Το καλοκαίρι που διανύουμε αναμένεται να είναι εξαιρετικά καυτό, με τον Ιούνιο να έχει ήδη δείξει τις προθέσεις του καιρού. Οι πρώτες προβλέψεις για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κώστα Λαγουβάρδου, διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δεν είναι καθόλου ευοίωνες. Ο μήνας αναμένεται να είναι ακόμα πιο ζεστός από τον Ιούνιο, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας, με πιθανές επαναλαμβανόμενες περιόδους καύσωνα. Αυτές οι συνθήκες αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο MEGA στις 24 Ιουνίου, ο Κώστας Λαγουβάρδος ανέφερε ότι οδεύουμε σε έναν Ιούνιο ο οποίος μάλλον θα είναι ο θερμότερος όλων των εποχών, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν συνεχώς πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος επισήμανε επίσης ότι οι εποχικές προγνώσεις έδειχναν τον Ιούνιο πιο ζεστό από τα κανονικά και ότι αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Οι ίδιες προγνώσεις δίνουν και τον Ιούλιο αρκετά πιο ζεστό από το κανονικό, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι ο Ιούλιος θα είναι ένας θερμός μήνας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d28fbq2ktf55)

Ο Ιούνιος των ρεκόρ

Η Ελλάδα οδεύει προς ρεκόρ θερμοκρασιών για τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις. Ο Κώστας Λαγουβάρδος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι ο φετινός Ιούνιος πιθανότατα θα είναι ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχουμε καταγράψει ποτέ. Στο τέλος του μήνα θα μπορεί να εξαχθεί το τελικό συμπέρασμα, αλλά ήδη οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά υψηλές τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες τιμές.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Είμαι σίγουρος ότι φέτος θα πιάσουμε τους 50 βαθμούς»

Διόλου αισιόδοξος φαίνεται να είναι για την πορεία των θερμοκρασιών κατά το φετινό καλοκαίρι ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Στις 5 Ιουνίου δήλωσε πως «είναι σίγουρος ότι φέτος θα πιάσουμε τους 50 βαθμούς Κελσίου».

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook, σχολίασε το ημερήσιο ρεκόρ με 41,5 βαθμούς Κελσίου που σημειώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, γράφοντας: «Να μην σε νοιάζει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα: Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εύστοχος τίτλος σχετικά με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί σήμερα στη χώρα μας. Ψάχνοντας, λοιπόν, σήμερα, και εγώ για ρεκόρ, έπεσα πάνω σε αυτόν τον χάρτη, όπου για ποια 40άρια και 42άρια μιλάμε; Δεν προσέξατε καλά μάλλον, γιατί υπάρχει και το 43.2°!».

Ακόμα, ο μετεωρολόγος του OPEN προειδοποίησε: «Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε και είμαι βέβαιος ότι τους 50 βαθμούς που δεν πιάσαμε πέρυσι (στον αέρα και όχι στα τσιμέντα και στις λαμαρίνες), σίγουρα φέτος θα τους πιάσουμε. Καλό απόγευμα σε όλες και όλους!»

Ο καιρός την Τετάρτη (26/06) από την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται για την Τετάρτη (26/06). Επίσης, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στην Ήπειρο, στη Μακεδονία καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά.

Οι άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 33 με 35, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι:Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου – Στα ανατολικά και τα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Η θερμοκρασία σήμερα δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 33 με 35, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 27-06-2024

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία αρχικά αίθριος καιρός, ενώ από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στη Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν πρώτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και αργότερα στη Μακεδονία.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη 5 με 6, και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 33 με 34 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά τους 35 με 36 και κατά τόπους τους 37 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου πλην της νότιας Κρήτης που θα φτάσει τοπικά τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη (27/6) - Οι «επικίνδυνες» περιοχές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις εξής περιοχές: Αττική & Κύθηρα, Κορινθία, Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, περιοχές Εύβοιας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας & Αχαΐας, νησιά Ιονίου, Β.Α. Αιγαίου και Π.Ε. Ρόδου, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.