Δύο ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στην Αττική εξακολουθούν να λειτουργούν παρά τις αποφάσεις επιβολής προστίμου και διακοπής λειτουργίας, καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Επιπλέον, στερούνται πυροπροστασίας και εξειδικευμένου προσωπικού.

 Αυτές οι παραβάσεις αποκαλύφθηκαν μετά από έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), που διενεργήθηκε στις δύο αυτές μονάδες. Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς και στις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων και την τήρηση των διαδικασιών αδειοδότησης.

 Τι διαπίστωσε η ΕΑΔ στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η μία μονάδα δεν διέθετε άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας και η άλλη άδεια λειτουργίας. Παρά το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί, από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες, αποφάσεις επιβολής προστίμου και διακοπής της λειτουργίας τους, με παράλληλη ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελίας, οι μονάδες εξακολουθούσαν να λειτουργούν.

 Επιπλέον, δεν διέθεταν πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ παράλληλα δεν ήταν στελεχωμένες με το προβλεπόμενο αριθμητικά και κατά ειδικότητα προσωπικό (νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο).

 Οι εκθέσεις ελέγχου διαβιβάσθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για συσχέτιση με τις αντίστοιχες δικογραφίες και στις οικείες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής για ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.