Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 13:00 της Κυριακής (23/6) οι 13 συλληφθέντες-μέλη πληρώματος της θαλαμηγού από την οποία φέρεται να εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά στην Ύδρα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι βαριές, καθώς σύμφωνα με τον αναθεωρημένο νόμο υπόκεινται σε ειδική κατηγορία και κινδυνεύουν με υψηλά χρηματικά πρόστιμα, αλλά ακόμα και με κάθειρξη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δείτε εικόνες

6258179
ydra-fotia-katigoroumenoi-dikastiria-a_jpg
ydra-fotia-katigoroumenoi-dikastiria-b_jpg
ydra-fotia-katigoroumenoi-dikastiria-c_jpg

Πώς προκάλεσαν τη φωτιά στην Ύδρα

Όλα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν από το σκάφος Persefoni I, που είχαν μισθώσει 17 αλλοδαποί, εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν τη φωτιά στο νησί.

Οι επιβαίνοντες στο σκάφος αντιλήφθηκαν άμεσα τι είχαν κάνει και προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά, και όταν δεν κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο, κάλεσαν την Πυροσβεστική και έφυγαν από το σημείο.

Χθες, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψή τους και σήμερα οι κατηγορούμενοι οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά. Το σκάφος, δε, κατασχέθηκε.

Για τη σύλληψή τους σημαντική ήταν η μαρτυρία καπετάνιου παραπλέοντος σκάφους, που σύμφωνα με πληροφορίες είπε στις Αρχές ότι είδε μια λάμψη και άκουσε έναν θόρυβο που φέρονται να προήλθαν από το Persefoni I.
arthrou-fotia-idra
fotia-idra__2_
idra-fotia


Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024.

Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά».

Κικίλιας: Η εισαγγελέας ζήτησε να κατασχεθεί το σκάφος

Τριακόσια στρέμματα δάσους έκαψαν, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι ανευθύνοι που προκάλεσαν τη φωτιά στην Ύδρα πετώντας πυροτεχνήματα μέσα από το τουριστικό σκάφος «Περσεφόνη» το βράδυ της Παρασκευής.

«Η κυρία εισαγγελέας ζήτησε να κατασχεθεί το εν λόγω σκάφος και να προσαχθούν οι συγκεκριμένοι επιβαίνοντες, πλήρωμα, και μένει να φανεί από τις καταθέσεις τι έκαναν και τι δεν έκαναν», είπε μιλώντας στο Open ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Και συνέχισε: «Κάποιοι ιδιώτες με βεγγαλικά έκαψαν 300 στρέμματα στην Ύδρα, για τη φωτιά χρησιμοποιήθηκαν 6 εναέρια μέσα και 2 ομάδες δασοκομάντος, που έλλειψαν από άλλες φωτιές και υπηρεσίες».

«Σύμφωνα με καταθέσεις κάποιοι ιδιώτες με πυροτεχνήματα-βεγγαλικά κατάφεραεν να κάψουν 300 στρέμματα. Χρειαστήκαμε 6 εναέρια μέσα και δύο ομάδες δασοκομάντος για να την αντιμετωπίσουμε, δυνάμεις που έλειψαν από άλλα μέτωπα», συνέχισε.

Όπως υπενθύμισε, δε, μετά την αλλαγή του ποινικού κώδικα προβλέπεται ποινή «10 έως 20 χρόνια κάθειρξη για όσους βάλουν φωτιά και χαθεί μια ζωή ή προκληθεί οικολογική καταστροφή».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d275i5dfmhj5)


Πώς έφτασαν στην «Περσεφόνη» οι Αρχές

Το τουριστικό σκάφος κατέπλευσε το μεσημέρι του Σαββάτου στη μαρίνα της Βουλιαγμένης και αμέσως μετά τον κατάπλου επιλήφθηκε το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Η Πυροσβεστική αρχικά ζήτησε τη σύμβαση ενοικίασης του σκάφους και αυτό για να ξακαθαριστεί αν ο ιδιοκτήτης του γνώριζε για τα πυροτεχνήματα ή όχι.

6257826
4311096


Στη συνέχεια διερευνήθηκε αν υπήρχε άδεια για τα πυροτεχνήματα, από ποιον αγοράστηκαν και πότε, αν υπήρχε άδεια για τη ρίψη τους (κάτι που αποκλείεται δεδομένων των ειδικών συνθηκών που επικρατούν αυτές τις ημέρες στη χώρα), κ.α.

Με βάση τις καταθέσεις που δόθηκαν, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον των 13 συλληφθέντων και με ποιες κατηγορίες. Σημειώνεται ότι οι ανακριτικοί υπάλληλοι είναι από την Πυροσβεστική και όχι από το Λιμενικό.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής, άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στο σκάφος για να ελέγξουν τα σωστικά μέσα και κυρίως τις φωτοβολίδες που κατά τον νόμο υποχρεούται να έχει κάθε σκάφος στον εξοπλισμό του. Ο έλεγχος προφανώς αφορά στο αν χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολίδες και πόσες το βράδυ της Παρασκευής.