Τα πιο ασυνήθιστα επαγγέλματα στην Ελλάδα: Από την τέχνη του θρήνου στους κυνηγούς του αόρατου
Τρία ασυνήθιστα επαγγέλματα
Οι αφηγήσεις των επαγγελματιών που φωτίζουν τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες που συνοδεύουν αυτές τις μοναδικές δραστηριότητες
Τρία από τα πιο ασυνήθιστα επαγγέλματα που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ελλάδα παρουσιάζονται στην εκπομπή «Πάμε Δανάη». Από τον ρόλο του divorce planner, που βοηθά χωρισμένους να διαχειριστούν τις αλλαγές στη ζωή τους, μέχρι την παραδοσιακή τέχνη του μοιρολογιού, που απαιτεί βαθιά συναισθηματική έκφραση, και το κυνήγι φαντασμάτων, που απευθύνεται σε όσους πιστεύουν στο παραφυσικό, η εκπομπή αποκαλύπτει τον ποικιλόμορφο και συναρπαστικό κόσμο αυτών των επαγγελμάτων. Μέσα από τις αφηγήσεις των επαγγελματιών, φωτίζονται οι προκλήσεις και οι ιδιαιτερότητες που συνοδεύουν αυτές τις μοναδικές δραστηριότητες.
«Divorce planner»
Η Έστα Ράζου μίλησε γι’ αυτό το ασυνήθιστο επάγγελμα.
«Ένας divorce planner βοήθα χωρισμένους ανθρώπους με πολλούς τρόπους, το divorce planning είναι μία ολιστική προσέγγιση. Αναλαμβάνουμε έναν μπαμπά όταν χωρίσει και δεν ξέρει πως να οργανώσει τις διακοπές με το παιδί του. Όταν μία γυναίκα χωρίσει, αναλαμβάνουμε να μεταφέρουμε τα πράγματα της από το παλιό σπίτι στο καινούργιο. Το divorce planning δεν είναι μονό οι πρακτικές λύσεις, περιλαμβάνει και την ψυχολογική υποστήριξη των χωρισμένων. Οι χωρισμένοι άντρες μας ζητούν divorce πάρτη, ενώ οι χωρισμένες γυναίκες ζητούν βοήθεια στην αυτοβελτίωσή τους. Σε ένα divorce πάρτη μου ζήτησαν ένα βαρέλι με φωτιά για να κάψουν τις παλιές φωτογραφίες τους», δήλωσε.
«Μοιρολογητής – μοιρολογίστρα»
Ο Νίκος Αντωνάκος – Κασσής μίλησε για το δικό του ξεχωριστό επάγγελμα, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως… διαχρονικό.
«Τα παλιά χρονιά οι άντρες έλεγαν πιο σοβαρό μοιρολόι από τις γυναίκες. Το μοιρολόι είναι παράσταση, είναι θεατράλε παράσταση γιατί έχουμε μία δύσκολη ντοπιολαλιά στη Μάνη», ανέφερε.
«Τα νέα παιδιά δεν ξέρουν πλέον να μοιρολογούν, τους αρέσει άλλα δεν το ξέρουν», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνάκος.
Η Σταυρούλα Ανεμοδούρα, επίσης μοιρολογίστρα είπε: «το μοιρολόι είναι πολύ δύσκολο γιατί το βγάζεις από μέσα σου. Για να κλάψεις κάποιον που δεν ξέρεις πρέπει να μάθεις για τη ζωή του, το τραγούδι το βγάζεις εκείνη την ώρα. Το μοιρολόι το τραγουδάς κλαίγοντας, πρέπει να το βγάζεις από μέσα σου».
Κυνηγός φαντασμάτων
«Ξεκίνησα το ghost hunting βλέποντας κάποια βίντεο του εξωτερικού. Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει φάντασμα στο χώρο του, μου στέλνει μήνυμα στα social και με καλεί. Το βράδυ αυτά που γίνονται είναι αυθόρμητα, και να μην είναι ένας χώρος στοιχειωμένος θα ακούς θορύβους. Το προφίλ των ανθρώπων που θα καλέσουν έναν ghost hunter είναι άνθρωποι θρησκόληπτοι που τους αρέσει ακραία το παραφυσικό. Οι άνθρωποι που μας καλούν στο σπίτι τους για να δούμε αν έχει φάντασμα είναι συνήθως μεσήλικες. Πιστεύω ότι κάτι υπάρχει, δεν ξέρω αν είναι φάντασμα η κάποιου άλλου είδους ενέργεια», τόνισε μιλώντας για το ασυνήθιστο επάγγελμα ο Αντώνης Σκαραμαγκάς.