Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με τη φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας, μετά από πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν από θαλαμηγό.

Τι υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες

Δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε σκάφος που ήταν κοντά, κατέθεσαν ότι πριν ξεσπάσει η φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας άκουσαν περίπου 15-20 κρότους, χωρίς ωστόσο να δηλώσουν ότι είδαν να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα, όπως αναφέρει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Δύο μαρτυρίες επίσης υποστηρίζουν ότι είδαν σκάφος, που άνηκε στη θαλαμηγό, να κινείται μεταξύ της ακτής και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης. Αυτό φέρεται να έγινε τρεις φορές.

Ακόμη, αναφέρεται πως είδαν στην άκρη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία λευκή κηλίδα στη θάλασσα, με την προέλευση αυτής να είναι άγνωστη.

Το προφίλ των επιβαινόντων

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του MEGA, την θαλαμηγό είχε νοικιάσει μια ομάδα 10 ατόμων από το Καζακστάν και μαζί τους ήταν ένας Αγγλος και δύο Πολωνοί. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους επιβάτες της θαλαμηγού ήταν και ένας ολιγάρχης του Καζακστάν, φίλος του πρώην προέδρου της χώρας, ιδιοκτήτης πετρελαϊκού κολοσσού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d28eyqgvdsnd)

Ύδρα: Κακουργηματικές διώξεις για τους φερόμενους "πυρπολητές" του πευκοδάσους - Η μαρτυρία "κλειδί" & οι κατηγορίες των 13 μελών της θαλαμηγού

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε στα 13 μέλη του πληρώματος της πολυτελούς θαλαμηγού, που κατηγορούνται ότι εκτόξευσαν πυροτεχνήματα.

Ο καπετάνιος και 12 μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν ως υπαίτιοι πρόκλησης της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Μπίστι στην Ύδρα πέρασαν το μεσημέρι το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου στον Πειραιά. Ομοιόμορφα ντυμένοι φορώντας στολή, γυαλιά ηλίου, λευκά καπέλα και μάσκες.

Δείτε εικόνες

6258179
ydra-fotia-katigoroumenoi-dikastiria-a_jpg
ydra-fotia-katigoroumenoi-dikastiria-b_jpg
ydra-fotia-katigoroumenoi-dikastiria-c_jpg


Τους ασκήθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα με ενδεχόμενο δόλο. Ενώπιον του ανακριτή ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη. Μέχρι τότε θα κρατηθούν. Όλοι οι κατηγορούμενοι βγήκαν από τα δικαστήρια τμηματικά με τους 8 να φορούν χειροπέδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν ότι πέταξαν τα πυροτεχνήματα από τα οποία προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε εκατοντάδες στέμματα δάσους στο νησί.

«Βλέπω ότι σύμφωνα με καταθέσεις οι οποίες υπάρχουν κάποιοι ιδιώτες με φωτοβολίδες βεγγαλικά κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα. Για αυτή την κατάσβεση χρησιμοποιήσαμε 6 εναέρια μέσα και 2 ομάδες δασοκομάντος που όπως καταλαβαίνεται κομβικής σημασίας για εμάς η Ύδρα έλειψαν από άλλες φωτιές και υπηρεσίες», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d275i5dfmhj5)

Η μαρτυρία "κλειδί"

Από την έρευνα του τμήματος Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που έχει αναλάβει την υπόθεση προέκυψε ότι μόλις λεπτά πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του νησιού εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα από σκάφος ανοιχτά της Ύδρας.

Μαρτυρία – κλειδί αποτέλεσε η κατάθεση στο Λιμεναρχείο Ύδρας καπετάνιο παραπλέοντος σκάφους.

«Άκουσα έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια είδα μια λάμψη από διπλανό όρμο. Εκεί όπου βρισκόταν και η θαλαμηγός. Ήταν το μοναδικό σκάφος που ήταν στο σημείο».

Στελέχη του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στη θαλαμηγό και ελέγχθηκε εάν είχαν χρησιμοποιηθεί οι φωτοβολίδες που όλα τα σκάφη υποχρεούνται να έχουν στον εξοπλισμό τους ενώ διερευνήθηκε και εάν υπήρχε άδεια για πυροτεχνήματα.

Το συγκεκριμένο υπερπολυτελές γιοτ διαθέτει 6 καμπίνες, αίθουσα μασάζ, γυμναστήριο, σινεμά και πισινά με το κόστος ενοικίασης του για μια εβδομάδα ξεκινάει από τα 250 χιλιάδες ευρώ.

Mε αίτημα της εισαγγελίας η θαλαμηγός κατασχέθηκε και έχει μεταφερθεί στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d27ksfvbh7tl)

Ο κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα 13 μέλη του πληρώματος

Oι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι παραπεμφθείς είναι πολύ σοβαρές μετά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου επί υπουργίας Γιώργου Φλωρίδη.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι:

  • Εμπρησμός σε δασική έκταση με ενδεχόμενο δόλο κίνδυνος για άνθρωπο,
  • Οικολογική καταστροφή( κάθειρξη έως 20) και
  • Παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d27j3wjvz2ip)