Πριν καλά-καλά στεγνώσει η μελάνη των επανειλημμένων ρεπορτάζ των «Π» για τα ακαθάριστα οικόπεδα κοντά σε δασικές εκτάσεις και τις ανύπαρκτες -κατ’ ουσίαν- ζώνες πυροπροστασίας γύρω από τους οικισμούς περιοχών υψηλής επικινδυνότητας, οι φωτιές ξεσπούν ανά μία ώρα και επεκτείνονται εν ριπή οφθαλμού εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, σε συνάρτηση με τους ισχυρούς ανέμους, που τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται μεταξύ 85 και 120 χιλιομέτρων την ώρα στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Τα τελευταία 24ωρα εκδηλώνονται 65-70 πυρκαγιές ημερησίως, με κύρια χαρακτηριστικά την ένταση και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Δεδομένης της περυσινής φονικής καταστροφής με τα 28 θύματα και το 1,8 εκατ. στρέμματα καμένων δασών και καλλιεργειών και της περαιτέρω επιδείνωσης των κλιματολογικών συνθηκών, η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική εφαρμόζουν βελτιωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, με αιχμές του δόρατος 15.000 πυροσβέστες, 3.880 οχήματα, 2.100 υδροφόρες και 250 οχήματα ειδικού σκοπού. 

Ο σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και οι επικεφαλής παίρνουν τις αποφάσεις και ενεργούν, ενώ βασικό ρόλο έχουν η πρόληψη και η ετοιμότητα των δυνάμεων, καθώς έχει δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Οσον αφορά την καταστολή, πλέον η αρχική κινητοποίηση από την έναρξη της πυρκαγιάς θα γίνεται με κατά τόπους δύο οχήματα, τα πλησιέστερα δασικά οχήματα και πάντα με επιχειρησιακό αξιωματικό με τρίτο όχημα, που κατά κανόνα έως τώρα δεν γινόταν. Οπως εξηγεί ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Θ. Βάγιας, σε πολλές πυρκαγιές ξεκινούσε ένα όχημα να φτάσει στην πυρκαγιά και να δώσει την εικόνα.

Πλέον, όπως είπε, θα είναι κανόνας τα δύο οχήματα κατ’ ελάχιστο και ο επιχειρησιακός αξιωματικός σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η επιβολή διοικητικών προστίμων αλλά και η αυστηροποίηση των προστίμων (από 500 έως 50.000 ευρώ), καθώς και η αυστηροποίηση των ποινών για τα εγκλήματα εμπρησμού. Επί τούτου σημειώνεται ότι η αρμόδια Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εμπρησμών της Πυροσβεστικής προχώρησε σε τουλάχιστον επτά συλλήψεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα, επιβάλλοντας παράλληλα πολλά πρόστιμα σε υπαιτίους στην Κρήτη, στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Καρδίτσα, στη Μαγνησία, στο Κιλκίς κ.α. 

Στο επιχειρησιακό σκέλος περιλαμβάνονται 10 µεσαίου τύπου πυρόσβεσης ελικόπτερα, 7 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair DHC 515, 7 αεροσκάφη Canadair CL 415 αναβαθμισμένα, 25 αμφίβια μονοκινητήρια αεροσκάφη Σταθερής Πτέρυγας, 300 οχήµατα επιτήρησης αγροδασικών αεριοχών για τη ∆ασική Υπηρεσία, 1.100 πυροσβεστικά οχήματα και λοιπά μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα, ειδικά µέσα περιπολίας και αποµάκρυνσης πολιτών και 776 οχήµατα υποστήριξης.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για 83 οχήματα (8 μικρά λεωφορεία, 38 μεγάλα λεωφορεία, 37 ασθενοφόρα) της ΕΛ.ΑΣ., 140 οχήματα (5 βοηθητικά οχήµατα, 88 οχήµατα, 28 λεωφορεία µεταφοράς, 19 µοτοσυκλέτες) για το Λιμενικό, όπως και 29 πλωτά μέσα για τη µεταφορά πολιτών. Επιπλέον, έγινε προµήθεια µέσων ατομικής προστασίας και εξοπλισµού των πυροσβεστών, αποκτήθηκαν 23 πτυσσόμενες γέφυρες, κινητός υγειονομικός εξοπλισμός και υποδομή σε περίπτωση προσωρινής διαµονής πληθυσµού µετά την εκδήλωση καταστροφών.


Η συνδρομή από το εξωτερικό

Οσο, δε, για τη συνδρομή από το εξωτερικό, και φέτος η Ελλάδα θα υποδεχθεί τουλάχιστον 200 πυροσβέστες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM), για την καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Πρόκειται για αποστολές από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες θα εδρεύουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αρχαία Ολυμπία, με στόχο -όπως και πέρυσινα παρέχουν συνδρομή στους Ελληνες συναδέλφους τους στην κατάσβεση πυρκαγιών, καθώς και να ανταλλάξουν μαζί τους τεχνογνωσία. Συνολικά, για την τρέχουσα περίοδο η Ε.Ε. έχει συγκεντρώσει 556 πυροσβέστες από 12 χώρες. Επίσης, συγκροτήθηκε ειδικός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU, ο οποίος αποτελείται από 28 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, που σταθμεύουν σε 10 κράτη-μέλη.

Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για απόκτηση και άλλων εναέριων μέσων

Οσον αφορά, δε, το ύψος των κονδυλίων, διατίθενται επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για απόκτηση και άλλων εναέριων μέσων. Στα μέτρα ενίσχυσης της πυροπροστασίας αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κάνοντας λόγο για την πρόσληψη επιπλέον 700 δασοπυροσβεστών και την αύξηση των μονάδων δασοκομάντος από 6 σε 16. «Επιπλέον 25 υπερσύγχρονα drones -χρησιμοποιώντας ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και pin point της περιοχής- επιτηρούν ορεινούς όγκους της Αττικής, με στόχο την πρόληψη αλλά και τον εντοπισμό εμπρηστών», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολτικά