Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκε η Λευκάδα στην Ιερά Μονή Φανερωμένης.

Από χθες η Λευκάδα των Ποιητών, των λογίων και των απανταχού τέκνων της, φιλοξενεί τον ηγέτη της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Λίγο μετά τις 8 η ολόλευκη Φιλαρμονική άρχισε να παιανίζει, άγημα του στρατού να αποδίδει τιμές και ο δήμαρχος Λευκάδας, Ξ. Βεργίνης με τον Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης, κ. Θεόφιλο και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, να υποδέχονται την παγκόσμια μορφή της Ορθοδοξίας, τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Λίγο νωρίτερα είχε φτάσει με απ ευθείας πτήση από την Κωνσταντινούπολη στο αεροδρόμιο του Ακτίου και από εκεί στο λόφο της Κυράς.

Απλός, ευσυγκίνητος, προσιτός, ευχαρίστησε το δήμαρχο για τα λόγια του κατά την υποδοχή λέγοντάς του κατ΄ιδίαν “Δήμαρχε με συγκινήσατε πολύ”…

patriarxis-67
patriarxis-134
patriarxis-83
patriarxis-206

Πλήθος κόσμου χειροκροτούσε και ήθελε με κάθε τρόπο να πάρει την ευλογία του. Μικρές Λευκαδίτισες νύφες του προσέφεραν λουλούδια. Το ίδιο έκαναν και οι Πόντιοι του Αγίου Νικολάου. Η ίδια συγκίνηση με τα αποκαλυπτήρια της στήλης όπου η μικρή πλατεία απέναντι από την Μονή πήρε το όνομά του.

Και αμέσως μετά το προσκύνημα στην Ιερή εικόνα της Παναγίας η Δοξολογία, οι προσφωνήσεις από τον Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο, τον βουλευτή , Θανάση Καββαδά, τον Περιφερειάρχη, Γιάννη Τρεπεκλή και τέλος από τον Ηγούμενο της Μονής Φανερωμένης π. Νικηφόρο. Του προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα. Όπως η εικόνα της Κυράς που στο αντίκρυσμά της έδειξε φανερά συγκινημένος.

patriarxis-135
patriarxis-208
patriarxis-64
patriarxis-58

Σήμερα ο εορτασμός της Παναγίας θα έχει ένα ιστορικό χαρακτήρα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μονής θα χοροστατήσει Πατριάρχης. Και αυτός είναι ο επί 33 χρόνια ηγέτης Εκκλησίας ο Παναγιώτατος Βαρθολομαίος.

Tην κυβέρνηση εκπροσωπεί η υφυπουργός Θρησκευμάτων, Ζέτα Μακρή ενώ πλήθος Ιερωμένω βρίσκεται από χθες στην Μονή.

Πηγή: lefkadapress