avatar

Ραδιοβάρκα ο Άγρυπνος
Μάνος Τσιλιμίδης

Τζεφ Μπέζος: Θέλει να φτιάξει ξενοδοχείο στη "smart" Νάξο - Επενδύσεις από την amazon

Eντυπωσιασμένος από τις ομορφιές του νησιού

Το "μυστικό" ταξίδι στο νησί και τα νέα σχέδια του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου

tzefmpezos-naksos
«Ερωτευµένος» µε τη Νάξο φαίνεται ότι είναι ο Αµερικανός δισεκατοµµυριούχος Τζεφ Μπέζος, καθώς όχι µόνο θα µετατρέψει το νησί σε «smart island», υλοποιώντας µέσω της Amazon ένα project µε καινοτόµες τεχνολογικές λύσεις, αλλά σκέφτεται να επενδύσει εκ νέου, αναζητώντας µία παραθαλάσσια περιοχή ώστε να κατασκευάσει ξενοδοχειακή µονάδα. ∆εν είναι τυχαίο ότι προ ηµερών, κατά τη διάρκεια της παραµονής του στην Ελλάδα για διακοπές µε την οικογένειά του, πραγµατοποίησε και ένα ταξίδι-αστραπή στη Νάξο, αµέσως µετά την επίσκεψή του στη Μύκονο, όπου βρέθηκε µε τη σύντροφό του, Λόρεν Σάντσεζ, τον γιο του, αλλά και άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας.

Η επίσκεψη-αστραπή και το πλάνο για την ανάπτυξη σύγχρονης τουριστικής μονάδας


Ο ιδρυτής της Amazon, εταιρείας που συνεργάζεται στο ίδιο νησί των Κυκλάδων µε το Laguna Coast Foundation, στο πλαίσιο του φιλόδοξου και πολυαναµενόµενου έργου «Naxos Smart Island», θέλησε ο ίδιος να δει πώς προχωρούν οι εργασίες στο τεράστιο project που «τρέχει» και αφορά την ανάπτυξη και την εφαρµογή σύγχρονων τεχνικών «ευφυούς γεωργίας», η οποία θα επιτρέπει τη µετάβαση από τη συµβατική στην ψηφιακή γεωργία.

Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες από τους τοπικούς φορείς του νησιού, ο Τζεφ Μπέζος έφτασε µε σκάφος στο νησί µόνος του, µε την προσωπική του ασφάλεια, και έµεινε για λίγες ώρες, ώστε να ενηµερωθεί και να δει την πορεία του project. Η αρχική ιδέα για το «Naxos Smart Island» έπεσε στο τραπέζι κατά την ανεπίσηµη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, µε τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, στην Αντίπαρο, πριν από λίγα χρόνια. Κατόπιν, το ελληνικό τµήµα της Amazon Web Services (AWS) ανέλαβε τη διερεύνηση των προοπτικών υλοποίησης και πλέον το project µπαίνει στην υλοποίηση.

Η εταιρεία µέσω ψηφιακών εφαρµογών δοκιµάζει καινοτόµες τεχνολογικές λύσεις στο συγκεκριµένο νησί, προκειµένου να υποστηρίξει φορείς όπως η δηµόσια διοίκηση, η Αυτοδιοίκηση, τα λιµάνια και οι επιχειρήσεις, µε στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες ενός νησιού που, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, εξαρτάται πολλές φορές από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

tzef-mpezos


Το ενδιαφέρον 

Ακόµα ένας λόγος που έφερε ξανά στη Νάξο τον Τζεφ Μπέζος είναι και η… Χαβάη. Ο ίδιος τα τελευταία χρόνια ψάχνει να επενδύσει στην Ελλάδα και σε άλλα πεδία. Μάλιστα, έχει εντυπωσιαστεί από τη χερσόνησο Αλυκό, κάτω από το κεδροδάσος, όπου σχηµατίζονται µικροί ορµίσκοι, οι οποίοι φιλοξενούν πανέµορφες αµµουδερές παραλίες µε γαλαζοπράσινα νερά. Μία από αυτές είναι και η λεγόµενη Χαβάη, που τον µάγεψε! Πριν από τρία χρόνια εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την περιοχή και τώρα πληροφορίες θέλουν να αναζητά τρόπους ώστε να επενδύσει εκεί. Πρόκειται για µια περιοχή «Natura» µε µισογκρεµισµένα κτίρια που ο ίδιος, αν µπορούσε, θα ήθελε να αξιοποιήσει, ξεκινώντας από το εγκαταλελειµµένο ξενοδοχείο στο Αλυκό της Νάξου. Οι στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν την επιθυµία του, αλλά και τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήµατος. Ωστόσο, γενικά δείχνει να τον ενδιαφέρει η Νάξος ώστε να αναπτύξει το σχέδιό του µε µια ξενοδοχειακή µονάδα που θα διαθέτει τα τρία βασικά στοιχεία που κρατούν την Amazon στην κορυφή: τις καλύτερες επιλογές, τις καλύτερες τιµές και την καλύτερη παράδοση. Αυτό θέλει να πετύχει και στην Ελλάδα, στην οποία έχει… ιδιαίτερη αδυναµία. Και µπορεί να µην είναι Ελληνας, όµως οφείλει το ελληνικό επίθετό του στον πατριό του, Μιγκέλ Μπέζος, ο οποίος ήταν µετανάστης από την Κούβα µε ελληνικές ρίζες.


Δημοσιεύθηκε στο «Secret» των «Παραπολιτικών»