avatar

Ραδιοβάρκα ο Άγρυπνος
Μάνος Τσιλιμίδης

Τα µυστικά του µηχανογραφικού: Οι "έξυπνες" επιλογές, οι κρυµµένες ευκαιρίες και ο "βασικός κανόνας"

Τι προτείνεται για τους υποψήφιους

Ποιες είναι οι "έξυπνες" επιλογές για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τα τµήµατα µε χαµηλή βάση εισαγωγής, οι κρυµµένες ευκαιρίες στα περιφερειακά πανεπιστήµια και οι µετεγγραφές

panellinies-mixanografiko-ipospifioi
Τµήµατα που αν και έχουν συνήθως χαµηλή βάση εισαγωγής, όπως το Μαθηµατικό Σάµου, οι Ναυτιλιακές και Επιχειρηµατικές Υπηρεσίες Χίου και οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος στην Ξάνθη, οδηγούν σε πολλές δυνατότητες στην αγορά εργασίας, είναι ένα από τα «µυστικά» στη συµπλήρωση του µηχανογραφικού δελτίου που αποτελεί το τελευταίο «βήµα» για την επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η «έξυπνη» συµπλήρωση του µηχανογραφικού δελτίου, σύµφωνα µε τους ειδικούς, έχει ως πρώτο «κλειδί» έναν βασικό κανόνα: Ο υποψήφιος να ακολουθήσει τις πραγµατικές του επιθυµίες. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν πάντα «κρυµµένες» ευκαιρίες, αλλά και σχολές που δεν αποτελούν πόλο έλξης, επειδή δεν είναι πολύ γνωστές, οι οποίες συνήθως βρίσκονται σε Περιφερειακά Πανεπιστήµια. Oι υποψήφιοι (ΓΕ.Λ. - ΕΠΑ.Λ.) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν µηχανογραφικό δελτίο ή και το παράλληλο µηχανογραφικό δελτίο θα µπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους µέχρι και την ερχόµενη Παρασκευή για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Οι βαθµολογίες των υποψηφίων (εκτός των ειδικών µαθηµάτων) αναµένεται να ανακοινωθούν στις 28 Ιουνίου. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία από βαθµολογικά κέντρα, η πορεία που εκτιµάται ότι θα ακολουθήσουν οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήµια και στα τέσσερα επιστηµονικά πεδία είναι καθοδική, µε ιδιαίτερη πτώση στο 2ο και στο 3ο επιστηµονικά πεδία, κυρίως των περιζήτητων Πολυτεχνικών και Ιατρικών σχολών. Στη Φυσική εκτιµάται ότι το 60% των υποψηφίων έχει γράψει κάτω από τη βάση, ενώ στην Εκθεση υπάρχει συσσώρευση στις µεσαίες βαθµολογίες και περίπου οι µισοί βαθµολογήθηκαν κάτω από τη βάση, όπως και στα Μαθηµατικά. Καλύτερη εικόνα εµφανίζουν τα γραπτά στη Χηµεία, τα Λατινικά, ενώ και στα Αρχαία Ελληνικά εκτιµάται ότι περίπου το 35% µε 40% έγραψαν βαθµολογίες κάτω από τη βάση.

«Κλειδί» οι πραγµατικές επιθυµίες

Το πρώτο «µυστικό» για τη συµπλήρωση του µηχανογραφικού δελτίου είναι ο υποψήφιος να ακολουθήσει τις πραγµατικές επιθυµίες του. Ακόµα ένα «µυστικό» για την «έξυπνη» συµπλήρωση του µηχανογραφικού δελτίου είναι τα αποκαλούµενα, από αυτούς που χρόνια ασχολούνται µε τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, «τµήµατα ευκαιρίας». ∆ηλαδή τµήµατα που αν και συνήθως έχουν χαµηλή βάση εισαγωγής, οδηγούν σε πολλές δυνατότητες στην αγορά εργασίας. Τρίτο «µυστικό» είναι η αναζήτηση στο ∆ιαδίκτυο των οδηγών σπουδών µε τα αναλυτικά µαθήµατα στα τµήµατα που θεωρούν οι υποψήφιοι ότι τους ενδιαφέρουν, προκειµένου να ξέρουν τι θα διδαχθούν και κατά πόσο πραγµατικά τους ενδιαφέρει το συγκεκριµένο γνωστικό αντικείµενο. Επίσης οι εκπαιδευτικοί προτρέπουν τους υποψήφιους να βλέπουν αναλυτικά και τα προσφερόµενα µεταπτυχιακά µε βάση το πρώτο πτυχίο, καθώς οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν τη συνέχιση των σπουδών τους.

Το Μαθηματικό Σάμου, οι Ναυτιλιακές και Επιχειρηματικές Υπηρεσίες Χίου και οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος στην Ξάνθη οδηγούν σε πολλές δυνατότητες στην αγορά εργασίας

Καλό είναι οι υποψήφιοι που επιθυµούν να πάρουν µετεγγραφή να µελετούν από την αρχή τις αντιστοιχίες των τµηµάτων, όπως αυτές ανακοινώνονται από το υπουργείο Παιδείας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιηµένο µηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόµατα και αριθµό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγµή να µπορούν να δουν τις τελικές προτιµήσεις τους. Υπενθυµίζεται ότι η προθεσµία υποβολής είναι αποκλειστική και µετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα µπορεί να προβεί στην οριστικοποίησή τους.

Για τέταρτη χρονιά εφέτος άνοιξε η πλατφόρµα, η οποία θα παραµείνει ανοιχτή έως την Τρίτη 25 Ιουνίου, για αποτελέσµατα Πανελλαδικών Εξετάσεων µέσω SMS. Οι υποψήφιοι θα µπορούν να λάβουν τη βαθµολογία τους, αλλά και τη σχολή/ τµήµα εισαγωγής τους µε γραπτό µήνυµα στο κινητό τους τηλέφωνο. Οι υποψήφιοι µπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων smsresults.minedu.gov.gr µέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης gov.gr.


*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»