Οι «13» της θαλαμηγού που φέρονται να προκάλεσαν τη φωτιά στην Ύδρα με πυροτεχνήματα ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή την ερχόμενη Τετάρτη.

Από την Εισαγγελία Πειραιά ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος της θαλαμηγού, από την οποία φέρεται να έχουν εκτοξευτεί πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, της 21ης Ιουνίου 2024.

Oι συλληφθέντες ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές ποινές, λόγω του νέου αυστηρού ποινικού κώδικα:

  • Φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο
  • Φυλάκιση, για μεγαλύτερες καταστροφές, τουλάχιστον πέντε ετών και χρηματικό πρόστιμο, καθώς θεωρείται κακούργημα
  • Ποινές χωρίς αναστολή
  • Πρόστιμα από 10 έως 200.000 ευρώ
  • Πιθανή δέσμευση περιουσίας

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d27jh42cl40p)

Αρνούνται τις κατηγορίες

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο πλοίαρχος επιμένει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με το περιστατικό τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι 12. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι δε λείπει κάποια από τις φωτοβολίδες του πλοίου, ούτε όμως έχουν βρεθεί και υπολείμματα από εκτόξευση πάνω στο πλοίο…

Η καταγγελία για τα πυροτεχνήματα

Τα 13 άτομα που κατηγορούνται για την υπόθεση παρέμεναν στο λιμεναρχείο Σαρωνικού και το μεσημέρι μεταφέρθηκαν στην εισαγγελία Πειραιά. Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του λιμενικού, καθώς καπετάνιος σκάφους από παρακείμενο όρμο φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.

Ο ίδιος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης. Την προσωρινή κατάσχεση του σκάφους από όπου «έπεσαν» τα πυροτεχνήματα στην Ύδρα προκαλώντας την πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή του νησιού, ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024.

Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά».

Κικίλιας: Η εισαγγελέας ζήτησε να κατασχεθεί το σκάφος

Τριακόσια στρέμματα δάσους έκαψαν, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι ανευθύνοι που προκάλεσαν τη φωτιά στην Ύδρα πετώντας πυροτεχνήματα μέσα από το τουριστικό σκάφος «Περσεφόνη» το βράδυ της Παρασκευής.

«Η κυρία εισαγγελέας ζήτησε να κατασχεθεί το εν λόγω σκάφος και να προσαχθούν οι συγκεκριμένοι επιβαίνοντες, πλήρωμα, και μένει να φανεί από τις καταθέσεις τι έκαναν και τι δεν έκαναν», είπε μιλώντας στο Open ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Και συνέχισε: «Κάποιοι ιδιώτες με βεγγαλικά έκαψαν 300 στρέμματα στην Ύδρα, για τη φωτιά χρησιμοποιήθηκαν 6 εναέρια μέσα και 2 ομάδες δασοκομάντος, που έλλειψαν από άλλες φωτιές και υπηρεσίες».

«Σύμφωνα με καταθέσεις κάποιοι ιδιώτες με πυροτεχνήματα-βεγγαλικά κατάφεραεν να κάψουν 300 στρέμματα. Χρειαστήκαμε 6 εναέρια μέσα και δύο ομάδες δασοκομάντος για να την αντιμετωπίσουμε, δυνάμεις που έλειψαν από άλλα μέτωπα», συνέχισε.

Όπως υπενθύμισε, δε, μετά την αλλαγή του ποινικού κώδικα προβλέπεται ποινή «10 έως 20 χρόνια κάθειρξη για όσους βάλουν φωτιά και χαθεί μια ζωή ή προκληθεί οικολογική καταστροφή».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d275i5dfmhj5)


Πώς έφτασαν στην «Περσεφόνη» οι Αρχές

Το τουριστικό σκάφος κατέπλευσε το μεσημέρι του Σαββάτου στη μαρίνα της Βουλιαγμένης και αμέσως μετά τον κατάπλου επιλήφθηκε το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Η Πυροσβεστική αρχικά ζήτησε τη σύμβαση ενοικίασης του σκάφους και αυτό για να ξακαθαριστεί αν ο ιδιοκτήτης του γνώριζε για τα πυροτεχνήματα ή όχι.

6257826
4311096


Στη συνέχεια διερευνήθηκε αν υπήρχε άδεια για τα πυροτεχνήματα, από ποιον αγοράστηκαν και πότε, αν υπήρχε άδεια για τη ρίψη τους (κάτι που αποκλείεται δεδομένων των ειδικών συνθηκών που επικρατούν αυτές τις ημέρες στη χώρα), κ.α.

Με βάση τις καταθέσεις που δόθηκαν, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον των 13 συλληφθέντων και με ποιες κατηγορίες. Σημειώνεται ότι οι ανακριτικοί υπάλληλοι είναι από την Πυροσβεστική και όχι από το Λιμενικό.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής, άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στο σκάφος για να ελέγξουν τα σωστικά μέσα και κυρίως τις φωτοβολίδες που κατά τον νόμο υποχρεούται να έχει κάθε σκάφος στον εξοπλισμό του. Ο έλεγχος προφανώς αφορά στο αν χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολίδες και πόσες το βράδυ της Παρασκευής.