Πανελλήνια οργή προκαλούν οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες πάμπλουτοι πολίτες του Καζακστάν που επέβαιναν στην υπερπολυτελή θαλαμηγό έφυγαν άρον άρον από την Ελλάδα, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στην Ύδρα.

Μεταξύ αυτών, ο ολιγάρχης Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με το περιβάλλον του πρώην Προέδρου της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, όπως και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες συμπατριώτες του που βρίσκονταν μαζί του στο «Περσεφόνη». Ο Ναζαρμπάγιεφ κυβέρνησε το Καζακστάν επί τριάντα χρόνια, παραιτήθηκε το 2019 και το 2022 εγκατέλειψε τη χώρα.

Τον Καζάκο κροίσο συνόδευαν ο γιος του με τη σύζυγό του Έινταν Σουλεϊμένοβα, επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του insidestory.gr, στους επισκέπτες του «Persefoni I» περιλαμβάνονται, επίσης, η Ουμούτ Σαγιαχμέτοβα, διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank. Στη λίστα των επιβατών περιλαμβανόταν, επίσης, ο σύζυγός της Μπεμπέτ Σαγιαχμέτοφ, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου KMG International NV και η κόρη τους.

Άλλες πληροφορίες που αναμετέδωσε και η «Daily Mail», που ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα, ανέφεραν ότι τη λίστα επιβαινόντων συμπλήρωναν ένας Βρετανός πολίτης και δύο υπήκοοι Πολωνίας. Σημειώνεται ακόμη ότι η συγκεκριμένη θαλαμηγός νοικιάζεται προς 250.000 ευρώ την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα: Ύδρα: Τα ερωτήματα και τα μοιραία λάθη του πληρώματος της θαλαμηγού - Η διαδρομή της όταν ξέσπασε η φωτιά & οι καταθέσεις μαρτύρων

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d295u02wryex)


Φωτιά στην Ύδρα: Η ώρα των απολογιών

Σήμερα απολογούνται τα 13 μέλη του πληρώματος του «Περσεφόνη», τα οποία συνελήφθησαν με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση πυρκαγιάς με ενδεχόμενο δόλο, ωστόσο, τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίοι το βράδυ της Παρασκευής βρίσκονταν σε άλλο σκάφος, κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς στον όρμο Μπίστι, προκαλούν ερωτήματα για τη μεταχείριση των δέκα πάμπλουτων επιβατών που είχαν νοικιάσει τη θαλαμηγό για τις διακοπές τους και αφέθηκαν ανενόχλητοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έπειτα από προφορικές καταθέσεις. Σημειώνεται ότι το ιδιωτικό τζετ του Καζάκου ολιγάρχη αναχώρησε για το Αλμάτι του Καζακστάν από το «Ελ. Βενιζέλος» το Σάββατο.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης στο λιμεναρχείο Ύδρας, δύο μέλη πληρώματος άλλης θαλαμηγού, που βρισκόταν σε παρακείμενο όρμο του νησιού, κατέθεσαν ότι είδαν τις λάμψεις από τα βεγγαλικά το βράδυ της 21ης Ιουνίου και τη φωτιά στην πλαγιά του όρμου να σχηματίζει δαχτυλίδι. Σύμφωνα με το marinetraffic, το «Περσεφόνη» ήταν το μοναδικό σκάφος που βρισκόταν στον όρμο Μπίστι τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d299ou7nvne1)


Τα μυστήρια «πηγαινέλα»

Άλλο σημαντικό σημείο των καταθέσεων είναι το γεγονός ότι οι μάρτυρες παρατήρησαν τα γρήγορα και συνεχή πηγαινέλα του βοηθητικού σκάφους (τέντερ) της «Περσεφόνης» από την παραλία της Ύδρας προς τη θαλαμηγό, μεταφέροντας άτομα μαζί με τσάντες παραλίας, κάτι που ενισχύει το ενδεχόμενο τα πυροτεχνήματα να έπεσαν από την ακτή και όχι από το σκάφος. Άλλο ενδεχόμενο, ωστόσο, είναι οι επιβαίνοντες στη θαλαμηγό, μόλις αντιλήφθηκαν τη φωτιά, να προσπάθησαν να τη σβήσουν και να αποχώρησαν όταν κατάλαβαν ότι αυτό ήταν αδύνατον.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, εκείνο το βράδυ ακούστηκαν περίπου είκοσι κρότοι βεγγαλικών που συνοδεύονταν από λάμψεις και μερικά λεπτά αργότερα διέκριναν στο λόφο καπνό και πορτοκαλί χρώμα από τη φωτιά που μόλις είχε ξεσπάσει. Απορία προκαλεί το γεγονός ότι όταν με το μικρό ταχύπλοο πλησίασαν στο σημείο, είδαν τη θαλαμηγό να βρίσκεται αγκυροβολημένη περίπου 350 μ. από την ακτή, με την πλώρη γυρισμένη προς το νησί, μη έχοντας απομακρυνθεί, την ώρα που ο καπνός είχε δημιουργήσει ασφυκτική ατμόσφαιρα.

Τέλος, οι ίδιοι μάρτυρες αναφέρουν στις καταθέσεις τους ότι είδαν πυροσβεστήρα στην πρύμνη του σκάφους και κηλίδα λευκού χρώματος στην επιφάνεια της θάλασσας.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d296gsufelq1)
* Στο μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι δεν είχε ενημέρωση για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα όσων επιβατών βρίσκονταν στη θαλαμηγό την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο το πρωί έφυγαν για το Αλμάτι.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime