Σε λίγες ώρες από τώρα, στις 2 η ώρα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Ειδικό Δικαστήριο Καταπολέμησης της Διαφθοράς για την υπόθεση Μπελέρη και αναμένουμε σε λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση να έχουμε και την απόφαση. Αυτό που περιμένουμε σήμερα είναι να μειωθεί η πρωτόδικη ποινή φυλάκισης των 24 μηνών.

Αν μειωθεί η ποινή φυλάκισης έστω και κατά τέσσερις μήνες, αυτό σημαίνει ότι ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας Φρέντης Μπελέρης θα αφεθεί άμεσα ελεύθερος.

Βέβαια το περιβάλλον του Φρέντη Μπελέρη μας λέει πως μπορεί οι αλβανικές αρχές να καθυστερήσουν την αποφυλάκιση. Έχει συμβεί με άλλους κατηγορούμενους που είτε έχουν αθωωθεί, είτε μειώθηκε η ποινή τους.

Για παράδειγμα έχει συμβεί να καθαρογραφεί απόφαση κατηγορούμενου ακόμη και ένα μήνα μετά, με αποτέλεσμα να παραμένει ο άνθρωπος αυτός στις φυλακές. Θεωρούμε όμως ότι οι αλβανικές αρχές υπό την πίεση του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν περισσότερο τον Φρέντη στη φυλακή. Ήδη και τα δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου έχουν ρίξει τους τόνους.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d28wremyr7cx)
Να υπενθυμίσουμε ότι παλιότερα σε κάθε συνεδρίαση, λίγες ώρες πριν, είχαμε την παρέμβαση του Αλβανού πρωθυπουργού του Έντι Ράμα, που πυροδοτούσε το κλίμα και έδινε τον ρυθμό, έδινε το τέμπο για το τι θα ακολουθήσουν οι δικαστές.

Να πούμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση η συνήγορος υπεράσπισης του Φρέντη Μπελέρη αποδόμησε όλο το κατηγορητήριο.

Ένα κατηγορητήριο που στηρίζεται σε κάποια στοιχεία που δημιουργήθηκαν σε κάποιους μάρτυρες που φαινόταν να βρίσκονται την ίδια στιγμή τόσο στη Χιμάρα όσο και στην Αυλώνα, με κάποιους μάρτυρες κατηγορίας που έχουν χρηματιστεί.

Και επίσης δεν ακούστηκαν ποτέ στο δικαστήριο οι ηχογραφήσεις που υποτίθεται ότι οι αλβανικές αρχές έχουν καταγράψει τον συνεργάτη του Φρέντη, τον Παντελή Κοκαδέση, να συνομιλεί με τον μάρτυρα κατηγορίας και να κανονίζουν τα χρήματα που θα δώσουν γιατί ο Φρέντη έχει καταδικαστεί για ενεργητική δωροδοκία.
Δεν ήρθαν ποτέ αυτές οι συνομιλίες στο δικαστήριο, ακόμα και απομαγνητοφώνηση που έγινε η καταγραφή των διαλόγων δεν ήταν αυτολεξεί.

Ήταν ερμηνεία διαλόγων που δημιούργησαν οι αλβανικές αρχές γιατί στόχο είχαν να πλήξουν τον Φρέντη Μπελέρη.

Περιμένουμε ότι ίσως τις επόμενες ώρες, ή αν θέλετε αύριο το πρωί ο Φρέντη Μπελέρη να είναι ελεύθερος, να επιστρέψει στη Χειμάρρα και από εκεί και πέρα μετά να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να αναλάβει τα καθήκοντα του ευρωβουλευτή της ελληνικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αναμένουμε να δούμε γιατί οι αλβανικές αρχές και οι δικαστικές αρχές μας έχουν εκπλήξει το τελευταίο διάστημα.
Είναι μια δίκη παρωδία, όπως λέει το περιβάλλον του Φρέντη Μπελέρη.

Παρ' όλα αυτά, όμως, ο άνθρωπος τους βρίσκεται στη φυλακή για πάρα πολλούς μήνες.
Η συνολική ποινή των 24 μηνών, η κάθε μέρα φυλακή, προσμετράται σε μιάμιση μέρα.

Έτσι λοιπόν, αν σήμερα η απόφαση, φυσικά δεν το περιμένουμε να γίνει κάτι τέτοιο, να σταθούν οι δικαστές στο ύψος των περιστάσεων, ακόμη και η πρόεδρος του δικαστηρίου, όταν ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η συνεδρίαση, η συνήγορος υπεράσπισης έθεσε αίτημα εξαίρεσης, γιατί η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν έχει εκλεγεί με κλήρωση, όπως γίνεται συνήθως, αλλά διορίστηκε να προεδρεύσει σε αυτή τη δίκη.

Καταλαβαίνετε οι αλβανικές αρχές τι βαρύτητα δίνουν στο αποτέλεσμα αυτής της δίκης.

Πηγή: ΕΡΤ