτει από τις καταγραφές στους φακέλους των συλληφθέντων, η πλειονότητα των κακοποιητών αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Δικαιοσύνη έως την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Πλέον όμως, με τις νέες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, την περασμένη Πέμπτη, στα κακουργήματα της ενδοοικογενειακής βίας οι συλληφθέντες θα προφυλακίζονται, εκτός εάν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.


Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στα Παραπολιτικά: Προσφέρουμε πλέον στα θύματα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης

Πρέπει να πάψουν να φοβούνται οι γυναίκες. Να φοβούνται μόνο οι δράστες, οι οποίοι σε περίπτωση καταγγελίας να γνωρίζουν πως θα συλληφθούν. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Αστυνομία από το 2019 ανέδειξαν την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ως πολιτική και επιχειρησιακή προτεραιότητα. Η υποστήριξη των θυμάτων είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και της έμφυλης βίας. Για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε αυτές τις μορφές βίας, πρέπει να προσφέρουμε στα θύματα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υποστήριξης.

Το 2024 ενισχύσαμε και άλλο το πλαίσιο ανταπόκρισης:

  • Το «panic button» επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, για όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
  • Σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας υπάρχει τουλάχιστον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος «safe house», ο οποίος λειτουργεί ως καταφύγιο για το θύμα, εξασφαλίζοντας την προστασία του.
  • Καταρτίστηκε δεκάλογος με βασικές ενέργειες αστυνομικής ανταπόκρισης ο οποίος στοχεύει στην υποβοήθηση του έργου του αστυνομικού προσωπικού.
  • Δημιουργήθηκε οδηγός με πληροφορίες για τη νομοθεσία, τα δικαιώματα των θυμάτων και τις υποχρεώσεις των αστυνομικών, που έχει δημοσιοποιηθεί, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών.
  • Σχεδιάστηκε ειδική φόρμα αξιολόγησης της αστυνομικής ανταπόκρισης, που μπορεί να συμπληρώνει κάθε θύμα ανώνυμα.
  • Τον Ιούνιο του 2024 ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 45 νέα επιχειρησιακά γραφεία, συνολικά 63.
  • Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»