«Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι ο Ιούνιος του 2024 θα είναι ένας από τους πλέον θερμούς Ιουνιους στη χώρα μας τα πολλά τελευταία δεκάδες χρόνια» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος.

Και συνέχισε μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό: «Αναλύοντας τα τελευταία δεδομένα θα είμαστε σίγουρα 4 με 5 βαθμούς, μπορεί και παραπάνω στις θερμοκρασίες. Μιλάμε για έναν Ιούνιο όπου ήμασταν σταθερά σε πολύ μεγάλες αποκλείσεις θερμοκρασίας, μπορεί να μην είχαμε δηλαδή θερμοκρασίες καύσωνα αλλά ήμασταν σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και αυτό δημιουργεί φοβερή επιβάρυνση και για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τις δασικές πυρκαγιές».

«Πολύ απλά βλέπουμε ότι το τοπίο της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά εύφλεκτο χρειάζεται μια απλή σπίθα για να αρπάξει φωτιά»
πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Η Νο1 προτεραιότητα είναι η προσαρμογή, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε πάνω σε αυτό τον πλανήτη στις νέες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται».

«Από εκεί και πέρα χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια σε διακρατικό επίπεδο να μπορέσουμε να μετριάσουμε το φαινόμενο. Να περιορίσουμε ουσιαστικά τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων και στη συνέχεια σταδιακά μακροπρόθεσμα να αρχίσουμε να βλέπουμε την αποκλιμάκωσή τους»,
υπογράμμισε.


Τι είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος

Ο πυρομετεωρολόγος κος Θοδωρής Γιάνναρος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με το δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι ο Ιούνιος του 2024 θα είναι ένας από τους πλέον θερμούς Ιουνιους στη χώρα μας τα πολλά τελευταία δεκάδες χρόνια. Αναλύοντας τα τελευταία δεδομένα θα είμαστε σίγουρα 4 με 5 βαθμούς μπορεί και παραπάνω στις θερμοκρασίες. Μιλάμε για έναν Ιούνιο όπου ήμασταν σταθερά σε πολύ μεγάλες αποκλείσεις θερμοκρασίας, μπορεί να μην είχαμε δηλαδή θερμοκρασίες καύσωνα αλλά ήμασταν σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και αυτό δημιουργεί φοβερή επιβάρυνση και για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τις δασικές πυρκαγιές.

Από πολύ νωρίς ένα πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας μας αν όχι το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, καταγράφει υγρασίες σε ότι αφορά την νεκρή βλάστηση πολύ χαμηλές. Είμαστε σε ποσοστά κάτω του 10%. Πολύ απλά βλέπουμε ότι το τοπίο της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά εύφλεκτο χρειάζεται μια απλή σπίθα για να αρπάξει φωτιά.

Η Νο1 προτεραιότητα είναι η προσαρμογή, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε πάνω σε αυτό τον πλανήτη στις νέες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται. Από εκεί και πέρα χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια σε διακρατικό επίπεδο να μπορέσουμε να μετριάσουμε το φαινόμενο. Να περιορίσουμε ουσιαστικά τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων και στη συνέχεια σταδιακά μακροπρόθεσμα να αρχίσουμε να βλέπουμε την αποκλιμάκωσή τους.