Συγκινεί η μητέρα της 21χρονης Έμμας, που έχασε τη ζωή της τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας 27χρονος οδηγός Ι.Χ., την παρέσυρε, τραυματίζοντάς τηνς θανάσιμα, ενώ, μάλιστα, την εγκατέλειψε.

Υπενθυμίζεται πως η αδικοχαμένη Έμμα είχε εκφράσει την επιθυμία της να γίνει δωρήτρια οργάνων, κάτι που οι γονείς της πραγματοποίησαν, παρά τον πόνο της απώλειας. Η μητέρα της Έμμας, Κέλλυ Καμπάκη προκάλεσε συγκίνηση με τα λόγια της, μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV, τονίζοντας την σημαντικότητα της δωρεάς οργάνων.

Σχετικά με την απόφαση της Έμμας και την δωρεά οργάνων, είπε: «Η αλήθεια είναι ότι και η Έμμα μας έμαθε να αγαπάμε τον συνάνθρωπο. Ήταν δική της απόφαση αν ποτέ συμβεί κάτι μοιραίο να προχωρήσει σε δωρεά. Ότι θα έπρεπε να κάνουμε την επιθυμία της πραγματικότητα, δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μας. Η δωρεά οργάνων δεν ήταν κάτι το οποίο είχαμε συζητήσει. Ανήκαμε στο μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων που δεν ξέραμε πόσο σημαντική είναι η δωρεά οργάνων».

Στη συνέχεια, η μητέρα της Έμμας, εξέφρασε τον πόνο που ένιωσε η οικογένεια εκείνες τις ώρες και την αναπάντεχη απόφαση να προχωρήσουν σε δωρεά: «Εκείνες τις ώρες δεν καταλαβαίναμε τίποτα. Το να χάνεις ένα παιδί τόσο ξαφνικά, τόσο αναίτια, το να προχωρήσουμε στη δωρεά, δεν ήταν απόφαση δική μας. Ξέραμε τι να κάνουμε, αφού μας το είχε εκφράσει το παιδί. Το μεγαλείο είναι όλο δικό της».

Διαβάστε ακόμα: “Να την προσέχεις σαν τα μάτια σου” - Η συγκινητική συνάντηση της μητέρας της Έμμας με τη γυναίκα που ζει με την καρδιά της κόρης της

Αξίζει να σημειωθεί πως η δωρεά οργάνων της Έμμας τράβηξε την προσοχή της κοινής γνώμης, ανοίγοντας το δρόμο, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση με την δωρεά οργάνων στην Ελλάδα.

Επίσης, η μητέρα της Έμμας σημείωσε: «Είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα το τροχαίο που είχε προηγηθεί. Απλά λόγω της δημοσιότητας ακούστηκε πάρα πολύ και η δωρεά που προχωρήσαμε. Έδωσε ένα πολύ μεγάλο μήνυμα και ελπίζω να είναι η αρχή να γίνει κάτι καλύτερο στη χώρα, να είναι η αρχή να αυξηθούν οι δωρητές. Να είναι η αρχή να ανεβαίνουμε στις λίστες που είμαστε τελευταίοι και να γίνουμε παραπάνω καλύτεροι άνθρωποι».

Η συνάντηση με τη λήπτρια της καρδιάς της Έμμας

Αναφερόμενη στη συνάντηση με τη λήπτρια της καρδιάς της Έμμας, η Κέλλυ Καμπάκη περιέγραψε την εμπειρία της: «Η δωρεά είναι ανώνυμη. Ούτε εμείς γνωρίζαμε, ούτε εκείνοι γνώριζαν. Επειδή πήρε πολύ μεγάλη δημοσιότητα το θέμα, οι λήπτες ήρθαν σε επαφή μαζί μας, που πήραν μόσχευμα από την Έμμα. Και στο τέλος ήρθε σε επαφή μαζί μας και η κοπέλα που πήρε την καρδιά. Όλα τα όργανα είναι σημαντικά, δίνουν ζωή. Αλλά η καρδιά είναι η πιο σημαντική. Η καρδιά είναι το τελευταίο πράγμα που άκουσα από τη Έμμα μου, όταν την αποχαιρέτησα».

Παράλληλα, η μητέρα της Έμμας εξέφρασε την ανακούφιση που νιώθει γνωρίζοντας ότι η καρδιά της κόρης της βρίσκεται σε έναν καλό άνθρωπο: «Ήταν μια εξαιρετική κοπέλα και κατά κάποιο τρόπο ηρέμησα, γιατί πάντα το άγχος μου ήταν η καρδιά του παιδιού μου να πάει σε έναν καλό άνθρωπο. Και νομίζω πως η καρδιά πήγε εκεί που έπρεπε να πάει».

Η αξία της δωρεάς οργάνων και μία απόφαση που άλλαξε τα δεδομένα της Ελλάδας

Μήνυμα για τη δωρεά οργάνων

Όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε σε ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση της δωρεάς οργάνων, η Κέλλυ Καμπάκη είπε: «Θα τους έλεγα αυτό που είπαν και σε μένα, οι πιθανότητες να χρειαστούμε και εμείς ένα μόσχευμα είναι μεγαλύτερες από το να βρεθούμε να δωρίσουμε εμείς ένα όργανο. Όταν φτάνεις σε ένα σημείο που δεν υπάρχει άλλος δρόμος, το να επιλέξεις να δωρίσεις ζωή σε κάποιους ανθρώπους, είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις. Το να επιλέξεις τη ζωή, είναι η μόνη απόφαση που μπορεί να ηρεμήσει την ψυχή σου».

Σχετικά με τη δικαστική διαδικασία

Η μητέρα της Έμμας μίλησε για την ανάγκη απονομής δικαιοσύνης, αν και όπως ανέφερε, αυτό δεν μπορεί να φέρει πίσω το παιδί της: «Δικαίωση δεν είναι. Το παιδί μου δεν γυρνάει πίσω. Είναι μια ηθική ικανοποίηση που προσφέρει μια πολύ μικρή γαλήνη. Αλλά είναι της στιγμής. Όμως η δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδεται. Χθες ήταν η Εμμανουέλα, αύριο θα είναι άλλο παιδί. Η Εμμανουέλα ήταν η πρώτη υπόθεση που εκδικάστηκε με τον νέο νόμο, ο οποίος άλλαξε 20 μέρες μετά το τροχαίο. Ο δράστης πήρε την μέγιστη ποινή, όμως δεν ήταν αυτή που του άξιζε».

Η κυρία Καμπάκη ανέφερε πως περιμένουν τις ενέργειες για την μηνυτήρια αναφορά κατά της συνοδηγού του οχήματος: «Ο οδηγός της άφησε, την εγκατέλειψε, ήταν παράνομος στη χώρα. Δίπλα του ήταν και μια κοπέλα, η οποία ενώ συνελήφθη, εκείνη πήρε αυθόρμητα να βοηθήσει, όμως μάθαμε ότι στη συνέχεια δεν την κάλεσαν στο δικαστήριο. Κάτι δεν πάει καλά. Η δίκη όσον αφορά τον οδηγό προχωράει στο Εφετείο, με την συνοδηγό κάναμε μήνυση και περιμένουμε τις ενέργειες».

Τέλος, η Κέλλυ Καμπάκη αναφέρθηκε στη σκέψη ότι η δωρεά της κόρης της δίνει ζωή σε άλλους ανθρώπους: «Όλο αυτό γλυκαίνει λίγο. Το παιδί μου μου λείπει κάθε στιγμή. Απλά το να γνωρίζεις ότι το παιδί σου είναι ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι ζουν εξαιτίας της, είναι μια όμορφη γλυκιά σκέψη».

Πηγή: neakriti.gr