Με αφορμή τον έντονο δημόσιο διάλογο, ο οποίος αναπτύσσεται στο τρέχον χρονικό διάστημα στη χώρα μας, σχετικά με την βελτίωση της αποδοτικότητας και της λειτουργικότητας του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε μία πολύ στοχευμένη και ιδιαιτέρως λειτουργική πρόταση, την οποία είχε καταθέσει δημοσίως πρόσφατα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Πρόκειται για μία πρόταση, σχετικά με τους νόμιμους τρόπους, τους οποίους διαθέτει ήδη η διοίκηση, προκειμένου να αντιπαρέλθει την εγνωσμένη καθυστέρηση του ΑΣΕΠ στην ολοκλήρωση και την ανάρτηση των οριστικών πινάκων των επιτυχόντων για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος προτείνει, συγκεκριμένα, να προωθείται άμεσα η πρόσληψη και η ένταξη στο σύστημα για εκείνους τους επιτυχόντες, των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ, χωρίς το υπουργείο Υγείας να αναμένει, συχνά για χρόνια, την ανάρτηση των οριστικών πινάκων των επιτυχόντων.

Σε σύνολο, για παράδειγμα, δύο χιλιάδων επιτυχόντων στον προσωρινό πίνακα μίας προκήρυξης δεν αναμένεται να αλλάξουν παρά 60 – 70 ονόματα, με τους οριστικούς πίνακες – και πάλι πολλούς λέμε. Με τους οριστικούς πίνακες θα εντάσσονται κανονικά στο σύστημα και εκείνοι οι οποίοι δεν περιελαμβάνοντο στους προσωρινούς πίνακες, ενώ εκείνοι οι οποίοι θα αντικαθιστώνται δεν θα υποχρεώνονται να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντες τους μισθούς και τα άλλα επιδόματα που έχουν λάβει, καθώς κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει αμοιβές για ήδη παρασχεθείσα εργασία, σύμφωνα και με την πάγια νομολογία και τις σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Με την πρόταση του Μιχάλη Γιαννάκου το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να “περικόψει” ριζικά τον χρόνο καθυστέρησης, τον οποίον σημειώνει το ΑΣΕΠ από την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων μέχρι την ανάρτηση των οριστικών πινάκων, με τους μόνους κερδισμένους να είναι, πέραν από τους άμεσα προσλαμβανόμενους νοσηλευτές, το ίδιο το ΕΣΥ της χώρας μας και, ασφαλώς, οι ίδιοι οι πολίτες και οι ασθενείς.

Είθε να υιοθετηθεί η πρόταση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και να επιταχυνθούν ουσιαστικά οι χρόνοι για την ολοκλήρωση των προκηρύξεων στις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για το ΕΣΥ της χώρας μας.